"Tiltalen angår overtrædelse af straffelovens § 109, stk. 1, ved at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed. Justitsministeren (Peter Hummelgaard (S), red.) har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der kan rejses tiltale mod et tidligere medlem af Folketinget, der ifølge tiltalen i flere tilfælde har røbet eller videregivet statshemmeligheder," skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.
ved at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed
Straffelovens paragraf 109, stk. 1. har en strafferamme på op til 12 års fængsel.
Selv om Anklagemyndigheden ikke navngiver det tidligere folketingsmedlem, er der ingen som helst tvivl om, at tiltalen drejer sig om netop Claus Hjort Frederiksen.
”Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende. Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, svække tilliden til efterretningstjenesterne og gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, Statsadvokaten i Viborg.
Ligesom i lignende sager vil anklagemyndigheden af hensyn til sagens indhold anmode om, at den bliver behandlet for lukkede døre.
I sagen indgår højt klassificerede oplysninger, som ikke kan lægges åbent frem
”I sagen indgår højt klassificerede oplysninger, som ikke kan lægges åbent frem. Uanset den store offentlige interesse er der efter anklagemyndighedens opfattelse et klart tungere hensyn at tage til efterretningstjenesternes virke. Det skal være muligt at retsforfølge uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger, uden at man risikerer, at efterretningstjenesternes mulighed for at løfte deres arbejdsopgaver bliver yderligere kompromitteret, hvilket en åben eller delvis åben proces vil skabe en alt for stor risiko for,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen.
Sagen er rejst som en domsmandssag.
Sagen er endnu ikke berammet.
Anklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.
Claus Hjort Frederiksen (V) har ved flere lejligheder erklæret, at han ikke på nogen måde mener at have videregivet statshemmeligheder til offentligheden eller enkeltpersoner. Han har, understreger han, alene videregivet allerede kendt viden. Og også at det hidtil kendte tiltalemateriale alene vedrører, hvad han har udtalt til medierne.
Forleden oplyste Claus Hjort Frederiksen, at han har været sigtet i sagen i over et år. Og han opfordrede på den baggrund til, at sagen blev taget ud af syltekrukken:
Intet blå skæg og briller, men almindeligt politisk arbejde
"Der er nu gået over et år siden jeg blev sigtet efter straffelovens §109 i kapitlet om forbrydelser mod staten selvstændighed og sikkerhed. Efter 42 dage fik jeg indsigt i materialet, som sagen bygger på. Intet blå skæg og briller, men almindeligt politisk arbejde. I maj 2022 var sagen færdigefterforsket og rigsadvokaten indstillede til justitsministeren at der blev rejst en egentlig tiltale. Det var der ikke flertal for i Folketinget. Justitsministeren sendte sagen tilbage til rigsadvokaten. Og der har den nu ligget i 9 måneder," skrev Hjort på Facebook og fortsatte:
"Jeg genopstillede ikke til valget og min parlamentariske immunitet er dermed bortfaldet. Så der har været fri bane for justitsministeren til at beslutte at følge rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale. Så mon ikke, justitsminister, at tiden er kommet til at tage sagen ud af syltekrukken."
Hjort Frederiksen understregede i samme opslag, at han ønsker hele FE-sagen undersøgt af en kommission. Han ønsker også sagen om den fængslede, angivelige efterretningsagent Ahmed Samsam undersøgt:
"Jeg håber at regeringen og alle folketingets partier besinder sig og beder kommissionen undersøge hele forløbet til bunds. Jeg vil også henstille at Folketinget nedsætter kommission til undersøgelse af Samsam-sagen. Vi kan ikke have mistanke om justitsmord hængende i luften. Vi er trods alt en retsstat."
Opdateret kl. 15.10 med kommentarer fra Claus Hjort Frederiksen - se nedenfor
I et nyt opslag på Facebook skriver Claus Hjort Frederiksen tirsdag, at han nægter sig skyldig:
"Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum."
Han ønsker retssagen mod ham kørt for åbne døre:
"Jeg vil kæmpe til yderste for at få dem slået op på vid gab."
Anklagerne begærer domsmandssag, men Claus Hjort kræver et nævningeting:
"Jeg vil kræve et nævningeting, da der er tale om en politisk sag."
Den tidligere forsvarsminister skriver også, at det ikke lige var på den måde han havde tænkt sig, at hans pensionisttilværelse skulle starte:
"Det var ikke sådan, jeg havde drømt om at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen."
Kommentarer
Kommentar:
Nå man for et par dage siden læste Claus Hjort Frederiksens kritik af, at sagen er henlahgt i en syltekrukke, må Claus Hjort Frederiksen da nu være lettet over at sagen kommer for retten, hvis altså det er Claus Hjort Frederiksen der er tale om, det ved man jo ikke endnu....
God Eftermiddag !
Anklagemyndigheden er underlagt et legalitetsprincip og objektivitetsprincip, der betyder, at den kun rejser tiltale, hvis det er sandsynligt, at den anklagede bliver dømt. Det er derfor, at frifindelser er ganske sjældne; Påtaleopgivelse uden tiltalerejsning ligger normalt forud for en tiltalerejsning, når der kan rejses rimelig tvivl om den mistænktes skyld.
Derfor er det rigtig skidt, at blive tiltalt i Danmark. Det er bestemt ikke noget man skal håbe på, da det statistisk set vil medføre domfældelse med enkelte undtagelser.
Jeg var lige ved at falde bag over stolen, da jeg hørte Claus Hjort Frederiksen for åben skærm indrømmede Danmarks havde en tophemmelig aftale med NSA USA og aflytning af internet fiberkabler med online trafik mellem EU og USA.
En ting er det rygter der var om sagen. Men en direkte bekræftelse på åben skærm af en tidligere minister. Hold da op. Det er noget helt helt andet.
Enig, Han plaprede løs, Hvad mener han med særlig ytringsfrihed?? Ærgerligt han dummede sig her, men uskyldig nej, dog tror jeg ikke han dømmes til fængsel. Nok en betinget straf med bøde. Men vi får se.
Det er heller ikke nemt at være Claus Hjort.
Først troede han at han kunne gå på vandet. Det viste sig så at det kunne han ikke!
Da han plumpede i, var redningskransen så lige pludselig politisk immunitet!
Og er der noget de er gode til på Christiansborg, så er det da at sørge for at ingen af folketingspolitikerne efterfølgende skal stå til ansvar for deres gøren og laden!
Så selvfølgelig fristes man til at sige, fik Hjorten immunitet.
Hjorten begik så den lille fejl ikke at genopstille, så nu er der frit slag for retsforfølgelse.
Men nu er det så pludselige politisk sag, må man forstå!
Men hvordan stemmer det overens med den højreliberale regering vi har i dag?
Claus Hjort, næste gang du vover dig ud på dybt vand, så tag Vaders på.
Lad være med at brokke dig, du ligger jo som du har redt…
C.h.F. Har altid været en mistænkelig "luskebuks"...jeg tror der er belæg for Han dømmes...ulovligheder af den slags bør give fængsel..
Det er mig en gåde hvorfor de "blå" i folketinget ikke ville ophæve
CHF immunitet, hvis de mente han ikke havde lavet noget som var lovstridig,
så ville det ikke ske andet end han ville få et tiltalefrafald.
Og hvis han nu kendes skyldig har de BLÅ dækket over en skyldig,
det var samme fremgangsmåde med Inger Støjberg, hun skulle ikke have
ophævet sin immunitet fra dele af de BLÅ partier, og Venstre ville
stemme for ophævelse af immuniteten for at få hende renset,
man stemmer kun for en ophævelse af immunitet og en rigsret, hvis der
er en sandsynlighed for en dom. CHF har haft et formål med at være så
åbenmundet, han har sikker haft en aftale med de blå partier om at
forfølge Statsministeren og andre ministre, for at høste stemmer.
Jeg kan tage fejl, men han har selv bekræftet, at han måske er gået
længere en hans ytringsfrihed rækker. Det kan ikke være en politisk
forfølgelse, når han ikke længere er i politik. Nu viser det sig,
at partiet Venstre ikke længere kan holde til at dække over ham.
Men dømt for landsforræderi eller landsskadelig bliver han ikke.