Britt Bager meldt til politiet

Også forskningsordfører Marcus Knuth anmeldes - Britt Bagers kommentar er tavshed
Foto: Flickr Venstre
Britt Bager på valgkamp i Aarhus 2015

Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Eva Flyvholm politianmelder Venstres politiske ordfører, Britt Bager, og partiets forskningsordfører Marcus Knuth, efter sager om anonyme donationer på over 20.000 kroner.

Det skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

"I Enhedslisten ønsker vi, at der kommer åbenhed om de politiske pengestrømme. Alt for mange gange har vi set partier som Venstre, der gennem lyssky finter og fiduser omgår loven om partistøtte. Statsministeren siger at Venstre overholder loven. Nu har vi to juraprofessorers ord for, at det Britt Bager og Marcus Knuth har foretaget sig, er ulovligt. Så kan jeg ikke bare lade stå til, og derfor har jeg netop indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi af Britt Bager. Vi har simpelthen brug for at politiet tager sagen op, så myndighederne kan slå fast, om Venstre har brudt loven," skriver Nikolaj Villumsen om baggrunden for politianmeldelsen af Britt Bager i pressemeddelelsen.

Vi har simpelthen brug for at politiet tager sagen op, så myndighederne kan slå fast, om Venstre har brudt loven

"Som politikere og som vælgere kan vi ikke være tjent med, at politikere og partier skjuler partistøtte for offentligheden. Det er simpelthen gift for demokratiet. I dag kan vi læse, at to juraprofessorer har gransket loven om partistøtte, og deres konklusion er, at Marcus Knuth og Britt Bager direkte har brudt loven, ved at mørkelægge de beløb, de har modtaget. Derfor har jeg anmeldt Marcus Knuth til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi for brud på loven. Vi har brug for, at få en domstol til at se på det," skriver Eva Flyvholm i pressemeddelelsen.

Venstre lokalt og regionalt utrygge

Netavisen Pio afslørede 13. marts, at Britt Bager op til valget i 2015 fik fem donationer á 20.000 kroner af samme donor, men delt ud på fem forskellige cvr-numre. Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres, men Britt Bager har holdt hemmeligt, hvem der gav hende de 100.000 kroner ved at hævde, at hun har fået pengene fra fem forskellige virksomheder.

Venstres Favrskov-kreds og Venstre i Region Midtjylland har taget forbehold over for Britt Bagers oplysninger. Formanden for Venstre i Favrskov, Gunnar Vinge Hansen, sagde 13. mart til Netavisen Pio, at han fandt Bagers oplysninger til kredsen for "utilstrækkelige". Og formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, betegner i en skrivelse til Region Midtjylland Britt Bagers oplysninger som "ikke-verificerede".

Vi ville gerne have haft den sag fuldt belyst, men det blev den ikke

”Vi ville gerne have haft den sag fuldt belyst, men det blev den ikke. Vi blev nødt til at stole på, at det var rigtigt, når Britt Bager sagde, at hun havde modtaget de fem bidrag fra fem forskellige virksomheder. Men vi modtog aldrig nogen dokumentation, desværre,” sagde formanden for Venstre i Favrskov-kredsen, Gunnar Vinge Hansen, til Netavisen Pio, 13. marts.

Netavisen har bedt Britt Bager om en kommentar til, at hun nu er politianmeldt i sagen. Men Britt Bagers kommentar var tavshed, da Netavisen Pio mødte hende på Christiansborgs gange onsdag eftermiddag.

Villumsen: Politiet har sovet i timen

Nikolaj Villumsen hæfter sig ved, at Venstre i Favrskov-kredsen og Venstre i Region Midtjylland hele vejen igennem har taget forbehold over for oplysningerne i Bager-sagen:

"Det gør mig virkelig bekymret. Derfor må og skal vi til bunds i denne her sag. Det må afklares, om Britt Bager har begået lovbrud eller ej," siger Villumsen til Netavisen Pio. Heller ikke Midt- og Vestjyllands rolle er Villumsen tryg ved:

"Jeg undrer mig meget over, at politiet i knap et år overser sagen. Specielt når Venstre selv understreger, at man mener der er et problem. Når man så endelig forstår, at der hele tiden har ligget en politianmeldelse - også på Britt Bager-forholdet, ja, så beslutter man sig for, at det ikke er Midt- og Vestjyllands Politis bord. Dybt mærkværdigt, dybt betænkeligt," siger Villumsen.

Jeg undrer mig meget over, at politiet i knap et år overser sagen

Dagbladet Politiken har afsløret, at Marcus Knuth har modtaget to donationer á 20.000 kroner af erhvervsmanden Fritz Schur. Men donationerne blev ikke indberettet til Region Sjælland, fordi Schur havde opdelt donationerne på to forskellige selskaber.

Aldrig efterforsket

Midt- og Vestjyllands Politi har tidligere oplyst, at man aldrig har efterforsket Britt Bager-sagen.

Politiets argument for den manglende efterforskning er, at den oprindelige politianmeldelse var rettet mod Venstre i Midtjylland - og at politiet har afsluttet sagen i forhold til Venstre i Region Midtjylland ved at give Venstre i regionen en bøde på 10.000 kroner for manglende indberetning af 16 andre donationer på over 20.000 kroner.

Nikolaj Villumsen er som Britt Bager valgt i Østjyllands Storkreds, mens Eva Flyholm - som Marcus Knuth - er valgt i Sjællands Storkreds.

Opdateret kl. 16 med oplysningen om, at Netavisen Pio har interviewet Britt Bager. Opdateret kl. 17 med Nikolaj Villumsens kommentarer til Britt Bager-forholdet.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook