Annonce

Cepos-analyse hældes ned ad brættet og nye regler for hjemmearbejde kritiseres

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Cepos-analyse, der hævder at kun fem menneskeliv er reddet som følge af nedlukningerne, hagles ned af forskere. Nye regler for hjemmearbejde er på plads. HK Danmark er meget utilfreds med reglerne. Og så rejser statsminister Mette Frederiksen (S) senere på ugen til Berlin for at besøge den tyske kansler, partifællen Olaf Scholz.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Cepos-analyse dumpes af forskere

Kun fem danske liv er blevet reddet, som følge af at man lukkede landet ned og indførte restriktioner.

Det konkluderer specialkonsulent hos den liberal tænketank CEPOS, Jonas Herby,  på baggrund af  en analyse, lavet af blandt andre ham selv.

Men analysen hviler, ifølge forskere, på svag og utilstrækkelig evidens.

Det skriver Videnskab.dk.

“Jeg ville dumpe mine studerende, hvis de havde lavet den analyse,” siger Mathias Heltberg, der er postdoc i biokompleksitet på Niels Bohr Institutet og en del af infektionsberedskabet hos Statens Serum Institut (SSI).

Professor Karsten Juhl Jørgensen, der er professor i evidenssyntese og screening ved Cochrane Danmark og Center for Evidensbaseret Medicin Odense, tror ikke analysen ville klare sig gennem et peer review.

Læs mere her.

 

S-profil tager orlov

Medlem af Nyborg Kommunalbestyrelse, og fremtrædende #metoo-debattør, Sonja Marie Jensen (S), er ramt af senfølger efter Covid-19. Hun tager nu orlov fra det politiske arbejde de næste par måneder.

Det skriver hun i et opslag på sin Facebook-profil:

“Som mange ved, var jeg ret hårdt ramt af corona for nyligt. Min krop har haft lidt svært ved at komme helt ovenpå igen. Derfor er jeg nødt til at skrue lidt ned, og det betyder desværre at jeg er sygemeldt fra al politisk arbejde fra i dag og frem til 1/4.”

placeholder

 

 

Nye regler for hjemmearbejde på plads

Der er bred politisk opbakning til nye regler for hjemmearbejde. Fremover vil særlige skærmregler først gælde efter mere end to dages regelmæssigt skærmarbejde, og i højere grad tilgodese ansatte med skiftende arbejdssteder.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Torsdag d. 3. februar var alle Folketingets partier inviteret til møde i Beskæftigelsesministeriet til en drøftelse af nye regler for hjemmearbejde. På mødet blev regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative enige om en ny model for de arbejdsmiljøregler, der gælder ved hjemmearbejde.

I dag gælder en række særlige krav til indretning af såkaldte “skærmarbejdspladser”. Reglerne indtræder, når skærmarbejdet enten foregår i hele arbejdstiden eller foregår regelmæssigt og arbejdstiden svarer til én dag eller mere inden for en normal arbejdsuge. De regler bliver nu lavet om. Det sker med henblik på at gøre reglerne mere tidssvarende, så de imødekommer, at stadig flere mennesker har skiftende arbejdssteder.

Fremover vil reglen om, at arbejdstiden skal svare til én dag eller mere blive fastsat til mere end to dage om ugen set som et gennemsnit over cirka en måned. Dette gælder både skærmarbejde hjemme, på faste arbejdssteder og på skiftende arbejdssteder.

De nye regler forventes at kunne træde i kraft i slutningen af april 2022.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

“Jeg er glad for, at vi nu har fundet en politisk og afbalanceret løsning, som både giver mere fleksibilitet og tager hensyn til arbejdstagere med skiftende arbejdspladser.”

“Med denne løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende, så de afspejler dagens arbejdsmarked, hvor arbejdet for visse medarbejdertyper kan udføres mange forskellige steder og ikke kun på kontoret.”

“Vi mødes igen om et år, hvor vi vil drøfte, hvordan de nye regler har virket i praksis.”

