Britiske Labour vil blive i EU

Storbritannien skal blive i EU, hvis det står til Labour. Det sagde Labour-leder Jeremy Corbyn, der ellers er kendt som EU-skeptiker tidligere i dag. EU forandres bedst indefra lyder det fra Corbyn.
Den 23. juni skal de britiske vælgere tage stilling til, om de vil blive i EU eller trække stikket fra Bruxelles. Premierminister David Cameron ønsker, at Storbritannien bliver i EU på baggrund af en række indrømmelser, den britiske premierminister fik ved forhandlinger i Bruxelles, men han er udfordret af, at en lang række af parlamentsmedlemmerne fra hans eget konservative parti vil forlade unionen. Blandt andet har Londons indflydelsesrige borgmester Boris Johnson anbefalet, at Storbritannien forlader EU. Derfor har De Konservative valgt at være neutrale.

Nu er der imidlertid støtte til ”In”-kampagnen fra Labour-leder Jeremy Corbyn, der i dag har anbefalet at stemme for, at briterne bliver i EU. ”Man kan ikke bygge en bedre verden, med mindre man engagerer sig i verden, skaber alliancer og leverer forandring. EU har vist sig at være en afgørende international ramme for at gøre det”, sagde Jeremy Corbyn på en pressekonference tidligere i dag.

Socialistisk forandring i EU
Støtten fra den meget venstreorienterede Labour-formand kan vise sig at have afgørende betydning, fordi Corbyn langt fra er kendt som noget jublende EU-tilhænger. Corbyn lægger da også vægt på, at EU skal forandres, men at denne forandring bedst opnås, hvis Storbritannien er med i unionen.

”Det er en stærk socialistisk sag at blive i Unionen, ligesom det også er en stærk socialistisk sag at kæmpe for reformer og progressive forandringer i EU”, sagde Jeremy Corbyn.

”Det er derfor, vi har brug for en Labour-regering. For, på et europæisk niveau, at stå op for industri og lokalsamfund i Storbritannien, for at bakke op om velfærd og offentlige investeringer, for at beskytte og forbedre lønmodtagerrettigheder og at samarbejde med vores allierede for at sørge for, at EU arbejder for lønmodtagerne.”

Jeremy Corbyn er presset af, at en lang række af hans nærmeste støtter på Labours yderste venstrefløj er EU-modstandere, samtidig med, at langt størstedelen af hans vælgere er meget EU-positive. Således viste en meningsmåling for få dage siden, at hele 68 % af Labour-vælgerne ikke ville stemme på en leder, der går ind for at forlade EU.

David Cameron fik blandt andet forhandlet hjem, at Storbritannien ikke behøver betale børnepenge til migrantarbejderes børn i andre EU-lande, og har sikret, at Storbritannien kan stoppe sociale ydelser til gæstearbejdere, hvis Storbritannien bliver destination for såkaldt ”velfærdsturisme”.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce