Byggefirma bag arbejdsgiver-tvang: Fortryder trusler

Byggefirma CC Fliser Aps står bag grove trusler mod medarbejdere, der ønskede at melde sig ind i fagforbundet 3F
Foto: Colourbox
Mælkegiganten Hejrskov Mælk Aps er ikke den eneste arbejdsgiver, der aktuelt er blevet afsløret i fyre eller true medarbejdere - alene fordi de har dristet sig til at melde sig ind i fagforbundet 3F.

Også det sjællandske firma CC Fliser Aps står bag dokumenterede og meget alvorlige trusler mod medarbejdere, der ønskede at være medlem af 3F.

Firmaets direktør John Crone har således rettet dødstrusler mod rumænske ansatte. Det fremgår af en lydfil, som blev fremlagt under afdækningen af en faglig sag, der i oktober endte med at firmaet indgik forlig med med Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) om efterbetaling af 1,5 millioner kroner til 27 rumænske ansatte.

“Hvis han går til 3F, så kommer der nogle folk efter ham. Så er han en meget død mand,” lød det ifølge beskeden fra CC Flisers direktør, John Crone.

“Det var ikke sådan ment”

John Crone siger til Netavisen Pio, at han i dag bitterligt fortryder truslerne:

Jeg vil ikke afvise, at jeg har sagt sådan, men det var jo slet ikke sådan ment

“Jeg vil ikke afvise, at jeg har sagt sådan, men det var jo slet ikke sådan ment. Selvfølgelig var det ikke det.”

Du fortryder dine alvorlige trusler?

“Ja, selvfølgelig gør jeg det. Den sag begyndte for halvandet år siden, og blev endeligt afsluttet for et halvt år siden. Jeg har ikke noget ønske om at rippe op i den sag nu. Så det er alt, hvad jeg vil sige om den sag,” siger John Crone til Netavisen Pio.   

CC Fliser blev i 2017 dømt i Arbejdsretten for at bruge såkaldt falske selvstændige, og tilbage i 2010 var firmaet i søgelyset for at bruge underbetalt tysk arbejdskraft til renovering af lejligheder, der huser folketingsmedlemmer fra provinsen.

Kritik af Enemærke & Petersen

Trods de mange sager om social dumping og dødstruslerne kan netmediet A4 Arbejdsliv nu oplyse, at CC Fliser i stor stil arbejder videre som underentreprenør for Enemærke & Petersen, der er et af landets største byggefirmaer og prisbelønnet for deres arbejde med at skabe gode arbejdsvilkår i byggeriet.

Enemærke & Petersen bekræfter således overfor A4 Arbejdsliv, at de stadig samarbejder med CC Fliser på byggepladser i Glostrup, Herlev og Ryparken ved Østerbro i København.

Hos 3F kalder man det 'yderst spøjst', at Enemærke & Petersen, stadig samarbejder med CC Fliser, når firmaet flere gange har været involveret i sager om løndumping: 

Det klinger jo utroligt hult

“Det klinger jo utroligt hult, når man som stort byggefirma slår sig op på, at man viser socialt ansvar og samtidig bruger underentreprenører, der gang på gang bryder reglerne på det danske arbejdsmarked,” siger Rune Thor Nielsen, faglig sekretær i BJMF til A4 Arbejdsliv.

Enemærke & Petersen blev i november sidste år hædret med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Jubilæumspris for sit arbejde med at sikre gode arbejdsforhold i byggebranchen.

Næsten samtidig indgik firmaet et samarbejde med Københavns Kommune om at indføre et særligt id-kort, der skal sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår blandt firmaets underentreprenører.

“Jeg mener, at vi skal tage et medansvar i branchen. Vi skal simpelthen som branche kunne dokumentere og vise, at vi har processer på de her pladser, som lever op til dansk lovgivning. Og det kan vi gøre ved også at få styr på de næste led i kæden (underentreprenørerne, red.),” lød det dengang fra Peder Johansen, direktør for Kunder, Marked og Forretningsudvikling i Enemærke & Petersen, til Fagbladet 3F.

Enemærke & Petersen vil sikre sig yderligere

Enemærke & Petersen skriver i et mailsvar til A4 Arbejdsliv, at firmaet tager afstand fra alle former for social dumping': 

derfor er vi stærkt utilfredse med, at vores underentreprenør CC Fliser har underbetalt sine ansatte

““Vi tager i Enemærke & Petersen stor afstand til alle former for social dumping, og derfor er vi stærkt utilfredse med, at vores underentreprenør CC Fliser har underbetalt sine ansatte. Med afsæt i den aktuelle sag med CC Fliser er vi i gang med at overveje, hvordan vi yderligere kan sikre os, at vores underentreprenører overholder danske løn- og arbejdsforhold,” skriver direktør Peder Johansen i sit mailsvar.

