“Slut med snak og gratis udmeldinger. Vi kræver handling af nemlig.com”

Formanden for 3F Transportgruppen har mistet tålmodigheden: “De genopfører bare teaterstykket, som kørte for tre år siden”
Foto: nemlig.com
nemlig.com erklærer sig overrasket over chaufførernes dårlige løn- og arbejdsforhold
Fagforbundet 3F’s tålmodighed med online-supermarkedet nemlig.com er sluppet op.

“Nemlig.com må indordne sig under de regler, vi har i Danmark, hvor man har et ordentligt arbejdsmiljø, hvor der er ordentlig tid til at udføre arbejdet. Og hvor man anvender hjælpemidler, der letter arbejdet. Og så skal nemlig.com give deres vognmænd en pris, der betyder, at de kan betale deres ansatte chauffører en ordentlig og rimelig løn.”

Det fastslår formanden for 3F Transportgruppen, Jan Villadsen, over for Netavisen Pio.

Villadsen henviser til de løn- og arbejdsforhold for nemlig.coms chauffører, som Politiken afslørede lørdag - inklusive et stressende og kostbart bødesystem, arbejdsdage på op til 15 timer dagligt og vedvarende tunge løft.

Det er ikke første gang, at nemlig.coms metoder afsløres. Tilsvarende forhold blev afdækket af pressen i 2017 og i 2014. Af samme årsag er Jan Villadsen ikke imponeret over, at nemlig.com nu bebuder et opgør med blandt andet bødesystemet:

så håber de på, at det her går væk af sig selv. Det gør det ikke, det kan jeg garantere for

“Jeg er ikke på nogen måder imponeret af reaktionen fra nemlig.com. De genopfører bare teaterstykket, som kørte for tre år siden, og så håber de på, at det her går væk af sig selv. Det gør det ikke, det kan jeg garantere for.”

Kræver adresser på underleverandører

3F har nu bedt nemlig.com om at udlevere adresserne på samtlige underleverandører (Vognmænd):

“Jeg har skrevet til nemig.com og deres direktør og understreget, at den overenskomst vi har med nemlig.com (3F’s overenskomst for lagermedarbejderne på online-supermarkedets centrallagre) giver os ret til at få adgang til navne og adresser på alle deres underleverandører. Dem har nemlig.com fået syv dage til at give til os.”

Med adresserne i hånden banker 3F Transportgruppen på hos hver enkelt underleverandør/vognmand:

og dermed også varsel om sympatikonflikt

“Når vi har fået adresserne, retter vi henvendelse til vognmændene for at få dem overenskomstdækket. Hvis de ikke går med til det, så sender vi dem et konfliktvarsel, og dermed også varsel om sympatikonflikt, der kan ramme nemlig.com gennem deres vareleverancer, som jo så stopper.”

At 3F varsler sympatikonflikt betyder, at alle, der er medlem af 3F, kan nægte at levere og behandle varer til og for nemlig.com.

En sympatikonflikt vil kunne ramme nemlig.com hårdt, fordi samtlige af online-supermarkedets lagerarbejdere er dækket af overenskomst med 3F. Det samme er en meget stor del af de chauffører, der leverer varer til nemlig.coms store centrallagre, forklarer Jan Villadsen.

"nemlig.com har tjent styrtende"

Jan Villadsen understreger, at nemlig.com ikke kan fralægge sig ansvaret for chaufførernes dårlige forhold:

“Nemlig.com hævder at de ikke kan gøre noget ved chaufførernes dårlige løn- og arbejdsvilkår. Selvfølgelig kan de det. De kan bare skrive i kontrakten med vognmændene, at de skal overholde dansk lovgivning og danske løn- og arbejdsforhold. Men det vil nemlig.com ikke.”

Formanden for Transportgruppen minder om, at nemlig.com har tjent styrtende under coronakrisen:

så det er helt urimeligt den måde nemlig.com presser chaufførerne på

“Vi var indstillet på at give nemlig.com en chance her under coronakrisen. Nemlig.com har tjent styrtende under krisen, så det er helt urimeligt den måde nemlig.com presser chaufførerne på. Det hører ingen steder hjemme.”

Jan Villadsen konkluderer:

“Så slut med snak og gratis udmeldinger. Vi kræver handling af nemlig.com”

Stefan Plenge

  • Stefan Plenge stiftede i 2010 onlinesupermarkedet nemlig.com
  • nemlig.com tilbyder levering af dagligvarer til privatpersoner.
  • Stefan Plenge er administrerende direktør i moderselskabet Intervare, som nemlig.com. er en del af.

nemlig.com: "Vi er overraskende"

nemlig.com erklærede sig i en pressemeddelelse lørdag overrasket over Politikens beskrivelse af chaufførernes arbejdsforhold:

  • "Hos nemlig.com er vi overraskede over Politikens beskrivelse af arbejdsforholdene blandt nogle af de selvstændige vognmænd, vi har aftaler med. Vi tager afstand fra disse forhold, der er beskrevet i Politiken. Det er forhold som på ingen måde lever op til de værdier, som vores virksomhed er bygget op omkring. Heller ikke selv om kritikken vedrører forhold hos selvstændige vognmænd, som kører for nemlig.com."
  • Det hedder videre, at nemlig.com straks vil suspendere sin afregningmodel - et pænere ord for bødesystemet:  "Derfor har vi besluttet straks at suspendere den del af afregningsmodellen, hvorde selvstændige vognmænd takseres for forhold, hvor de ikke lever op til samarbejdsaftalen. Samtidig vil vi straks igangsætte en intern undersøgelse med bistand fra nemlig.coms eksterne advokatfirma, der skal kortlægge kvaliteten og efterlevelsen af kontrakter og Code of Conduct-aftalen, vi har indgået med de selvstændige vognmænd."
  • nemlig.com vil etablere en whistleblower-ordning:  "Derudover vil vi etablere en whistleblower-ordning, hvor alle i og omkring nemlig.com anonymt kan henvende sig, så eventuelle aftalebrud kan blive håndteret. Vi vil lade et eksternt advokatfirma håndtere denne whistleblower-ordning, så der ikke kan rejses tvivl om trygheden ved at henvende sig."
  • nemlig.com undskylder også:  "nemlig.com har det seneste år oplevet en voldsom vækst i antallet af kunder, der ønsker at handle dagligvarer online. Vi har været og er stolte over, at vi med vores forretningskoncept har kunnet hjælpe så mange som muligt med at få leveret varer trygt hjem til deres bopæl, så man har undgået at komme ud blandt en masse mennesker, når der skulle købes ind. Men vi må også erkende, at den voldsomme vækst i forretningen har haft en slagside, som Politiken nu har beskrevet. Det undskylder vi, og vi vil nu gøre, hvad vi kan for at sikre, at vi får rettet op på de forhold, der er blevet kritiseret."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ejerne af nemlig.com er, iflg. cvr registeret, Anders Holch Povlsen og Stefan Plenge.

3F: frem med tommelskruerne. Luk 'l.....'.

Ikke mærkeligt at medlemmerne flygter fra den politiske fagbevægelse FH!
Det er som om de ikke har forstået hvad deres opgave er på arbejdsmarkedet!
Godt at der er rigtige fagforeninger som tænker på medlemmerne!

Hvad har denne artikel med politik at gøre? Dette her er typisk fagforeningsarbejde, så forklar gerne hvad det har med politik at gøre?

Annonce