EB-redaktør til socialdemokratisk folketingsmedlem: Medieluder

”“Whore”, altså “luder”, er det sådan Ekstra Bladets redaktører omtaler folketingsmedlemmer," spørger minister
At politikere kritiseres – eller ligefrem svines til – på de sociale medier er ikke længere nogen nyhed.

Men det blev alligevel for meget for formanden for Folketingets delegation i Europarådet og Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Lars Aslan Rasmussen, da en bekendt tidligere på ugen henledte hans opmærksomhed på en kommentar om ham selv.

Kommentaren var nemlig ikke skrevet af nogen tilfældig tosse.

Den var skrevet af opinionsredaktør på Ekstra Bladet, Mads Kastrup.

Mads Kastrups kommentar faldt i forlængelse af, debattøren og radioværten Nima Zamani i et nu slettet opslag på Facebook havde kritiseret Lars Aslan Rasmussen for hans holdning til drengen på det berømte/berygtede klassefotografi med statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvis nogle, herunder ikke mindst drengens far, kritiserede statsministeren for at bruge klassen politisk med fotografiet, og blev forarget over dette, hvorfor kritiserede de samme så ikke, at gruppen Men in Black,  der er kendt for at arrangere demonstrationer imod regeringens coronarestriktioner, også brugte drengen politisk. Lød det fra Lars Aslan Rasmussen.

Hvortil Mads Kastrup nu skrev:

”Lars Aslan er det, man kalder en ”attention seeking whore” (opmærksomhedssøgende luder, men i konteksten "medieluder" red.), der nedgør hvem og hvad som helst i håbet om selv at blive til noget.” 

placeholder

Ud af klappen

”Jeg er ret sikker på, at Mads Kastrup var røget ud af klappen, hvis han havde skrevet det her om en kvindelig politiker,” siger Lars Aslan Rasmussen i dag til Netavisen Pio.

”Jeg mindes i hvert fald aldrig nogensinde at have læst noget tilsvarende fra en mediechef.”

Ligestillingsordføreren henviser samtidig til, at opinionsredaktørens kommentar samtidig med, at Ekstra Bladet lige har lukket kommentatorsporet til Nationen!

Vanvittige og uberettigede kommentarer

 

”Det handler både om sexisme, racisme, chikane og meget andet, og det har udviklet sig til fuldstændigt vanvittige og uberettigede kommentarer uden nogen som helst substans eller relevans,” som avisens konstituerede ansvarshavende chefredaktør, Pernille Holbøll, har fortalt.

 ”Det er totalt uacceptabelt.”

Ekstra Bladet har i samme ombæring besluttet ikke længere at bringe massageannoncer.

Fair behandling

Ifølge Lars Aslan Rasmussen stiller Mads Kastrups kommentar spørgsmål ved, om han kan forvente at få en fair behandling af Ekstra Bladet.

”Det er problematisk, at du har et medie, som kalder en folkevalgt politiker for luder,” siger ligestillingsordføreren.

Rejse sig et ramaskrig

 

”Tænk hvis der var en eller anden journalist på Ekstra Bladet, som skrev noget kritisk om mig, og jeg så svarede, at hun var en opmærksomhedssøgende luder. Der ville rejse sig et ramaskrig og ikke mindst blandt journalister.”

Indenrigsminister blander sig

Lars Aslan Rasmussen er langt fra den den eneste, som studser over Mads Kastrups sprogbrug. Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er en anden.

”“Whore”, altså “luder”, er det sådan Ekstra Bladets redaktører omtaler folketingsmedlemmer, Mads,” spørger Kaare Dybvad i en kommentar på Facebook, efter at Lars Aslan Rasmussen i et opslag har efterlyst en reaktion fra avisen.

Her svarer Mads Kastrup, at hans fejl kun er, at ”jeg med mit udsagn jo netop opfylder Aslans behov.”

placeholder

Ord og begreber

Overfor Netavisen Pio understreger Mads Kastrup, at der er tale om et begreb, og at det er vigtigt at medtage ordet opmærksomhedssøgende. Pointen er netop, at man prostituerer sig for at få opmærksomhed.

”Vi er jo alle sammen opmærksomhedssøgende ludere på de sociale medier – nogle mere end andre – og få er så på Lars Aslan Rasmussens niveau,” siger Mads Kastrup.

Opinionsredaktøren afviser samtidig, at han kun er sluppet godt fra at kalde Lars Aslan Rasmussen for en luder, fordi denne er mand.

”Lars Aslan Rasmussen er ikke en kvinde – ikke Pia Olsen Dyhr eller Pernille Skipper,” siger Mads Kastrup.

Lars Aslan Rasmussen er heller ikke en panda

 

”Han er Lars Aslan Rasmussen, for fanden! Så hvad nu hvis Lars Aslan Rasmussen havde været en panda? Altså! Man må ikke sige noget grimt om pandaer, og så ville jeg jo virkelig være på den. Men Lars Aslan Rasmussen er heller ikke en panda. Så man kan sagtens bide sig fast i, at man kan oversætte whore til luder. Velkommen.

"Men det handler om, at det er et begreb, som beskriver en måde at opføre sig på. Så det går hverken på køn eller noget andet. Det går på, hvordan Lars Aslan Rasmussen opfører sig på de sociale medier.”

På spørgsmålet om denne diskussion ikke kan føres uden at bruge den slags udtryk, svarer opinionsredaktøren.  

”Jo, det kunne man da godt. Det er det korte svar. Og så er det næste spørgsmål, som du skal stille: Fortryder du så ikke, at du brugte udtrykket? Nej, det gør jeg ikke, og det har jeg så lige forklaret hvorfor.”

EB anklages for hykleri

Lars Aslan Rasmussen kalder det ”hykleri af værste skuffe”, når Ekstra Bladet nu vil slå sig op på at holde den gode tone i debatterne på avisen, og har afskaffet massageannoncerne, når opinionsredaktøren så bruger udtrykket luder.

Lide at få opmærksomhed

”Jeg tror, at både Mads Kastrup og jeg godt kan lide at få opmærksomhed,” siger Lars Aslan Rasmussen.

”Han vil gerne have opmærksom om avisen og jeg vil gerne have det om mit partis politik. Men derfra og til at bruge ordet luder er noget helt andet.”

Rubrik opdateret 29/3 kl. 0904

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tonen i kommentarsporet til EBs artikler er åbenbart helt i orden, når bare det kommer fra EBs egne medarbejdere. Men dobbeltmoral er selvfølgelig også dobbelt så godt som moral.

Og hvis folk ikke mindst i mediebranchen herudover ville begynde at tale lidt mere dansk, ville der også blive mindre behov for at oversætte deres udtalelser som i eksemplet her.

Ja, det er et fast begreb. Men jeg synes ikke, Lars Kastrup burde bruge det.
Men Lars Aslan Rasmussen er godt nok pinligt god til at tiltrække sig opmærksomhed.
Jeg ville foretrække at kalde ham OPMÆRKSOMHEDSKRÆVENDE KLAPHAT.

Ja, det er et fast begreb. Men jeg synes ikke, Lars Kastrup burde bruge det.
Men Lars Aslan Rasmussen er godt nok pinligt god til at tiltrække sig opmærksomhed.
Jeg ville foretrække at kalde ham OPMÆRKSOMHEDSKRÆVENDE KLAPHAT.

EB er ikke længere en læseværdig tryksag. Jeg mindes ikke at tryksagen havde noget synspunkt, da Lars Løkke blev fotograferet med elever i en skolegård for et par år siden. Men de borgerlige medier gør ALT for at splitte Danmark i denne krise. Egentlig er det meget deprimerende.

Nedsættende og underminerende omtale og tiltale af andre mennesker - især kvinder - er en måde pressede mennesker - især mænd - hævder deres truede egoer. Det er der solidt belæg for i både psykologien og sociologien. Det er både tossesprog og socialt tabersprog - og altså også mediesprog. I sidste ende et skrig om hjælp måske fra en uddøende race truet på brødet, privilegierne og troværdigheden.

