Cheføkonom: Forbruget kickstartes bedst nedefra

Frigiv indefrosne feriepenge, giv corona-tillæg til de ledige og målret støtte til pressede brancher, lyder opfordringen fra AE-rådets cheføkonom.
Coronakrisen har fået danskernes købelyst til at styrtdykke. Tilliden til den økonomiske fremtid har taget et historisk nøk nedad. Og over 100.000 personer har nu mistet jobbet under coronakrisen.  

Både den faldende forbrugertillid og den stigende arbejdsløshed, får folk til at holde på pengene. Derfor bliver det nødvendigt at sætte skub på det private forbrug.

Vi har ret store forhåbninger til effekten af at udbetale de indefrosne feriepenge​​​​

Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan politikerne på Christiansborg forsøger at kickstarte danskernes købelyst. Man skal være opmærksom på, at ikke alle er lige tilbøjelige til at forbruge, lyder det fra cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) Erik Bjørsted: 

“Folk med høj indkomst er mere tilbageholdende med at bruge penge. Her vil flere penge mellem hænderne højst sandsynligt gå til opsparing. Hvorimod pengene vil falde på et tørt sted hos lavindkomstgrupperne, som i højere grad vil omsætte pengene til øget forbrug,” siger han til Netavisen Pio.

Særligt tre knapper vil være oplagte at trykke på, når man skal kickstarte det private forbrug post-corona, mener cheføkonomen.  

 

Frigiv indefrosne feriepenge

Når vi er på den anden side af nedlukningen, og man igen kan gå på café, shoppe i storcentre og tage på kro-ophold, så bør man se i retning af de mange feriepenge, som står til at blive indefrosset i år.

“Vi har ret store forhåbninger til effekten af at udbetale de indefrosne feriepenge. Vi har erfaringer fra udbetalingerne af SP-pengene (Pengene fra Den Særlige Pensionsopsparing, red.) tilbage i 2009 under finanskrisen. Her så man, at cirka 60 procent af pengene blev brugt til forbrug,” siger Erik Bjørsted.

Man regner med, at der sammenlagt er indefrosne feriepenge for 100 milliarder kroner. Hvis  danskerne er lige så villige til at forbruge feriepengene, som man var til at bruge SP-pengene, så vil det alene kunne skabe 26.500 jobs, viser beregninger fra AE-rådet.

Både Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) støtter, at staten udbetaler feriepengene. Organisationerne foreslår, at staten lægger pengene ud, og først indkræver pengene fra virksomhederne, når lønmodtagerne går på pension.
 

Hæv dagpenge under coronakrisen

Fordi det er i bunden af indkomstpyramiden, at folk har størst tilbøjelighed til at omsætte penge til forbrug, kunne det også give god økonomisk mening at hæve dagpengesatsen i en periode, mener Erik Bjørsted.

Hvis man giver ledige en højere dagpengesats under krisen, så vil det være med til at understøtte det private forbrug

“Det er der gode argumenter for. Hvis man giver ledige en højere dagpengesats under krisen, så vil det være med til at understøtte det private forbrug,” siger han.

Konkret har fagforbundet 3F foreslået, at man indfører et corona-tillæg til dagpengene, så  dagpengemodtagere i en periode på tre måneder får 25.000 kroner i stedet for 19.000 kroner i dagpenge om måneden. Regeringen har indtil videre afvist forslaget.
 

Rabat til særligt udsatte erhverv

Ud over at give kunstigt åndedræt til danskernes dalende forbrugslyst ved slet og ret at give folk flere penge mellem hænderne, så kan det også være smart at stimulere forbruget i særligt udsatte brancher ved at gøre deres ydelser og produkter billigere for forbrugerne.

“Vi har for eksempel været inde på, om man kunne udvide Boligjobordningen til at omfatte nogle af de hårdt ramte serviceerhverv som hotel- og restaurantbranchen. Det kunne man gøre ved, at gøre det muligt at trække et hotelophold fra i skat, så man fik godtgjort et beløb svarende til eksempelvis momsen,” understreger Erik Bjørsted.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

UTROLIGT at man gang på gang skal høre på at de nyledige skal have flere penge,og nu er det et corona-tillæg på 6.000 kr i de næste 3 månder. Fra 19.000 til 25.000 kr..Og samtidig er der arbejdesløse det ikke er lykkes at finde et arbejde inden for en vis periode så de nu bliver straffet med 225 timers reglen så de bliver trukket 1000 kr fra ca 8.500 til 7.500 kr, og det har stået på fra før krisen og forsætter ..og det er dem der allermest har brug for hjælp,og for mit vedkommen mangler jeg sommersko og sommerjakke/vindjakke ja faktigst mangler jeg det meste skjorter bukser osv...og når det handler om at gå på cafe,kro,hotel,det er meget meget meget længe siden...men jeg kan forstå at de nyledige tit har kunne købe tøj og gå på cafe/kro og de må endelig ikke mangle noget så derfor et corona-tillæg på 6.000,imens at dem der har mindst bliver trukket 1.000 kr...Så kom ikke og sige at man vil hjæpe alle i denne corona-krise...PYHA der fik jeg luft..I må alle have en god dag

Og HVAD skal folk så købe ? Købe købe købe. Det eneste alting drejer sig om. Køb og smid væk. Det er det der kaldes FORBRUG. DET fabrikanter/producenter lever af. At så mange som muligt KØBER. Folk går ud og køber, mere eller mindre totalt "unødvendige ting". FORDI DE GENNEM REKLAMER BLIVER FORTALT AT DE HAR BRUG FOR DEM. Hvad det KOSTER i resurser tales der mindre om. Nogen producerer TING,udelukkende for at opretholde en mulighed for fortjeneste. Hvor mange arbejder globalt med NØDVENDIGHEDER i forhold til "unødvendigheder" ? Jorden skal klare/ernære et stort milliard antal mennesker. Kan den det hvis dens resurser forsvinder ? Hvis man glemmer hvorfra de basale livsnødvendige ting kommer fra ? Har man så ret til at udpine jord og natur m.m ? Det er at undergrave alle betingelser for LIV.Kan nogen med sindsro tillade det ? Er der så meget at være "uenig" om, når alting drejer sig om overlevelse ? Coronakrisen har vist at BEGRÆNSET TRAFIK, har haft indflydelse i positiv retning på Co2
udledningen. Det i sig selv burde give stof til eftertanke.

Kan menneskeheden vedblivende OVERLEVE sig igennem,ved at være "nydelsesvæsner" ? Forbrugere ? Løbende efter det ene "tilbud" efter det andet.Panikramte "lykkejægere" på jagt efter "tomme kalorier". "Sofahængere" med "sutteklude"i alle farver.Søgende efter "mening". Med ingenting at lave,udover at "jogge", når "grænsen lukker" og ingen fly letter.

Dette er en KLIMA-VIRUS lad olien blive i jorden og brug vind,sol,og brint energi

Det er også en "FARVEFORSKELS KRISE".

Annonce