Chefjurist advarede meget direkte Inger Støjberg

Afdelingschef talte daværende udlændingeminister Inger Støjberg lodret imod - men få timer senere blev ulovlig instruks alligevel udsendt
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg
Inger Støjbergs (V) egen chefjurist i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Lykke Sørensen, sagde klart fra over for Støjbergs planer om at udsende en instruks om generel adskillelse af unge asyl-par.

Det forklarer den tidligere afdelingschef og chefjurist i Udlændinge- og Integrationsministeriet under mandagens møde i Instrukskommissionen.

Kommissionen skal forsøge at opklare, om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bevidst overhørte advarsler om, at man ikke generelt kunne adskille yngre, gifte asylpar.

Advarslen faldt ifølge chefjuristen på ét afgørende møde i ministeriet 10. februar 2016. Mødet blev afholdt få timer inden instruksen blev udsendt samme dag om eftermiddagen. Eller rettere: Der blev aldrig udsendt en egentlig instruks, men alene en pressemeddelelse. Dermed kom pressemeddelelsen reelt til at fungere som en instruks, og det er i sig selv højst usædvanligt.

Lykke Sørensen deltog på mødet 10. februar. Hun husker mødet som ganske usædvanligt, fordi hun under mødet var nødt til at gå op mod sin egen minister:

“Jeg var påvirket. Det er ikke hver dag, at en afdelingschef skal sidde og sige til ministeren, at ‘du kan sige og skrive, hvad du vil, men danske myndigheder skal overholde reglerne’," siger Lykke Sørensen om mødet, ifølge flere medier.

“Det er ligegyldigt hvad du siger”

Hun havde en klar holdning om, at hun ville have en undtagelsesfri ordning

“Hun (Inger Støjberg, red.) havde en klar holdning om, at hun ville have en undtagelsesfri ordning, og hun havde svært ved at acceptere, at den ikke kunne være undtagelsesfri. Jeg sagde: “Det er ligegyldigt, hvad du siger, den kan ikke være undtagelsesfri”,” sagde Lykke Sørensen mandag videre i vidneskranken ifølge Ritzau.

Som den øverst placerede jurist var det hende, der skulle vurdere, om de tanker ministeren havde, kunne formuleres i en instruks, der holdt sig inden for gældende dansk ret. Og det kunne beslutningen om at adskille unge, gifte asylpar netop ikke, hvis instruksen var "absolut" og uden undtagelser, vurderede Lykke Sørensen.

I dagene inden mødet tog Lykke Sørensen en uformel drøftelse om instruksen med Nina Holst-Christensen, der anses for at være den førende ekspert i internationale konventioner, i Justitsministeriets lovafdeling.

Ifølge Lykke Sørensen var de to jurister enige om, at instruksen ikke kunne udstedes uden at hver enkelt sag skulle behandles individuelt.

“Jeg bar en relativt enkel problemstilling ind. Nemlig at ministeren fortsat ikke ønskede en undtagelse. Justitsministeriet bekræftede igen, at det kunne ikke være sådan,” forklarede Lykke Sørensen mandag.

Støjberg har tidligere hævdet, at hun mundtligt har sagt til embedsværket, at de skulle tage individuelle hensyn. Indtil videre har ingen vidner bekræftet Støjbergs påstand.

Støjberg: “Den risiko løber jeg gerne”

I torsdags blev en hidtil ukendt, intern mail fra Udlændingestyrelsen fremlagt i Instrukskommissionen. Den har karakter af at være et referat.

Mailen bekræfter, at daværende afdelingschef i ministeriet, Lykke Sørensen, på mødet advarede Inger Støjberg om, at generel adskillelse af unge asyl-par kunne være ulovlig.

"Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 15-årig i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har et barn," hedder det i mødereferatet, som fortsætter:

"Det oplyste Lykke på koncerndirektionsmødet på baggrund af vurdering fra Justitsministeriet, og Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne!"

Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne

Søren Pinds belastende tweet

I torsdags udsendte tidligere justitsminister og Inger Støjbergs partifælle, Søren Pind, et tweet, der i den grad belaster Inger Støjberg. Både politisk - og moralsk.

"For mit eget vedkommende kan jeg blot sige, at beskeden dengang fra Justitsministeriet var klokkeklar: Man kunne ikke bare generelt skille mand og kone ad - hvert enkelt tilfælde skulle vurderes konkret. Andet manglende også bare. Og den besked tilgik også integrationsministeriet," skriver Søren Pind torsdag eftermiddag i et tweet.

 

Fredag var tidligere direktør i Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet, i vidneskranken.

Han understregede, at ingen gav Udlændingestyrelsen besked om, at vurdere de unge asyl-par individuelt - og blandt andet tage hensyn til eventuelle fælles børn:

"Der er ingen, der siger, at Udlændingestyrelsen skal huske at administrere anderledes, end det der bliver sagt i pressemeddelelsen," forklarede Grunnet i kommissionen.

