Annonce

AstraZeneca-vaccine stadig på pause og dårligt nyt om nyeste corona-vaccine

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Pause med AstraZeneca-vaccine forlænges, Danmarks nyeste corona-vaccine kommer i drastisk mindre antal end ventet og 709 millioner kroner til overs på budgettet i Københavns Kommune.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Pause med AstraZeneca-vaccine forlænges

De danske myndigheder har besluttet at forlænge det midlertidige stop for corona-vaccinen fra AstraZeneca i yderligere tre uger.

Det fortæller direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde ifølge dr.dk.

Pausen gælder for alle målgrupper og frem til uge 15.

Brugen af AstraZeneca-vaccinen herhjemme blev 11. marts sat på pause i to uger efter mistanke om sjældne men alvorlige bivirkninger som blodpropper, et lavt antal blodplader og blødninger. En 60-årig kvinde døde, kort efter at hun var blevet vaccineret.

De danske undersøgelser er endnu ikke færdige, og derfor kan man endnu ikke udelukke mistanken, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) konkluderede for en uge siden, at vaccinen ikke var forbundet med en forøget risiko for blodpropper.

Flere lande - blandt andet Frankrig, Spanien og Tyskland - har genoptaget brugen.

Søren Brostrøm medgiver, at beslutningen om at forlænge pausen kan opfattes som "dansk overforsigtighed". Han siger, at beslutningen blandt andet er truffet, fordi danskerne har den højeste tiltro til vacciner i EU. Og den tiltro vil han gerne kæmpe for.

De næste tre ugers vaccine-tider med AstraZeneca bliver aflyst. De, der havde fået en tid, bliver ikke umiddelbart booket ind til en ny tid. Hvis AstraZeneca-vaccinen bliver droppet, vil de på et senere tidspunkt blive tilbudt en anden vaccine, siger Søren Brostrøm.

Vælger Danmark helt at droppe AstraZeneca, vil det betyde en forsinkelse, før alle over 16 år har fået tilbudt vaccination.

Læs mere her.

 

Danmarks nyeste corona-vaccine kommer i drastisk mindre antal end ventet 

Den nyeste corona-vaccine på det europæiske marked fra Janssen, der er et datterselskab til amerikanske Johnson og Johnson, kommer i langt mindre mængder i april, end der hidtil har været forventninger om.

Det fremgår - ifølge dr.dk - af et notat fra Sundhedsstyrelsen, som indeholder en opdateret vaccinationskalender.

Kalenderen er justeret, så der i april kommer cirka 450.000 færre doser end tidligere udmeldt.

Før var forventningen, at Janssen ville sende 495.000 vaccine-doser. Det tal er i notatet justeret ned til blot 39.000.

Janssen-vaccinen kommer derudover ikke i første uge i april, som det ellers hidtil har fremgået af vaccinationskalenderen.

Nyheden kommer samtidig med, at Sundhedsstyrelsen har forlænget pausen med AstraZeneca-vaccinen i yderligere tre uger.

Ændringerne betyder ifølge notatet, at slutdatoen for færdig-vaccinationen af danskerne kan blive rykket fra slutningen af juli til midten af august, hvis AstraZeneca-vaccinen ikke bliver genoptaget.

Hvis AstraZeneca-vaccinen genoptages efter pausen, kan alle ifølge notatet være tilbudt en vaccine ved udgangen af juli.

Læs mere her.

 

Der var 709 millioner kroner til overs på budgettet: Se, hvad Københavns Kommune vil bruge penge på

Borgernes mentale velvære skal støttes i en politisk aftale om frie midler i Københavns pengekasse. Corona-hjælp fylder meget. Men der sættes også penge af til sikre skoleveje, badezoner og toiletter ved sommerens trækplastre.

Sådan skriver Politiken.

18 millioner kroner skal hjælpe de borgere i Københavns Kommune, der lider under psykiske og sociale udfordringer på grund af den omfattende nedlukning under coronakrisen.

Det er blot et enkelt af resultaterne af forhandlingerne om overskydende budgetmidler i Københavns Kommune, som borgerrepræsentationen netop har fordelt.

Der er tocifrede millionbeløb til det nødlidende erhvervsliv, bedre adgang til indendørs idrætsfaciliteter, flere badezoner i havnen og forsøg med kørsels- og parkeringsforbund ved en række skoler på brokvartererne i tiden lige op til skoledagens begyndelse. Aftalen sætter også penge af til flere støjvagter til nattelivet, og så vil politikerne have undersøgt, om der kan laves to nye cykelbroer: En fra Nordre Toldbod til Refshaleøen og en fra Islands Brygge til Enghave Brygge.

Læs mere her.

 

Kritiseret Fredericia-udvalg ville kun have én ansøger til samtale

Det lignede en skinproces, da Fredericia Kommune i 2018 ansatte Annemarie Zacho-Broe som kommunaldirektør.

Der var kun én person til samtale, da Fredericia Kommune i 2018 søgte en ny kommunaldirektør. Og der var kun to ansøgere.

Det oplyser Fredericia Kommune til TV SYD.

Det er højst usædvanligt, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den eneste person til jobsamtale var Annemarie Zacho-Broe, som fik jobbet og allerede var konstitueret. Uanset hendes kvalifikationer skulle kommunen sørge for at have flere at vælge imellem.

I fredags kunne TV SYD afsløre, at der kun var tre personer i ansættelsesudvalget, hvilket er meget få mennesker i forhold til gængs praksis. Og nu viser en kommunal mail til TV SYD, at de tre personer altså kun skulle overskue at læse to ansøgninger igennem, hvorefter de besluttede sig for, at det var fint kun at invitere den ene af de to ansøgere til samtale.

Læs mere her.

 

Ordre om aflivning af mink kom fra Justitsministeriet

Det var Justitsministeriet, som sidste år gav en instruks til Rigspolitiet om at lede arbejdet med at få alle minkavlere i Danmark til at aflive deres dyr. Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til alle aflivninger.

Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt fra Rigspolitiet, ifølge A4 Arbejdsliv.

Ifølge besvarelsen fra Rigspolitiet fik politiet tilsendt fire dokumenter fra Justitsministeriet før pressemødet 4. november sidste år, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at det var nødvendigt at aflive alle mink.

Det skete, af frygt for at muteret coronavirus fra den såkaldte cluster 5-variant skulle sprede sig fra mink til mennesker i Danmark og hæmme effekten af en fremtidig vaccine.

Blandt de fire dokumenter er et faktaark med overskriften "tiltag til aflivning af mink". Som det første punkt i dokumentet hedder det, at "der skal ske aflivning af alle mink i Danmark".

Ifølge Politiken fremgår det endvidere, at der skal "iværksættes en nødplan for aflivning", og at det skal ske "under ledelse af Rigspolitiet".

Det fremgår ikke af dokumenterne, hvem fra Justitsministeriet der har skrevet dokumentet.

Ifølge mediet ønsker justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke at udtale sig.

Det skyldes, at sagen om aflivning af mink uden lovhjemmel skal undersøges af den såkaldte granskningskommission.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er da helt fint, at København har overskud.
Det har f.eks. Sønderborg kommune også, men det er måske for langt fra hovedstaden Pio-Pio?

Hvorfor stopper man al vaccination med Astra Zeneca, kunne man ikke lade det være frivilligt og lade dem som godt vil lade sig vaccinere med den vaccine blive det. Jeg ville da selv gerne tage mod tilbuddet, hvis jeg fik muligheden, jo hurtigere kunne jeg få et Corona-pas uden at skulle testes hver gang jeg skulle ud at spise eller klippes.