Lars Aslan er da ikke en kvinde Margit!
Du har vist seriøse problemer;-)

EB er en regulær skodavis. Kommentatorsporet til nationen som man lige har lukket, gav et godt billede af avisens læsere. Og dem må bladets journalister leve op til.

Ludomani var engang noget der kunne tillægges de få. Oprindeligt var penge involveret. Og folk måtte gå fra hus og hjem. Psykologisk har fænomenet i disse coronatider bredt sig som ringe i vandet. Og den moderne verden lider af alskens former af ludomani. Det meste foregår nu i forbindelse med nettet. Krage søger mage. Og et hav af subsprog opstår, hvor kun de færreste og nærmeste forstår meningen, idet sprogenes brugere har selccentrede og veldefinerede strukturer og ordvalg.

Ind imellem mødes de sociale netværk og forsøger at opbygge en fælles forståelse, på baggrund af gamle dansklæreres formaninger om form og semantik. Alverdens sprog inclusive det engelske blander begreberne godt og grundigt. Og nye udtryk vælder ud i en lind strøm, ofte defineret af meget små diskussionsgrupper.

Alle siger #metoo, Black men, racist, fascist, medieluder, børnenes statsminister, minkskandalen, sølvhatte, konspirationsteori, Qatar-manifestation, osv, osv.

Hvad er meningen? Hvad mener du? Hvad taler du om? Kan du definere præcist hvad du mener?

Når det kommer til stykket er subsprogene kun en måde at definere sig selv og sin egen lille gruppe på. Ofte føler andre grupper sig såret og ramt af et intern sprogbrug, der i mening ofte er blot small-talk inden for en anden gruppe.

Indtil videre har vi danskere været rimelig gode til at leve med hinanden og hinandens sprog. Følger man derimod debatten hinsidan, dvs. på den anden side Øresund, nærmere betegnet Sverige, stiller svenskerne sig i rækker og vender ryggen til hinanden, hvis de hører blot et ord, der semantisk falder uden for gruppens gangbare og accepterede vokabularium, det der på godt dansk betyder et ordforråd. På således vis er det svenske samfund et klassesamfund, der især skabes via sproget.

Ordforråd er et godt dansk ord. Det viser hvad det handler om. Ord lægges hen til bedre tider. Ord gemmes til vi får brug for dem. Til den dag de bliver nødvendige. F.eks. tror jeg af et godt hjerte at min morfar aldrig i hele sit liv har sagt ordet “luder” højt. “Luder” var et ord der meget sent kom ind i et barns ordforråd.

I dag læres det i børnehaven i visse egne af landet.

De sociale medier har udvandet ordet ordforråd. Ordforrådet har fået udefinerbare grænser. Alle ord er i dag small-talk i en eller anden subgruppe. Ord spreder sig over landegrænser i et hastigt flow. Og kun et kæmpe fartøj der sætter sig på tværs i Suez- kanalen, kan få verdens talestrømme til at stoppe for blot et par dage. Nye gadgets, tablets, you name it, flyder over landegrænser og forandrer vores sprog.

Det internationale sprogpoliti får svære vilkår, især når ord fra forskellige sprog blandes. Hvilken følelse skaber ordet på begge sider grænsen. På begge sider subkulturen.

Engang var vulkanudbrud en trussel imod mennesket. En shitstorm kommer fra et langt farligere krater. Menneskehedens ursprog! Lavastrømmene har fået sine egne techgiganter. Gnaver du i skorpen? Ordkedlen koger som aldrig før! Selv Ekstrabladet skal have noget at leve af. Trykkogsafledning. Lynafledning klarer de sociale medier.

A tøvs mest for mæ’ sjæl! Hva’ tøvs do’?

Det er dog utrolig, hvad en journalist kan få sig til at skrive, blot for at bladets oplag kan holde niveau.

Annonce