Annonce

CEPOS’ blå regnemaskine er en tvivlsom kilde

Kommentar: Måske CEPOS ikke er de bedste eksperter til at bedømme udspil fra højrefløjen, fordi de enten er kopieret direkte fra tænketanken eller lavet med CEPOS’ assistance. Når CEPOS i Berlingske roser det nye skatteudspil fra Nye Borgerlige, så roser de også sig selv.
Den liberale tænketank CEPOS har gennem hele sin levetid slået på, at den hverken kan købes eller anmodes om at levere på bestilling.

CEPOS’ hjemmeside hedder det, at CEPOS skal "være uafhængig, herunder af politiske partier, centraladministration, medier, universiteter, virksomheder, enkeltpersoner eller nogen som helst andre interesser”.

Og i Jyllands-Posten har CEPOS-direktør Martin Ågerup selv skrevet at ”CEPOS udfører ikke opgaver på begæring af noget politisk parti, nogen myndighed, erhvervsvirksomhed, organisation eller privatperson”. En erklæring som tænketanken i hvert fald tidligere har haft problemer med at leve op til.

Det er er flotte formuleringer, men det må samtidig vække undren, at både Konservative, Liberal Alliance og nu også Nye Borgerlige henviser til meget detaljerede beregninger fra tænketanken CEPOS, når de præsenterer nye politiske udspil.

Hvis man skal tage partiernes ord og udspil for gode vare, så agerer CEPOS netop på bestilling og begæring fra landets højrefløjspartier. Og dermed agerer de også i strid med egne udmeldinger.

At tænketanke inspirer politiske partier eller samarbejder med dem om konkrete udspil, er på ingen måde odiøst eller mistænkeligt. Det bliver først problematisk, når tænketanke benægter den slags aktiviteter, forsøger at hæve sig over det og ’glemmer’ at fortælle det til journalisterne.

Selvros er det bedste ros
Det seneste skud på stammen kom i fredags, hvor Berlingske kunne løfte sløret for Nye Borgerliges skattepolitiske oplæg. Partiet vil sænke skatten med godt 120 milliarder kroner. Blandt andet skal topskatten, registreringsafgiften og arbejdsmarkedsbidraget fjernes. Samtidig vil partiet finde finansiering for 150 milliarder kroner, blandt andet gennem minusvækst i den offentlige sektor og ved at fastfryse en række overførselsindkomster. I samme artikel kalder CEPOS’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen, udspillet for ”solidt og ambitiøst”.

Det ser således ud til at CEPOS har kommenteret på et forslag, som partiet selv har bidraget til og leveret forarbejdet til. Det fik i hvert fald Politikens journalist Carl Emil Arnfred til at konkludere, at CEPOS roste en analyse, som de selv havde hjulpet med.

Uafhængig af politiske partier? Tja…..
Over for Netavisen Pio afviser Nye Borgerlige, at partiets skatteudspil er udarbejdet af CEPOS, men bekræfter, at man undervejs i udarbejdelsen af forslaget, har været i kontakt med CEPOS, der altså ikke er helt så uafhængig af de blå partiers begæring, som de ellers hævder.

Blandt andet skulle Nye Borgerlige have ønsket CEPOS’ vurdering af, hvilke skatter der har den mest negative effekt på arbejdsudbuddet.

Hos CEPOS afviser cheføkonom Mads Lundby Hansen ligeledes, at Nye Borgerliges udspil er udarbejdet af dem. Han ønsker ikke at debattere tænketankens konkrete relationer – hvilke kan undre en smule, når hans direktør Martin Ågerup eller hårdnakket fastslår, at der ikke noget at komme efter -  til politiske partier, men skriver i en skriftlig mail-kommentar til Netavisen Pio, at ”Vi hjælper gerne politiske partier med at regne på deres forslag. Det har vi gjort for en del partier. Dette rokker ikke ved vores uafhængighed.”

Det er imidlertid ikke første gang, at CEPOS roser Nye Borgerlige. Det gjorde tænketanken også tilbage i september, da Pernille Vermund første gang løftede sløret for partiets skattepolitik. Dengang priste CEPOS de foreslåede skattelettelser og erklærede, at det var uproblematisk at finde finansieringen af de 100 milliarder, som de vurderede, at forslagene ville koste.

Medierne bør være varsomme
Tænketanke kan naturligvis sagtens ’hjælpe’ politiske partier uden, at det stiller spørgsmålstegn ved deres troværdig eller uafhængighed.

Men de nævnte ’samarbejder’ mellem CEPOS og andre stiller naturligvis spørgsmålstegn ved, hvorvidt tænketanken rent faktisk handler på begæring fra partier og andre, samt hvorvidt Cepos er relevant som ekspertkilder på politiske udspil fra højrefløjspartier. I bedst fald er CEPOS blot på kant med deres egne løfter. I værste fald arbejder de direkte mod dem.

Det er godt, at vi har kompetente tænketanke, der leverer beregninger og alternative løsninger til de politiske partier. Men måske landets journalister burde være lidt ekstra varsomme med at anvende CEPOS som eksperter på især de politiske udspil fra blå blok, som de så ofte selv har store aktier i.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør for Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet