Annonce

Cluster 5 formentlig uddød og uenighed om model for undersøgelse af minksag

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Cluster 5 er med stor sandsynlighed uddød, Folketingets partier er uenige om model for undersøgelse af minksagen, og justitsministeren åbner for en efterforskning af Scandinavian Star.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Cluster 5 er med stor sandsynlighed uddød, vurderer SSI

Den muterede coronavariant cluster 5, der stammer fra mink, er med stor sandsynlighed er døet ud, vurderer Statens Serum Institut.

Det skriver tv2.dk.

Antallet af smittetilfælde med minkvarianter er faldende i Nordjylland, og derfor kan de fleste lokale restriktioner nu blive ophævet i syv nordjyske kommuner.

Samtidig er der ikke fundet tilfælde af minkmutationen cluster 5, og den er dermed ikke konstateret hos mennesker siden 15. september.

“Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud,” oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs mere her.

Partier vil have gransket minksagen - men er uenige om hvordan

Folketinget er splittet i spørgsmålet om, hvordan en større undersøgelse af regeringens mink-aflivninger skal se ud.

Sådan skriver tv2.dk.

En samlet opposition vil have en grundigere undersøgelse af sagen om aflivningen af alle danske mink, som onsdag kostede fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet.

En kommissionsundersøgelse kræver dog flertal i Folketinget, og både SF og Enhedslisten har i første omgang afvist idéen og ytret ønske om en advokatundersøgelse.

En advokatundersøgelse er dog ikke nok, mener Radikale Venstre, fordi en sådan undersøgelse blot bygger på skriftlige svar. Partiet vil derfor have indført muligheden for at foretage en såkaldt "parlamentarisk høring", så Folketinget kan afkræve mundtlige svar fra politikere og embedsmænd.

I det radikale bagland er der imidlertid opbakning til ideen om en kommissionsundersøgelse.

Læs mere her.

Justitsministeren åbner for en efterforskning af Scandinavian Star

Justitsminister Nick Hækkerup (S) åbner for at undersøge branden på passagerfærgen Scandinavian Star yderligere. Det siger han på et samråd på Christiansborg torsdag.

Sådan skriver tv2.dk.

Scandinavian Star brændte i april 1990 under sejlads fra Oslo til Frederikshavn. 159 personer mistede livet.

“Der er tale om en tragisk og forfærdelig sag, som vi skylder de efterladte at undersøge til bunds,” siger Nick Hækkerup på torsdagens samråd og fortsætter:

“Om det kan være relevant at undersøge delelementer i sagen, er jeg derfor åben over for at drøfte med Folketingets partier. Men vi skal være forsigtige med ikke at skabe falske forhåbninger og stille svar på uafklarede spørgsmål i udsigt.”

Åbningen for en ny undersøgelse giver glæde hos SF og Enhedslisten.

“Stor sejr for Enhedslisten i dag. Ny undersøgelse om branden på Scandinavian Star sættes endelig i gang. Efter 25 års arbejde for at få sandheden frem er vi nu ét skridt tættere på,” skriver Pernille Skipper, der er Enhedslistens politiske leder, på Twitter.

 

placeholder

 

Karina Lorentzen Dehnhardt, som er retsordfører for SF, skriver på samme medie, at det er en "stor sejr for ofrene".

 

placeholder

 

Læs mere her.

Danmark tilslutter sig EU-aftale om vaccine mod coronavirus

Danmark tiltræde en forhåndsaftale om indkøb af vaccine mod coronavirus, som EU har indgået med Pfizer og Biontech.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Facebook:

“I sidste uge indgik EU endnu en forhåndsaftale om indkøb af vacciner. Denne gang med selskabet Pfizer. Danmark har nu besluttet at tiltræde aftalen, og dermed sikrer vi vaccination af ca. 2 mio. personer, hvis vaccinen er sikker og effektiv og godkendes af myndighederne.

Vaccinen bliver ligesom de andre kommende vacciner 100 procent frivillig. Vi fortsætter indsatsen på at få sikre vacciner til Danmark, så vi kan sætte en effektiv stopper for epidemien. Og nu er vi endnu et skridt fremad,” skriver han i sit opslag på Facebook.

 

placeholder

 

EU’s aftale med Phizer og BioNTech blev underskrevet den 11. november.

Læs mere her.

Regionale rejsevejledninger i Europa på vej

Udenrigsministeriet præsenterer torsdag en regional model for rejsevejledninger til EU- og Schengenlandene samt UK. De regionale rejsevejledninger giver mulighed for at åbne for rejser til regioner med lav smitte i orange lande og lukke for rejser til regioner med høj smitte i ellers gule lande.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet udvider med virkning fra begyndelsen af december rejsevejledningerne med en regional model for rejsevejledninger til EU- og Schengenlandene samt UK.

”Med de nye testdata fra ECDC kan vi fremover lave en markant mere finmasket rejsevejledning, end vi kender i dag. Det giver os mulighed for at holde lav-smitte-regioner åbne, forudsat at landene leverer de her nødvendige sundheds- og testdata.”

“Tilsvarende kan vi nu med større præcision gå ind og lukke ned for regioner med højere smitte. Det vigtigste hensyn vil fortsat være danskernes sundhed, sikkerhed og tryghed. Pandemien raser stadig globalt og i Europa, og det er rejsevejledningerne en afspejling af,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet