CEPOS: Sænk dagpengene med 10 procent – og 40 procent for nyuddannede

Mads Lundby Hansen fra den liberalistiske tænketank foreslog til debat hos 3F, at dagpengene skal beskæres yderligere – især for dimittender
I en debat hos 3F på Folkemødet lørdag eftermiddag foreslog Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, at dagpengene skal sænkes med ti procent. Men for nyuddannede ledige – dem der får den såkaldte dimittendsats – skal beskæringen være endnu større, mente han.

”Jeg vil gerne bryde den politiske korrekthed i dag og sige, at jeg også anbefaler, at man sænker dagpengene med 10 procent. Det er ikke for at straffe nogen som helst. Det er for at få flere i job,” sagde Mads Lundby Hansen til tilhørerne i 3F’s debattelt. Det udløste ikke ligefrem klapsalver.

Jeg har et reformforslag med i posen i dag. Det er simpelthen at reducere dimittend-dagpengene fra 13.000 kroner til 8.000 kroner

”I dag – hvis man f.eks. har læst historie på universitetet og bliver færdig og desværre ikke kan finde et job som gymnasielærer – så kan man springe fra en SU-sats på 6.000 kroner om måneden til 13.000 kroner om måneden. De her nyuddannede fra universitet er ikke svage ofre,” sagde han.

”Jeg har et reformforslag med i posen i dag. Det er simpelthen at reducere dimittend-dagpengene fra 13.000 kroner til 8.000 kroner om måneden,” lød det fra Mads Lundby Hansen. Det er således en nedskæring på 38 procent. ”Der er ikke andre lande i verden, der har et sådant her system, hvor man bare kan blive nyuddannet og så direkte komme ind i dagpengesystemet og få 13.000 i måneden,” sagde han.

En socialrådgiver blandt publikum bad dog om ordet og sagde til Mads Lundby Hansen, at man dårligt kan sammenligne SU’en på 6.000 kroner med dagpenge på 13.000 kroner, når langt de fleste studerende også arbejder ved siden af SU’en.

Støtter Simon Emils snak om ”hygge” på dagpenge

Forslagene fra CEPOS-økonomen kom som svar på, at forretningsfører for 3F’s a-kasse, Eva Obdrup, angreb økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes (LA) nylige udtalelse om, at de nyuddannede – dimittenderne – ifølge ham hygger sig på dagpenge:

Jeg vil gerne forsvare Simon Emil. Han har faktisk fat i en af de kæpheste, jeg har haft i mange år

”Der kan være en kultur om, at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job,” sagde ministeren nemlig til Berlingske i sidste måned.

”Helt ærligt,” lød det fra Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s a-kasse, efter hun læste citatet højt i teltet. ”Jeg tænker, at det jo er en retorik om, at man tænker ’jeg tager den lige lidt med ro og så kan jeg gå lidt her og hygge mig på dagpenge, og så er jeg nok i gang igen, når jeg lyster’. Ved I hvad, sådan fungerer det jo ikke. Vi har de mest strenge rådighedsregler i a-kasserne,” fortalte hun og henviste til de skrappe karantæneregler, der eksempelvis betyder, at man kan miste tre ugers dagpenge.

”Jeg vil gerne forsvare Simon Emil. Han har faktisk fat i en af de kæpheste, jeg har haft i mange år,” sagde Mads Lundby Hansen og fremlagde så sine forslag.

3F: Pas på med retorik over for arbejdsløse

Mads Lundby Hansen fra CEPOS kom en mindre tur igennem mediernes vridemaskine, da han for få uger siden sagde, at biblioteker gjorde det mere attraktivt at være på overførselsindkomst, og Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s a-kasse, fremhævede da også hans udtalelse i debatten:

”Jeg synes, at den her retorik ikke er særlig god, og den er heller ikke motiverende. Det er jo ikke det, man gider høre, når man er blevet sendt hjem af sin arbejdsgiver,” sagde hun.

”Jeg synes, vi skal passe på med, hvad det er for en retorik, vi har. For vi har et arbejdsmarked, der er super unikt. Arbejdsgiverne kan jo sende medarbejderne hjem med to dages varsel inden for byggeriet, og så står man nede i sin a-kasse og er dybt afhængig af at skulle have dagpenge, mens frosten er i jorden, og man venter på, at det bliver godt vejr, så man kan komme i arbejde igen,” sagde Eva Obdrup.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce