Annonce

Christina Krzyrosiak: Jeg bildte mig ind, at jeg havde for travlt til at læse

Litteratur der gør en forskel: Roman om livets midtvejskrise er fortællingen om hverdagens enkelheder, der ofte undervurderes, mener Danmarks yngste borgmester.
Litteratur er mange ting. Det kan ikke pakkes ind i én bestemt stil.

Genrene er mange, og mængden af litteratur er velsagtens uendelig. Vi kan ikke undgå litteratur i vores liv.

Hvad med skønlitteratur? Det er jo fiktivt. Men grænsen er hårfin – for personerne eller begivenheden kan komme tæt på virkeligheden. Måske har forfatteren ligefrem taget udgangspunkt i faktiske hændelser i sin ellers fiktive fortælling.

Derfor undersøger Netavisen Pio i en serie af artikler, hvilken skønlitteratur der har en særlig betydning for en række meningsdannere i den offentlige debat.

Historisk borgmester

Den næste i rækken er en kvindelig kommunalpolitiker, som er født i Holbæk.

Hun blev student fra Stenhus Gymnasium i Holbæk i 2011 og har en bachelorgrad i Sociologi fra Københavns Universitet.

Hendes politiske engagement begyndte i 2010, hvor hun meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Socialdemokratiet. I 2012 blev hun afdelingsformand i DSU Holbæk, som er en lokalafdeling i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 blev hun med 582 stemmer valgt ind i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune. Som kun 23-årig blev hun i marts 2016 valgt som spidskandidat – og dermed borgmesterkandidat – for Socialdemokratiet i Holbæk. Det skete efter et såkaldt kampvalg mellem fire kandidater og blev afgjort ved en urafstemning blandt medlemmerne af Socialdemokratiet i Holbæk Kommune. Det resultererede i en storsejr til det kun 23-årige kommunalbestyrelsesmedlem, der fik opbakning fra knap 58 procent af stemmerne.

Ved kommunalvalget 2017 fik hun hele 5.499 personlige stemmer – næsten dobbelt så mange som den siddende borgmester fra Venstre. Og efter konstitueringsforhandlinger kunne hun atter trække borgmesterkæden over hovedet med opbakning fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

Den yngste borgmester i Danmark nogensinde

I en alder af kun 24 år kunne hun dermed skrive historie som den yngste borgmester i Danmark nogensinde. En rekord, der ellers havde ligget hos Venstres folketingsmedlem, Michael Aastrup Jensen, der som 25-årig blev valgt som borgmester i Randers Kommune.

I efteråret 2018 – et år efter hun var blevet valgt som Danmarks yngste borgmester nogensinde – sendte DR3 en serie på fire afsnit med titlen ”25 år og borgmester”, der fulgte hende tæt, både i hendes nye tilværelse som borgmester og som privatperson.

Velkommen til Christian Krzyrosiak, borgmester i Holbæk Kommune.

Grinte højlydt på telttur i Sverige

På en telttur i Sverige forrige sommer læste Christina Krzyrosiak en bog, der sidenhen er blevet hendes yndlingsbog. Det er romanen Bjørnen, som er skrevet af forfatter Katrine Marie Guldager.

”For at være helt ærlig havde jeg ikke særligt høje tanker om bogen, da jeg pakkede den ned i min taske. Men den virkede til at være letlæselig, ikke for lang og i et spændende sprog, så jeg tænkte, at den var oplagt til en ferie,” siger hun

Flere gange i løbet af bogen grinte jeg højlydt

”Jeg havde dog ikke forestillet mig, at bogens kun 172 sider skulle blive nogle af de bedste, jeg nogensinde har læst.”

Bogen er måske ikke det største eller mest kendte mesterværk. Ja, i virkeligheden er den ret simpel, siger hun. Men det er lige nøjagtig dét, hun godt kan lide ved den.

”Den er skrevet i et levende sprog, som man forstår, og flere gange i løbet af bogen grinte jeg højlydt,” fortæller hun og fortsætter:

”Det er ikke som sådan handlingen i bogen, men mere forfatterens måde at portrættere hovedpersonens karakter, der gør bogen så god.”

Livets midtvejskrise

Romanen handler om Vibse, der er over halvvejs i livet – og tingene går ikke hendes vej. Vibse er en kvinde, der er godt og grundigt træt af livets almindelighed. Hun er frustreret over sit arbejde og sin mand. Og hun er frustreret over sin datter, der flytter hjemmefra. Hun er generelt frustrereret over alt, der rører sig omkring hende.

Efter en kaotisk uge med en fyreseddel fra sit arbejde som gymnasielærer, en datter som flyver fra reden og et kæmpeskænderi med sin mand, Bent, har Vibse fået nok. Hun kører op i familiens afsidesliggende hus i Sverige for at være alene og få sig lidt fred og ro.

Ansigt til ansigt med sin egen angst og indre frygt

Men en dag rammer en voldsom snestorm, og strømmen går. Måske var turen til Sverige ikke en god idé alligevel. Under snestormen kommer hun til at stå ansigt til ansigt med sin egen angst og indre frygt – og en stor brun bjørn. Vreden, angsten og frustrationerne kommer op til overfladen.

Romanen er en fortælling om at skrælle tilværelsen ned til det mest basale for at nå ind til kernen.

”Det handler mest af alt om hendes frustration over sig selv og en flovhed over ikke at værdsætte de ting, der er lige foran hende – de helt normale ting, som rent faktisk betyder mest for hende,” mener Krzyrosiak og tilføjer:

Det simple og hverdagsagtige bliver ofte undervurderet.

”Romanen skildrer på mange på mange måder et ret normalt liv, hvor det simple og hverdagsagtige ofte bliver undervurderet. De kampe, som Vibse gennemgår, er nogle, hvor vi alle – på den ene eller anden måde – kan tænke ’det var lige godt satans’. Sådan skal det være med gode bøger.”

”Pissehyggeligt at være i en bogklub”

Danmarks yngste borgmester holder meget af at læse – især skønlitteratur, fortæller hun.

”I en periode af mit liv læste jeg ikke særlig meget. Nærmest ikke faktisk. Jeg havde bildt mig selv ind, at jeg havde for travlt til at læse – hvilket var noget sludder. Man kan altid finde tid til at læse.”

”Hvis jeg har haft et møde sent om aftnen, kan jeg godt lide at læse bare et enkelt kapitel eller to i en god bog bagefter. Det er godt for hovedet,” siger hun.

Jeg havde bildt mig selv ind, at jeg havde for travlt til at læse – hvilket var noget sludder

Holbæks borgmester er faktisk med i to bogklubber. Den ene med seks gode veninder fra Holbæk, den anden med seks kvinder, som hun kender gennem politik.

”Vi mødes en gang om måneden og har læst den samme bog og snakker om den over aftensmad og et glas vin eller to. Jeg kan godt lide at tale om bøger med folk. For på trods af at man har læst den samme bog, kan man få vidt forskellige indtryk ud af den,” siger hun og uddyber:

”En karakter i en bog kan ses på mange forskellige måder, alt efter hvem der er læseren, og hvad man selv har med i bagagen. Og så er det altså bare pissehyggeligt at være i en bogklub, hvor nørdet det end må lyde – også selvom jeg ikke altid når at blive færdig med hele bogen, til vi skal mødes. Det bærer mine veninder over med.”

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet