Christiansborg kommer ikke til at levere løsningerne

Anmeldelse: Når staten er gået i stå og folketingspolitikerne spænder ben, kan kun civilsamfundet skabe et levende samfund.
Mødet med den offentlige sektor er mange steder i Danmark sandet til i teknokrati og systemtænkning. De fleste af os kender det og har selv haft den slags oplevelser i vores hverdag.

I min søns børnehave må lederen ikke modtage direkte ansøgninger på stillingsopslag – de skal ALTID gå igennem kommunens søgesystem. På samme måde må lederen, når det kommer til rengøring heller ikke ansætte sit eget personale. Det skal kommunen også bestemme. Den slags beslutninger er flyttet væk fra den enkelte institution, væk fra hverdagen og væk fra de mennesker som det handler om. Det skal styres centralt, uagtet om det sikrer større effektivitet, bedre kvalitet eller møder de krav, som pædagoger, børn og forældre stiller.

Det er den slags oplevelser, der står centralt i begrundelsen for at lancere den nye bog ’Rodskud’, som Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, formand for Frivilligrådet Vibe Klarup og ikke mindst den fynske kommunalpolitiker Johannes Lundsfryd Jensen står bag.

Fingeren sidder for løst på lovgivningsknappen
Bogen går raskt og ambitiøst til værks med krav om en ny måde at drive politik på, en ny styring i den offentlige sektor og en helt ny rolle til staten. Som bogens forfattere selv skriver i de indledende kapitler: ”Det allerstørste problem er imidlertid, at borgerne i disse år oplever nye typer af problemer, som ikke lader dig løse med de redskaber, der kendetegner national lovgivning og skiftende regeringers politik”

De redskaber vi kender i dag - uanset om det er New Public Management, Finansministeriets regnemodeller eller vores nationale lovgivning – udpeges som en afgørende del af problemet. Skærpede incitamenter, flere dokumentationskrav, mere privatisering eller sågar flere penge kan ikke i sig selv løse vores klimaudfordringer, vores integrationens problemer eller elevernes behov for specialundervisning.

Når politikerne mangler evnen til at holde fingrene fra lovgivningsknappen, så skaber de flere problemer end de løser

Særligt Folketingspolitikere står for skud igennem bogen, hvor de to kommunalpolitikere og repræsentanten for civilsamfundet langer hårdt ud: ”Det er ikke fra Christiansborg, vi skal forvente den udvikling”. Når politikerne mangler evnen til at holde fingrene fra lovgivningsknappen, så skaber de flere problemer end de løser.

Civilsamfundet skal have en større plads i samfundsudviklingen
Hovedbudskabet er, at staten er kørt fast – og derfor skal moderne politik, ifølge de tre forfattere, handle om at bakke borgerne op. Civilsamfundet skal have en større plads i samfundsudviklingen og borgernes engagement skal i langt højere grad bidrage til at sætte retningen.

Fordums socialdemokratiske tro på selvorganisering vækkes dermed til live i den nye debatbog. Med en lang række positive eksempler fortæller den optimistiske bog en historie om, hvordan frivillighed og civilsamfund blomstrer på lokalt niveau over hele landet. Forfatterne fortæller overbevisende og engageret om bæredygtige havhaver i Esbjerg, Nærvarmeværket i Føns og økolandsbyen Frilands på Djursland, som alle er eksempler på, at borgerne har taget ansvaret på sig. Borgerne løser selv deres egne problemer.

Den selvrespekt og livsværdi, der ligger i at tage ansvaret på sig og skabe egne løsninger ikke kan købes for penge

Selvom frivillighed og civilsamfund ikke umiddelbart lader sig sætte på formel, så argumenterer forfatterne for at den selvrespekt og livsværdi, der ligger i at tage ansvaret på sig og skabe egne løsninger ikke kan købes for penge. Det er tværtimod den fælles følelse af ansvar, der skaber det gode samfund.

Det drukner i Mandag-Morgen-sprog
Hvis man for alvor skal finde sin indre kritiker frem, så dukker vedkommende op, når bogen giver den gas med sit Mandag-Morgen-agtige-konsulent-lingo om ’social-bridging’, ’Pionerkommuner’, ’silotænkning’ og ’powerhouses’. Eller når bogen hylder ’Venligboerne’ og ’Stop Splid af Mad’ uden at reflektere nærmere over de egentlige effekter? Og endelig er bogen, som enhver anden, der beskæftiger sig med det uforudsigelige civilsamfund, udfordret på at levere tydelige og let skalerbare løsninger.

Alligevel kan der ikke herske tvivl om, at ’Rodskud’ - der bærer den sigende undertitel ’hvordan lokale fællesskaber genskaber velfærden’ - er en vigtig, optimistisk og lærerig bog, som giver anledning til en række vigtige diskussioner indenfor især Socialdemokratiets interne rækker. At afvise bogens tanker og forslag, som overflødig hippie-snak vil være en stor fejl.

Tidens afmagt og frustration skriger på nye løsninger, hvorfor Rodskud leverer et yderst tiltrængt og relevant bidrag i debatten. En lektie her kunne være, at det er mennesker, og ikke systemer, der skaber samfund. Derfor fortjener bogens tre menneske-forfattere også det sidste ord: ”Kun menneskelige relationer kan skabe et reelt samfund”.

 

”Rodskud - Venligboere, nærvarme og trivselstanter - hvordan lokale fællesskaber genskaber velfærden”. Skrevet af Johannes Lundsfryd, Jacob Bundsgaard og Vibe Klarup. Udgivet på forlaget Gyldendal

 

 

 

 

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce