Annonce

Britta Thomsen: Ingen tudekiks til mig, tak!

Britta Thomsen opnåede ikke genvalg ved søndagens EP-valg. Det kom som en overraskelse for hende. Overraskelsen har hun taget til sig, og nu går tiden med at tænke på, hvorfor det kom dertil.
Mandag aften stod det klart for socialdemokraten og europaparlamentarikeren Britta Thomsen. Hun ville ikke få ét af de tre mandater, som Socialdemokraterne kaprede til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25. maj.

For med 19.736 stemmer mod 32.569 stemmer i 2009 er Britta Thomsen ikke bare gået meget tilbage. Siden 1979 er der ikke andre europaparlamentarikere, som har oplevet en sådan tilbagegang:

”Det er underligt at gå så meget tilbage. Jeg har taget overraskelsen til mig, men altså… Morten Messerschmidt ringede til mig i tirsdags og spurgte, hvad pokker sker der? Og det ved jeg jo heller ikke,” siger hun til Netavisen Pio.

Britta Thomsen er dog sikker på, at Politikens grafik, som blev bragt søndag den 18. maj, har haft en vis indflydelse. Grafikken viste de danske EP-medlemmers aktivitet i Bruxelles og placerede Britta Thomsen i den absolutte bund med 56 procents fravær i det ene politiske udvalg, som hun er medlem af.

Men Britta Thomsen er den eneste – sammen med eks-parlamentarikeren Søren Søndergaard (N), der også var med i grafikken – af de danske medlemmer, som er fuldt medlem af to udvalg. Og da mange møder ligger samtidig, er det ikke fysisk muligt altid at være til stede. Politiken havde valgt at tage det udvalg med mest fravær:

”Dem, der kender mig, var rystet, for de ved jo, at jeg nærmest bor i parlamentet. Jeg har ingen familie i Danmark, som skal passes. Men jeg oplevede jo til et møde i HK lige inden valget, at folk ikke ville komme, fordi: ”Hun deltager jo ikke i møderne. Det kan vi læse i medierne.”

Listerne har ikke indflydelse
Politiken rettede fremstillingen, og læsernes redaktør Bjarne Schilling gav Britta Thomsen ret i kritikken. Til Fagbladet Journalisten sagde han:

”Jeg kan godt forstå, når hun sidder i ét udvalg med et langt større fremmøde end det, der står her, at det føles urimeligt. Jeg synes, vi skulle have markeret, for eksempel med en lille stjerne, at der er to danske medlemmer (Britta Thomsen og Søren Søndergaard, red.), som sidder i to udvalg. Og her skulle vi have vist begge tal.”

Men det ændrer ikke på, at Britta Thomsen føler sig dårligt behandlet. Oplevelsen med Politiken betyder blandt andet, at fremover laver Britta Thomsen ikke interview uden at få lov til at se produktet inden offentliggørelse. Det gælder for eksempel denne artikel. Og så har hun også bedt Pressenævnet om at kigge på sagen.

”Problemet er jo, at Politikens falske historie røg ud til samtlige medier via Ritzau. Og der kan alle vælgerne så læse, at jeg ikke laver en skid i Bruxelles. Og det passer altså ikke.”

”Men Britta, tror du ikke også, at din placering på listen har haft indflydelse? Sidste gang lå du nummer to, i år lå du nummer fem.”

”Nej, for hvordan skulle en vælger vide det? Venstres Jens Rohde lå nummer 14 på deres liste, men slog nummer otte, som var Morten Løkkegaard. Listerne har ikke meget at sige, og desuden stod mit navn lige til højre for Jeppe Kofods øverst på listen – ikke fire pladser under.”

Jeg skal ikke have en tudekiks
Britta Thomsen er dog glad for de ti år, hun har haft i Bruxelles. Det er blevet til gode venskaber blandt andet med nogle af alle de andre indflydelsesrige koner, som Britta Thomsen selv siger det, men også til meget magt:

”Jeg har siddet i udvalget for industri, forskning og energi i ti år og opbygget et stærkt netværk til stor glæde for den danske energisektor. Det får man ikke sådan lige igen. Jeg er særlig stolt af energidirektiverne, som har betydet stor vækst for danske virksomheder. Mit forhold til polakkerne har været specielt godt, fordi jeg er af polsk afstamning, og portugiserne betragter mig som én af deres, efter jeg har været portugisisk gift og studeret i Lissabon.”

Men også arbejdet med at lave et direktiv mod menneskehandel, samt forslag til et direktiv om ligeløn og kvinder i erhvervsbestyrelser er Britta Thomsen glad for. Hun frygter, at arbejdet vil blive tabt på gulvet, når den yderste højrefløj indtager parlamentet:

”Det er noget lort, at højreekstremisterne har fået den indflydelse. Både i Danmark og i Europa. Jeg fik en SMS fra Conny Hedegaard, som også gav udtryk for, at hun ikke var glad for at skulle skifte mig ud, fordi jeg er god til at få forhandlet aftaler på plads med de ærkekonservative CDU’ere i Industriudvalget.”

”Er du færdig med politik?”

”Det kan man aldrig sige. Jeg har jo meget livs- og erhvervserfaring, som jeg mærker, at vælgerne er glade for, når jeg kommer rundt i landet. Men altså… Jeg kan godt læse - blandt andet på Facebook - at der er nogle, der mener, at jeg bare skal tage en tudekiks.”

Britta Thomsen er stille et øjeblik, men hamrer så til:

”Jeg skal aldeles ikke have en tudekiks! Og man skal ikke tale ned til mig, så slår jeg igen.”

FAKTA:
Britta Thomsen er 60 år gammel og uddannet cand.mag. i historie og portugisisk fra Aarhus Universitet.

Hun har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2004 og siddet med i Udvalget om Industri, Forskning og Energi og Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling.

Har været socialdemokraternes ordfører på nogle af de vigtigste direktiver inden for vedvarende energi, energieffektivitet og biobrændsler.

Stillede flest ændringsforslag, da direktivet mod menneskehandel blev forhandlet, og står blandt andet bag en ny betænkning om ligeløn og kvinder i erhvervsbestyrelser.

Har rejst verden rundt for at fortælle om indholdet i EU’s energidirektiver, og hvordan Danmark er foregangsland på området.


Flere artikler om emnet