Svaret fra Enemærke & Petersen giver anledning til løftede øjenbryn hos faglig sekretær hos BJMF, Rune Thor Nielsen:

“Hvis jeg havde et firma med den sociale profil, som Enemærke & Petersen bryster sig af, ville jeg da ikke kunne leve med en virksomhed som CC Fliser på mine byggepladser. Det kræver jo ikke mere end en Google-søgning for at finde ud, at firmaet jo mildest talt ikke har rent mel i posen,” siger Rune Thor Nielsen til A4 Arbejdsliv.

Fagforening efterlyser kædeansvar

Han mener, at sagen om CC Fliser viser nødvendigheden af, at der bliver indført såkaldt kædeansvar i byggeriet. Et kædeansvar vil betyde, at hovedentreprenører kan holdes økonomisk ansvarlige, hvis deres underentreprenører bliver involveret i sager om løndumping:

I dag er det jo fuldstændig risikofrit for store byggefirmaer at spekulere i at bruge underentreprenører, der løndumper

“I dag er det jo fuldstændig risikofrit for store byggefirmaer at spekulere i at bruge underentreprenører, der løndumper. Det værste, der kan ske, er, at de bliver nødt til at sparke dem ud fra pladsen. Og hvis de drejer nøglen om, bliver regningen for de ansattes løn sendt videre til Lønmodtagernes Garantifond, så det i sidste ende er andre virksomheder, der betaler,” siger Rune Thor Nielsen.

Enemærke & Petersen oplyser, at firmaet i 2018 har indgået en aftale med Bureau Veritas om, at de laver stikprøvekontroller af Enemærke & Petersens underentreprenører.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Nu er det jo hovedsageligt 3F og resten af den knaldrøde fagforening der bruger trusler, men lad os endelig stå sammen om at boykotte den politiske fagbevægelse!
Den måde som 3F opfører sig på bør ikke foregår i et retssamfund, det er jo den danske arbejder det betaler for deres mafiametoder!

Kære Thomas
Mon ikke du og andre med din opfattelse burde kigge indad, da du vist kun kan se bjælken i di nabos øje. Desværre en udbredt opfattelse som mange har mod fagforeningerne.

Hader 3F og alle andre LO fagforeninger og vil gøre alt for at bekæmpe dem. Det er den bedste måde at bekæmpe arbejdstagere og forsvare arbejdsgivere der bevidst underbetaler og snyder.

Thomas du er også udenfor pædagogisk rækkevidde;-)

Kære Vibeke har du nogle eksempler på at jeg skulle have brugt trusler imod mine kollegaer? Ligesom det er tilfældet med 3F og den politiske fagbevægelse?
Det er da et patetisk angreb du kommer med, det er jo dokumenteret gang på gang at 3F og den knaldrøde fagbevægelse bruger trusler og andre mafiametoder!
Det er jo også årsagen til at medlemmerne løber skrigende bort fra den politiske fagbevægelse, sørgeligt at Socialdemokraterne ødelægger fagbevægelse for de danske arbejdere!

Thomas. Jeg ved ikke hvordan du er blevet så misinformeret om hvordan vort velfærdssamfund er opstået. Det startede faktisk, da arbejderne med Louis Pio i spidsen gjorde oprør og stiftede fagbevægelsen. Det blev han idømt 5 års fængsel for. Siden har arbejdere over hele landet forenet sig og via fagbevægelsen, kæmpet sig frem til de rettigheder, vi har i dag. Lad os beholde rettighederne og fortsatkæmpe for forbedringer for lønmodtagerne. Jeg forstår ikke med hvilke midler du kan bekæmpe arbejdstagere, jeg går da ud fra at du mener “fredelige” midler. Jeg kan heller ikke se, hvorfor du vil bekæmpe det arbejdende folk, de er grundpillerne i vort velfærdssamfund, som du jo nyder godt af.

Sonja der er desværre ikke nogen som bekæmper det arbejdende folk som 3F og store dele af den politiske fagbevægelse!
Men du har ret i at Thomas er udenfor pædagogisk rækkevidde, manden har tydeligvis psykiske problemer!