Mette Frederiksen bløder op: Flere børn fra Syrien kan komme på tale

"Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene," lyder det nu fra statsministeren, der føjer til: "Men det er ikke aktuelt at hjælpe forældre"
Statsminister Mette Frederiksen bløder op i sagen om Syrien-børnene.

Efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn siger Mette Frederiksen, at S-regeringen nu vil kigge på, hvordan Danmark eventuelt kan hjælpe de 19 danske børn, der befinder sig i Syrien-lejrene:

Ikke aktuelt at hjælpe forældre

"Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogle børn, og det kan blive aktuelt, at der skal flere børn til Danmark, men det er ikke aktuelt at hjælpe forældre," siger Mette Frederiksen og fortsætter:

"Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil hjælpe børnene."

Presset af støttepartierne

Regeringen er presset i sagen om børnene i fangelejrene i Syrien.

Statsministeren havde tirsdag eftermiddag møder med støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten om sagen i Statsministeriet.

På vej ud fra Statsministeret vil hverken Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, eller retsordfører, Rosa Lund, sige noget. Og næstformanden for De Radikales folketingsgruppe, Martin Lidegaard, ville slet ikke kommentere på, om møderne har været afholdt. Men Martin Lidegaard understreger, at sagen langtfra er slut.

Vi synes, det er mærkeligt

"Vi synes, det er mærkeligt, at det her ikke har ramt det politiske niveau, og vi synes ikke, at regeringens håndtering har været tilfredsstillende," siger Martin Lidegaard til TV 2 .

Børneafdeling

Møderne kommer, efter at Ekstra Bladet senest har beskrevet, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) angiveligt i september 2020 ikke bare advarede regeringen om, at Islamisk Stat planlagde at smugle en gruppe på 350 udenlandske børn ned til 10 år ud fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande.

Avisen skriver, at FE ligeledes fortalte, at Islamisk Stat har oprettet en børneafdeling i det afsnit i al-Hol-lejren i Syrien, hvor flere danske børn opholder sig. Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Statsministeriet blev således orienteret om, at Islamisk Stat var lykkedes med at oprette en gruppe i selve al-Hol-lejren med navnet "Kalifatets Løveunger".

Ifølge Martin Lidegaard er De Radikale derfor ved at undersøge, hvad der "indholdsmæssigt" er op og ned i sagen, samt hvorfor regeringen tilsyneladende ikke har handlet.

Først når der er klarhed over det, vil partiet tage stilling til en eventuel ministerfyring, lyder det fra Martin Lidegaard efter mødet.

Løsningen

B.T. erfarer, at Mette Frederiksen på møderne har erklæret sig parat til at finde en løsning, der indebærer, at børnene kommer til Danmark.

Ifølge avisens oplysninger skulle det have ligget implicit i drøftelserne i Statsministeriet, at udenrigsminister Jeppe Kofod kan redde sit politiske liv, hvis statsministeren til gengæld imødekommer ønsket om at bringe børnene til Danmark.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Fint...børnene har jo ikke valgt IS, som forældrene har...
så børn hjem og forældre bliver...

Hvem hos PET lækker til ekstra Bladet. Meget underligt de ved noget udenrigspolitisk nævn ikke ved. Lidegård er ulidelig som østergaard.og fint børnene hjælpes, men ikke deres forældre. Når alm borgere herhjemme bryder loven belønnes de ikke, men må tage straffen. De mødre har valgt Danmark fra.

Jeg mener principielt at både børn og forældre skal hjem, børnene fordi de er uden skyld i sagen, forældrene så de kan blive stillet for en domstol. Men hvis kun børnene kommer hjem er det okay med mig. Ikke den perfekte løsning, men jeg er villig til at gå på kompromis af hensyn til børnenes tarv, som det hedder.

Har du nogle beviser for at forældrene/moderen har gjort noget strafbart?
Den kvinde der kom hjem til Norge, sagde anklager at de kun kan straffe hende for hvad hun selv vil fortælle. Man har ingen beviser for hvad de har lavet i kalifatet/Syrien. Så det er næsten umulig at straffe dem.

Niels, hvad kan du bevise ved en dansk domstol?
Forbrydelser begået i Syrien skal retsforfølges og dømmes ved en Syrisk domstol, og afsones i Syrien.

Statsministeren er citeret for følgende: "Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil hjælpe børnene". Det mener jeg ikke er korrekt. Hun har hele tiden afvist at ville hjælpe på grund af forældrenes svigt af Danmark.

For at det skal gøres spiseligt for et flertal af danskerne, skal forældrene jo være villige til at give afkald på børnene, lade dem komme til Danmark alene og blive adopteret potentielt ind i en gudløs dansk familie, samtidig med at forældrene selv giver afkald på familiesammenføring både nu og i fremtiden.

Thor, hvad ved du om, hvad flertallet af danskere tænker om den sag?!

Jeg er enig med Niels Duus. Normalt hjælper udenrigsministeriet danske statsborgere, der er havnet i problemer i udlandet.
Uanset om det er mordere, svindlere og almindelige tyveknægte. Det er et udmærket princip eller regel at hjælpe danske statsborgere i udlandet. Hvorfor må man bryde dette princip i denne sag er uklart. Sagen fra Norge er foreløbig blevet til anklagemyndighedens krav om 4 års fængsel.

Hvis børnene er danske statsborger kan de vel blive tvangs fjernet fra deres forældre lige som andre danske børn bliver herhjemme hvis forældrene har misrygtes deres børn,det må man da så sanlig sige at de forældre har gjort.så kommer Rosa lunnd og Martin Lidegård det kan man ikke det er så synd for far og mor.Hvis det var lykkes med kalifatet ville de ikke et øjeblik tænke på os vantro i Vesten og skal politiet ikke undersøge hvem fra fe.og pet.der har givet oplysninger til ekstra bladet da det jo er dybt fortrolig viden de er kommet med hvis det passer,ekstra bladet digter også tit for at piske en stemning op,den er blevet utålig at læse.

Stå fast Mette. Vi tar et valg for at sætte.børnehaven på plads.Jeg har i 82 år aldrig svigtet. Så svigt ikke mig.

Annonce