Britt Bager-sagen: Østjyllands Politi holder kortene tæt til kroppen

Politiet vil hverken af- eller bekræfte, om man har afhørt Venstres politiske ordfører efter hun er meldt til politiet
Østjyllands Politi holder kortene tæt til kroppen i Britt Bager-sagen.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, blev den 10. april meldt til Østjyllands Politi af Enhedslistens Nikolaj Villumsen for overtrædelse af reglerne for modtagelse af valgkampsbidrag. Men Østjyllands Politi ønsker ikke at oplyse over for Netavisen Pio hvilke eventuelle efterforskningsskridt, vi tager eller har taget.”

Østjyllands Politi afviser således at oplyse, om man har afhørt Britt Bager, hendes daværende kredsformand Gunnar Vinge Hansen ellerformanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard.

Politianmeldelsen skete i kølvandet på Netavisen Pio’s afsløring af, at Britt Bager op til valget i 2015 modtog fem valgkampsbidrag á 20.000 kroner, der kom fra samme person, men fordelt på fem forskellige virksomhederscvr-numre.  

Det samlede bidrag på 100.000 kroner til Britt Bager blev ikke indberettet

Det samlede bidrag på 100.000 kroner til Britt Bager blev ikke indberettet over for Region Midtjylland. Det mener to jura-professorer, Morten Broberg og Jørn Vestergaard, er en overtrædelse af partiregnskabsloven.

Normalt skal beløb til og med 20.000 kroner ikke oplyses over for myndighederne – og dermed til offentligheden. Men de to jura-professorer vurderer over for  Politiken, at når beslutningen om at donere pengene bevidst er truffet af den samme person som kontrollerer selskaberne – som det er tilfældet i sagen med Britt Bager - skal donorens identitet oplyses.

”Vi modtog aldrig nogen dokumentation”

Det hører med til historien, at Venstres Favrskov-kreds og Venstre i Region Midtjylland har taget forbehold over for Britt Bagers oplysninger.

Formanden for Venstre i Favrskov, Gunnar Vinge Hansen, sagde 13. marts til Netavisen Pio, at han fandt Bagers oplysninger til kredsen for "utilstrækkelige". Og formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, betegner i en skrivelse til Region Midtjylland Britt Bagers oplysninger som "ikke-verificerede".

Vi ville gerne have haft den sag fuldt belyst, men det blev den ikke

”Vi ville gerne have haft den sag fuldt belyst, men det blev den ikke. Vi blev nødt til at stole på, at det var rigtigt, når Britt Bager sagde, at hun havde modtaget de fem bidrag fra fem forskellige virksomheder. Men vi modtog aldrig nogen dokumentation, desværre,” sagde formanden for Venstre i Favrskov-kredsen, Gunnar Vinge Hansen, til Netavisen Pio, 13. marts.

Midtjyllands Politi overså politianmeldelse

Region Midtjylland anmeldte 24. maj 2018 forholdet til Midt- og Vestjyllands Politi – i kølvandet på anmeldelse af 16 andre forhold, hvor Venstre i Midtjylland ikke indberettede 16 valgkampsbidrag på over 20.000 kroner til V-folk som udlændingeminister Inger Støjberg, finansminister Kristian Jensen, transportordfører Kristian Phil Lorentzen og klima- og fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Sagen blev op til årsskiftet afgjort med en historisk stor bøde til Venstre i Midtjylland på 10.000 kroner.

Ved en fejl overså Midt- og Vestjyllands Politi politianmeldelsen vedrørende Britt Bager-sagen. Og da Midt- og Vestjyllands Politi endelig blev opmærksom på anmeldelsen,afviste politikredsen at efterforske sagen – med henvisning til at den oprindelige politianmeldelse alene gik på den indberettende partiorganisation, Venstre i Midtjylland – og ikke enkeltpersoner.

Indtil nu er Britt Bager-sagen ikke blevet efterforsket

Eller sagt på en anden måde: Indtil nu er Britt Bager-sagen ikke blevet efterforsket.

Villumsen: ”Dybt betænkeligt”

Nikolaj Villumsen er ikke tryg ved Midt- og Vestjyllands Politis rolle:

"Jeg undrer mig meget over, at politiet i knap et år overser sagen. Specielt når Venstre selv understreger, at man mener der er et problem. Når man så endelig forstår, at der hele tiden har ligget en politianmeldelse - også på Britt Bager-forholdet, ja, så beslutter man sig for, at det ikke er Midt- og Vestjyllands Politis bord. Dybt mærkværdigt, dybt betænkeligt," sagde Villumsen til Netavisen Pio 10. april.

Jeg undrer mig meget over, at politiet i knap et år overser sagen

10. april meldte Villumsen og Enhedslisten så Britt Bager og Venstre i Favrskov-kredsen til Østjyllands Politi, som både Britt Bagers daværende opstillingskreds, Favrskov og også Britt Bagers nuværende opstillingskreds, Djurs-kredsen, hører under.

Jens Nicolai Vejlgaard og Britt Bager har ikke reageret på Netavisen Pio’s henvendelser, mens Gunnar Vinge Hansen oplyser, at han ikke er blevet afhørt eller kontaktet af Østjyllands Politi.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce