Annonce

Chikane hos De Radikale: Hver 5. kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen rystet over omfanget af sexisme i partiet og fortryder, at hun ikke tidligere bad Morten Ø. forlade sin lederpost
Hver femte kvinde, der har deltaget i en undersøgelse hos De Radikale, har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i form af kommentarer om deres krop, seksualitet eller udseende.

18 procent af kvinderne, der har deltaget i medlemsundersøgelsen, har oplevet uønskede fysiske berøringer som kys, klap og omfavnelser. Mens syv procent har oplevet at blive gramset på eller holdt fast mod deres vilje. To procent siger, at de har været pressede til seksuelle handlinger.

Det er hovedkonklusionerne i en ny rapport, der afdækker omfanget af sexisme hos De Radikale.

Partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen,er rystet over omfanget af sexisme i partiet.

Det er læsning, der gør ondt

"Det er læsning, der gør ondt. Den konkluderer, at alt for mange gennem årene har oplevet seksuel chikaneeller andre former for sexistisk adfærd i Radikale Venstre – og i nogle tilfælde er det meget alvorlige sager. Derfor vil jeg på egne og Radikale Venstres vegne gerne sige undskyld," skriver Sofie Carsten Nielsen i et opslag på Facebook.

Sofie Carsten: Fortryder at hun ikke tidligere bad Morten Ø. gå

Sofie Carsten Nielsen erkender nu - for første gang - at hun tidligere burde have bedt Morten Østergaard forlade sin lederpost:

"Og jeg forstår godt, at forløbet omkring Morten Østergaard har skabt vrede og usikkerhed. Personligt fortryder jeg i dag, at jeg ikke tidligere bad Morten Østergaard om at gå. Ikke mindst da det blev bizart, og han på sin Facebook skrev om sin samtale med sig selv om forløbet med Lotte Rod."

Personligt fortryder jeg i dag, at jeg ikke tidligere bad Morten Østergaard om at gå

Sofie Carsten Nielsen undskylder den smerte partiets ikke tilstrækkelige håndtering af sexchikane og sexisme måtte have forvoldt:  

"Undskyld på vegne af Radikale Venstre til jer, der har oplevet seksuel chikane eller anden form for sexistisk adfærd. Og undskyld til jer, der ikke har oplevet en ordentlig håndtering i vores parti. Undskyld, for den smerte, det har forvoldt jer. Vi kan ikke gøre det skete om, men vi skal handle. Første skridt er at anerkende, at der er et problem med sexisme. Næste skridt er et reelt opgør med kulturen."

Sofie Carsten Nielsen skiver også, at det med medlemsundersøgelsen står "krystalklart, at vi har været blinde over for omfanget og alvoren".

Det skal være slut med utryg kultur

I Facebook-opslaget erklærer den radikale leder, at det nu skal være slut med utryg kultur hos De Radikale:

Det skal være fortid med en kultur, hvor man ikke har været tryg ved at fortælle om seksuel chikane

"Det skal være fortid med en kultur, hvor man ikke har været tryg ved at fortælle om seksuel chikane, hvor man kan opleve en stiltiende accept, og hvor der ikke har været en tillid til, at sagerne bliver håndteret, som de skal."

Sofie Carsten Nielsen oplyser, at De Radikale indfører en samværspolitik med "klarer" procedurer og en kontaktinstans:

"Vi sætter med en samværspolitik klare rammer for, hvordan vi er frie og lige sammen. Og med klare procedurer og en kontaktinstans sikrer vi, at klager bliver håndteret fortroligt og ordentligt, og at krænkelser får en konsekvens."

placeholder

 

Opdateret kl. 20.15 med nedenstående faktaboks med link til undersøgelsen

413 har besvaret spørgeskema om kulturen hos De Radikale

413 af partiets medlemmer/ansatte/tidligere ansatte har besvaret et spørgeskema om kulturen hos De radikale.

 • Undersøgelsen bygger på kvalitative interviews med i alt 40 personer og en spørgeskemaundersøgelse.
 • Undersøgelsen er endvidere tidsubegrænset.
 • Spørgeskemaet er udsendt til 699 personer: Ansatte og praktikanter, tidligere ansatte og praktikanter, folkevalgte og aktive medlemmer af partiet, for eksempel medlemmer af hovedbestyrelse, forretningsudvalg og formænd for lokalforeninger.
 • 413 personer har besvaret spørgeskemaet.
 • Samlet set svarer lidt over en tredjedel af alle, der har besvaret spørgeskemaet, at de har oplevet mindst én af de konkrete hændelser, der spørges til. Det spænder fra oplevelser af, at der er forskellige forventninger til henholdsvis mænd og kvinder i partiet over nedladende vittigheder til uønskede, fysiske berøringer og seksuel tvang.
 • Undersøgelsen viser også, at 29 procent af dem, der har anmeldt deres sag, ikke er tilfredse med måden, den er blevet håndteret på.
 • KVINFO fremlægger på baggrund af resultaterne af undersøgelsen en række anbefalinger til, hvordan Radikale Venstre kan skabe den nødvendige kulturforandring. De går bl.a. på en større opmærksomhed på partiets fest- og alkoholkultur, større opmærksomhed på betydningen af magtpositioner, og at der skabes tydelighed om og tillid til partiets håndtering af krænkende adfærd.
 • Undersøgelsen er anonym. Det er den på KVINFOs anbefaling for at kunne tegne et reelt billede af omfang og karakter af problemet og kulturen i Radikale Venstre. Undersøgelsen er ikke en undersøgelse af specifikke sager, og formålet har ikke været at udpege enkeltpersoner, der har udsat andre for seksuel chikane.
 • Parallelt med undersøgelsen etablerede Radikale Venstre i november 2020 en uafhængig kontaktinstans, der tager imod henvendelser og klager og behandler dem. Her sidder fire kvalificerede personer klar til både at sikre en ordentlig behandling af de mennesker, der kommer til dem, og at sagerne får den rigtige konsekvens.
 • Samtidig i vinteren 2020 blev en ny samværspolitik udarbejdet med klare retningslinjer for uacceptabel adfærd og sanktioner ved brud.
 • Undersøgelsen er udført af gennemført Kvinfo.
 • Læs den fulde undersøgelse "Omfang af seksuel chikane og forskelsbehandling i Radikale Venstre" her.

Kilde: Pressemeddelelse om og undersøgelsen, og selve undersøgelsen "Omfang af seksuel chikane og forskelsbehandling i Radikale Venstre"

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var sådan tidligere i samfundet, ikke altid ment slemt, men forkert alligevel. De radikale har bare været så retshaveriske mod andre, vi er de rene, erobrede radikale, vi gør alt rigtigt. Og sådan var det ikke. Og med mindre alle har haft mundbind for øjnene, så kan det ikke have været ukendt.De skal bare fremover feje for egen dør, før de sparker til andres.

Hold nu kæft,det er sgu utoligt, hvordan skal vi som mennesker komme videre,
uden at vi må kommentere det modsatte køns krop, seksuallitet, og udseende.
som der bliver skrevet hver femte kvinde ser det som uønsket med seksuelle
verbale udtalerse.
Skal vi tilbage til de og deres, og jeg ved ikke hvad.
Og er der nogle der kan fortælle mig hvordan man fortæller en kvinde
at man har disse lyster hvis det er forbudt

Hvem er en radikal? Det skulle de radikale sætte sig for at finde ud af? Engang var det husmænd og mindre velstående bønder. Og mennesker der syntes at alle skulle behandles lige for loven høj som lav. Siden puttede de radikale den internationale lup på samme problemstillinger. Og pludselig i kølvandet på international transport blev Danmark et attraktivt land for kulturer overalt på kloden. Siden er medlemsskaren hos de radikale forandret radikalt. Hvad den ene må, må den anden naturligvis også. Nye kulturers udanske normer bliver langsomt men sikkert de stærkeste. Thi den der har den stærkeste kulturånd bestemmer stemmen, tungemål og ventre eller højre hånds styrke.

“- Det var mig, hvis hånd hun fjernede“.

Der bliver mange hænder at fjerne i årene fremover!

De ensomme ulve flokkes tilsyneladende hos de radikale.

“ Udtrykket ”en ensom ulv” betyder en person, som helst går sine egne veje.

Men den ensomme ulv, der siden begyndelsen af sidste år har boet i Klosterheden Plantage, forsøger i disse dage at komme ensomheden til livs.

Det er nemlig parringstid for ulven i februar og marts, og derfor var det et meget nysgerrigt dyr, der mødte Bente Sønderby og hendes veninde, da de for en måned siden gik tur med Bentes to hunde

- Det var tydeligt, at den var interesseret, men det var også tydeligt, at den ikke turde komme nærmere, fordi mig og min veninde var der. Ellers tror jeg, der var blevet sådan et kuld hybrider, griner Bente Sønderby til TV MIDTVEST”.

“ Undskyld på vegne af Radikale Venstre til jer, der har oplevet seksuel chikane eller anden form for sexistisk adfærd. Og undskyld til jer, der ikke har oplevet en ordentlig håndtering i vores parti. Undskyld, for den smerte, det har forvoldt jer. Vi kan ikke gøre det skete om, men vi skal handle. ”

Sofie Carsten Nielsen undskylder den smerte partiets ikke tilstrækkelige håndtering af sexchikane og sexisme måtte have forvoldt.

Om coronaen plejer statsminister Mette Frederiksen at sige: “Det er biologi”. Underforstået at dens veje er uransaglige. Mette Frederiksen plejer at uddybe således:
“ Alt det er kun lykkedes på grund af en fantastisk fælles stor indsats, og i virkeligheden på trods af omstændighederne. For det, vi kæmper med, er en virus. Det er biologi. Det er en global pandemi. Og i takt med, at det bliver koldere, så rykker vi inden for, og så får virus bare bedre betingelser.
Men på en eller anden måde kæmper vi jo faktisk også lidt imod vores egen natur. Behovet for at mødes med andre mennesker, være sociale, og omgås hinanden.”

Forplantning er stadig biologi. Også i 2021. Også hos de radikale. Også i en globaliseret verden. Og seksualmoralen i en ny smeltedigel. Som alt andet. Nye balancer. Eller alt ved det gamle! Og så må folkeskolen nødvendigvis på banen. Og lærerne! Indvandrerdrengene har alt for længe bestemt kulturen! Og nu står de radikale så midt i det. Morten Østergaard der øjensynligt identificerede sig mere med en andengenerationsindvandrer-teenager fra Brabrand end en velopdragen minkavlersøn fra Brønderslev.

Voldsstatistikkerne i Sverige fortæller hvorfor Mette Frederiksen for længst drog sine konklusioner. Lukkede grænserne og bekæmper udansk adfærd i eget parti!

Ensomme ulve trives bedst i blandede diffuse kulturer. Ofrene er lette uden sikker ledsagelse.

“Sofie Carsten Nielsen oplyser, at De Radikale indfører en samværspolitik med "klarer" procedurer og en kontaktinstans”

Tænk at vi i Danmark skulle nå hertil. Som fornuftige forældre i 1960erne. Før verden gik af lave. Da en radikal var en husmand. Hvis døtre helst skulle giftes med en gårdmandssøn. Også hvis hun meldte sig ind i Det radikale Venstre. Thi de radikale er et borgerligt parti. Først under Nyrup og “stuerene bliver I aldrig” begyndte de radikale at flirte med socialister. Og nye ægteskabelige og politiske koalitioner opstod.

“Det er biologi!” Og den må vi tage os i agt for! Især når den kommer væltende ind over grænserne! Og selv de radikale lærer det med tiden. Højt hævet over de fattige husmænd som engang var deres ophav. Mette Frederiksen derimod mødte virkeligheden allerede som 16-årig. Tog bestik af situationen. Og tager nu stik på stik! Hvad indad tabes skal udad vindes! Kun en tåbe frygter ikke biologien!

Når H.C. Andersen skriver “at rejse er at leve”, skal man altså have i baghovedet, at det sikkert var hans måde at sige: “Jeg føler mig mere levende, når jeg rejser, for i udlandet oplever jeg interessante steder og mennesker, der udvikler og inspirerer mig.

At leve er at rejse tilbage i tiden til dengang moralen styrede biologien. Seksualmoralen i gammel radikal forstand. Og det kræver et opgør med biologien! Den nye globale biologi. Alt flyder tilsyneladende og viruser spreder sig hurtigere end selv gode danske partier kan styre.
Marianne Jelved og Bertel Haarder fik i fællesskab ødelagt folkeskolen.
Test, test, test frem for holdninger og moral. Livskundskab, solidaritet og samfundssind røg ud med badevandet.

Statsministeren har ramt melodien der blev borte. Og tør af hensyn til de radikale ikke nævne lønmodtagerordet “solidaritet” af frygt for de radikale husmænd. Tænk hvis Morten Østergaard havde udvist bare det mindste søster-solidaritet. Så kunne han fortsat have været bannerfører for drengebanderne i Brabrand. Så de kunne være blevet vaccineret før alle andre. Mon Mette Frederiksen begår den samme fejl som Højre i Norge. De usolidariske skal vaccineres først.

Måske der også findes en vaccine mod sexisme. De radikale er på vej! Det er biologi! Den tugtede tidligere generationer med afholdenhed, seksualmoral, etik. De frie radikale har fået en belæring af arbejderklassens mester. Mor Mette passer på Danmark som en 50er-mor. Dengang radikale var husmænd. Nøjsomme folk. På alle måder!

Lille konkret historie fra i går. Jeg er ældre årgang f.i 42. Stod ved min ostehandler i kø. Ældre nydelig herre skulle se noget inde i butikken, jeg flyttede lidt bagud, han sagde. Jeg har lige hørt en historie, jeg må fortælle den inden den er glemt. Venlig som jeg er normalt, siger jeg, det kender jeg godt. Herefter kom en lille lidt fræk historie, jeg var så pikeret, så jeg manglede ord, men han lod selv, og måske reddede det hans dag.😁 Når jeg nævner dette er det fordi, en fræk historie også indgår
Som en krænkelse i de radikales rapport. Jeg tog ikke skade, for som sagt, da jeg skulle fortælle den til min mand, huskede jeg den ikke korrekt, så ingen skade sket.