Fakta: Inger Støjberg afhøres søndag og mandag

  • Instrukskommissionen blev nedsat i januar i år under den nuværende socialdemokratiske regering med støtte fra støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten.
  • Kommissionen skal blandt andet “undersøge og redegøre for bl.a., om myndighedernes administration og håndtering af sager om indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere, hvoraf den ene var mindreårig, herunder i tilfælde, hvor parret havde et eller flere fælles børn, er sket i overensstemmelse med de forvaltningsretlige regler og principper og Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN’s konvention om barnets rettigheder.”
  • Folketingets Ombudsmand konstaterede i 2017, at Støjbergs instruks var ulovlig og “særdeles kritisabel”.
  • På søndag og mandag skal Inger Støjberg afgive forklaring i sagen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det mest afslørende der kom ud af afhøri gerne i dag var vel at Lykke Sørensen ligesom Inger Støjberg mente at det stod klart at loven skulle overholdes!
Endda i ti dage indtil det kom op i medierne!

Dette frikender jo Inger Støjberg fuldstændig!

Der var flere af de unge piger der valgte at ikke ville bo med en gammel usympatisk islamist som deres familier havde solgt dem til for nogle geder!

Det er sgu vanvittigt at konventionerne ikke tage hensyn til de stakkels børn som er blevet tvunget til et religiøs tvangsægteskab!

Men i Danmark er vi åbenbart bange for konsekvenserne fra ikke tilpasset voldspsykopater, istedet for at beskytte unge piger som er blevet undertrykt og solgt af deres familier!

Thomas Thomas og Thomas...
Siger ordet Magtfulkommenhed jer noget... Det er synonymt med Inger Støjberg !!!

Henrik dine argumenter holder måske blandt dine venner i DNSB, normale mennesker kan ikke tage jer tosser seriøst!

Dummernik... det var jo dig der sammen med Jonni forsvarede fortet i Greve... men Inger Støjberg er færdig i Dansk Politik, Det er sådan et sted du er fuldstændig uvidende om...
Der kommer en Rigsretssag... en slags ny Tamilsag, og så næstformanden fra bondepartiet. ikke underligt .. Hun skal i Fængsel, måske samme sted som dig !!!
Lagkagehuset .. 100 millioner i skat .. Hahahaha Idiot !!!

Henrik lille tosse, jeg kender ikke dine venner i DNSB;-)
Og hvad Inger Støjberg angår har hun befolkningen i ryggen, og kommision kan jo ikke dømme hende!
Tvivler stærkt på at magtfulde Mette synes at en rigsretssag er en god ide hvis det skulle komme til kritik!

Men indtil videre er der jo ikke rigtig noget nyt i sagen, udover at det ikke kun var Inger Støjberg der var overbevist om at der var givet klart udtryk for at loven skulle overholdes!
Der frikender jo Inger Støjberg fuldstændig!

Og jeg har svært ved at forstå hvorfor du ønsker at holde barnebrude i et tvangsægteskab, den sag der blev givet erstatning i var det et kun 16 barn der var gift med en på 24! 16 årig pige som var blevet solgt af hendes forældre!
Et barn på 16 som er blevet hjernevasket hele hendes liv til at tro at hun skal stå til rådighed for hendes voksne mand!

Men det er måske noget i kan lide med helt unge piger i DNSB? Henrik er du en gammel gris?

Som sagt, han er Nacissist der trækker debatten ned på et plan hvor debatten ikke høre hjemme.Men sådan er en Narcissist ser kun sig selv skriver om sig selv og det er alle os ander der er,,,ja det ved i jo det tager for langt tid at skulle skrive alt hvad han har beskyldt alle for....

Og for at komme Narcissisten i forkøbet
...Hitler,Gøbel,Mosillini,som skulle klappe i hænderne over nogle politiker,er ikke at føre en debat, og nu at skrive om man skulle være en gamel gris,,,Narcissist=pyskopat

Jens Kamp du lyder rigtig vred og frustreret!
Er du meget fascineret af politik i trediverne?
Det var ikke ment som komplimenter, men derimod en sammenligning med deres populistiske måde at lede landet på!

Og hvis man mener at børn skal giftes væk til voksne mænd i en aftale indgået af forældrene, i tilfælde med geder som betaling, så er man ihvertfald syg i hovedet!

Jeg forstår virkelig ikke at man kan mene at den slags er iorden!

Også starte med at sige til nyankomne flygtninge at selvfølgelig er deres kvinde fjendske kultur vigtigere end sund fornuft, er jo fuldstændig vanvittigt hvis man ønsker et samfund i harmoni!

Måske du skulle holde en pause fra debatten, inden du får en blodprop, dit temperament holder tydeligvis ikke til det!

Endnu en embedsmand har idag bakket Inger Støjberg op i hendes forklaring om at hun forventede at der blev handlet efter lovgivningen!

Imponerende at spille skattekroner på at forsøge at skade politiske modstandere som har handlet som de havde lovet i valgkampen!

Inger Støjberg burde modtage ridderkorset for hendes kamp imod barnebrude, som alle mærkeligt nok ikke tager afstand fra, og venstrefløjen hævder at kæmpe for kvinders rettigheder;-) det er jo patetisk.

Hvis der, som loven foreskrev, blev udført en individuel sagsbehandling, vil denne sandsynligvis afdække om den unge pige ønskede at fortsætte med ægteskabet. En vældig fornuftig lov, men ikke efter Inger Støjberg,s mening. V må se sig om efter en ny næstformand og v politiker.