Læs mere her.

 

”Man tørrer arbejdsgivers udgifter af på medarbejderne”

I HK er man rystet over den nye model for hjemmearbejde. Aftalen kommer i praksis til at øge uligheden mellem højt- og lavtlønnede lønmodtagere, lyder advarslen fra landets næststørste fagforening.

Det skriver HK Danmark i en pressemeddelelse.

Næstformand i HK Mads Samsing:

“Jeg er simpelthen rystet. Arbejdsgiverne er lykkedes med en kampagne om, at de hidtidige regler skulle være enormt bøvlede og bureaukratiske. Men i praksis handler det her udelukkende om, at arbejdsgiverne vil slippe billigere ved at skubbe udgifter over på lønmodtagerne. Og det har et flertal i Folketinget nu velsignet med en aftale.”

“Rigtig mange lønmodtagere vil gerne have bedre muligheder for at arbejde hjemme, og det ser vi generelt positivt på. Så længe det er frivilligt og på aftalte vilkår. Men det er helt urimeligt, at man udnytter interessen for hjemmearbejde til at tørre udgifterne af på lønmodtagerne. Det er uforståeligt og potentielt ulighedsskabende, og jeg er faktisk lidt forarget over, at arbejdsgiverne får politisk medløb til det.”

Lønmodtagerne, der ønsker at arbejde hjemme, skal nu selv sørge for, at forholdene er i orden, da de med den nye model ikke længere har krav på de mest elementære redskaber som fx skærm, tastatur eller mus, når man sidder hjemme i 2/3 af sin arbejdstid, skriver HK Danmark.

Læs mere her.

 

Statsministeren besøger Tysklands kansler Olaf Scholz

Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser den 9. februar til Berlin, hvor hun vil mødes til en arbejdsfrokost med Tysklands kansler Olaf Scholz.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Mødet vil være en anledning til at styrke det tætte dansk-tyske samarbejde. Under mødet vil de to statsledere blandt andet drøfte den grønne omstilling og den sikkerhedspolitiske situation i Europa.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Den danske og tyske regering deler mange værdier og politiske visioner. Med Olaf Scholz som kansler har Tyskland blandt andet udstukket en ambitiøs kurs for den grønne omstilling først og fremmest ved at fremskynde udfasning af kul i Tyskland gennem en massiv udbygning med vedvarende energi. Her deler vi en fælles grøn vision, som danner grundlag for et endnu tættere samarbejde om at bekæmpe klimakrisen.”

“Tyskland er ikke kun vores største nabo og en af vores vigtigste samhandelspartnere. Det er også en tæt allieret, og jeg ser frem til at drøfte den sikkerhedspolitiske situation i Europa.”

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Cepos er da ikke andet end et borgerligt reklamebureau. Det er meget længe siden nogen alm. intelligente væsener har taget Cepos alvorligt.

Kunne vi ikke få lidt interesse for, hvad hjemsendte lønmodtagere har haft af ikke-dækkede udgifter til fysioterapeuter, massage m.m. under corona pga. håbløse arbejdsstillinger og manglende, ordentligt udstyr? Når arbejdsgiverne mener, at det er utroligt bøvlet at skulle følge arbejdsmiljøregler ved hjemmearbejde, så siger de jo, at det er svært at passe på medarbejdernes helbred under arbejde. Vi er vel en del, der døjer med varianter af fx kronisk hovedpine, ondt i ryg og nakke, dårlig søvn, skulder- og muse-skader efter hjemsendelsen, men det siger beskæftigelsesministeren ikke så meget om, når han melder ud om den herlige minimering af arbejdsgivernes ansvar ved hjemmearbejde. Man kan selvfølgelig lade være med at arbejde hjemme, men flere arbejdsgivere har jo set deres snit til at lave kontorer om, fordi de kan spare udgifter ved at lade folk lægge privaten om til en uergonomisk arbejdsplads.