Ny aftale om Syrienbørnene

En hurtigtarbejdende task force skal arbejde på en model for at få børnene i Syrien hjem - uden forældre.
En hurtigtarbejdende task force har til i midten af maj til at se, om man kan få de 19 børn med dansk tilknytning tilbage fra flygtningelejrene i Syrien, hvor de lige nu opholder sig.

Det er hovedlinjen i den aftale, som regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder, at der nedsættes en hurtigtarbejdende tværministeriel ”Task Force Evakuering.” Den skal senest den 15. maj 2021 skal have afdækket, om der kan gennemføres en evakuering af de danske børn uden deres forældre

Det skal ske på baggrund af en individuel vurdering inden for rammerne af Danmarks konventionsmæssige forpligtelser.

Målet med arbejdet er, at børn af danske forældre kan komme til Danmark hurtigst muligt.

Skal besluttes politisk

Så snart resultatet af arbejdet i task forcen er klar, vil regeringen tage initiativ til "fornyede politiske konsultationer om den samlede håndtering af de danske børn i lejrene".

Det er udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der har forhandlet aftalen på plads, og han erkender, at det er et kompromis:

 ”Det er klart for enhver, at vi kommer fra forskellige udgangspunkter i den her sag. Men dét, vi alle har til fælles, på tværs af standpunkter ift. forældrene er, at vi gerne vil hjælpe børnene. Dét fælles ønske, er vi nu blevet enige om at udmønte i en række tiltag der kan hjælpe børnene både på kort og længere sigt," udtaler han i pressemeddelelsen.

“Første skridt”

SF og De Radikale har igennem længere tid presset på for, at børnene i de syriske lejre skulle til Danmark, og de to partier udtrykker glæde over aftalen.

 “Jeg er lettet over, at Danmark tager ansvar og begynder arbejdet for at hente sine egne børn hjem fra Syrien. Børn skal ikke vokse op bag pigtråd - de har ret til tryghed og sikkerhed. Intet barn skal betale for sine forældres forbrydelser," siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Arbejdet med at forberede evakuering kan nu gå i gang.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, kalder aftalen første "første skridt mod at få de danske børn i syriske fangelejre hjem til Danmark".

"Vi er glade for, at det var muligt at rykke regeringen og at samle et bredt flertal om at finde veje til at få børnene hjem. Arbejdet med at forberede evakuering kan nu gå i gang. For børn er børn og det er uværdigt for Danmark ikke at handle på den umenneskelige situation, de befinder sig i," siger hun.

De Radikale vil dog fortsat også have mødrene til Danmark.

"Det tjener vores sikkerhed bedst, at vi får mødrene til Danmark, hvor vi kan retsforfølge dem. Danske statsborgere er Danmarks ansvar. Derfor er det vigtigt med den individuelle vurdering af hver enkelt familie," siger hun.

V: Ændrer ikke noget

Der er tre borgerlige partier med i aftalen, og de understreger alle, at det udelukkende handler om børnene.

 “Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil se på at undersøge, hvordan vi kan hjælpe børnene, men vi vil under ingen omstændigheder hverken direkte eller indirekte have forældrene til Danmark, så der er ikke noget ændret for os," siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Han mener dog, at aftalen mest handler om, at regeringen køber sig tid, skriver han på Twitter.

Det handler nok mest om en regering, der forsøger at købe sig en lille smule tid.

placeholder

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, understreger, at task forcens arbejde er forberedende, og at den endelige beslutning om børnenes fremtid er en politisk beslutning.

"Forældrene har valgt Danmark fra, og deres billet til kalifatet var en enkeltbillet," udtaler han og fortsætter:

"Det er dog også vigtigt for os at understrege, at når task forcen kommer tilbage med dens vurderinger, skal den endelige beslutning om børnene være en politisk beslutning."

Vi har som retssamfund en forpligtigelse til at hjælpe børnene

Liberal Alliances Alex Vanopslagh siger, at han er tilfreds med at regeringen nu forsøger at hente børnene hjem:

“Vi har som retssamfund en forpligtigelse til at hjælpe børnene, som i modsætning til deres forældre er uden skyld i deres triste situation. Liberal Alliance har derfor foreslået at hente børnene hjem uden mødrene, der hvor det er muligt."

Ekstra hjælp til lejrene

Det fremgår også af aftalen, at sideløbende med arbejdet i task forcen, skal regeringen igangsætte tiltag, der på kortere sigt kan medvirke til at forbedre børnenes vanskelige vilkår i lejrene.

Den eksisterende myndighedsgruppe, som belyser konkrete, individuelle sager om eventuel medicinsk evakuering af børn, fortsætter sit arbejde parallelt med task forcen.

I pressemeddelelsen fremgår det desuden, at "voksne fremmedkrigere, der har tilsluttet sig en kamp imod vores demokratiske værdier om frihed og lighed, er uønskede i Danmark".

Kritik fra yderfløjene

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står udenfor aftalen.

Børnene skal ikke vente, mener Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

"Børnene, der er i de her lejre, er i livsfare. Derfor synes vi, at børnene skal hjem nu. Vi kan ikke se, hvorfor det skal vente," siger hun til Ekstra Bladet og siger, at hun fortsat ønsker svar fra Jeppe Kofod om sagen i et samråd.

Det er dybt bekymrende, at de vil hente IS-børn hertil.

Dansk Folkeparti mener til gengæld, at aftalen er "dybt bekymrende" og kan være første skridt på at få mødrene til Danmark.

"Regeringen forlader den stramme udlændingepolitik i en aftale sammen med radikale, Venstre, Konservative og SF," skriver gruppeformand Peter Skaarup på Twitter og fortsætter:

"Det er dybt bekymrende, at de vil hente IS-børn hertil. Det bliver med al sandsynlighed starten på at hente børnenes familier herop."

Nye Borgerliges Pernille Vermund er heller ikke tilfreds med aftalen.

"Hver og en af de politikere, der medvirker til, at landsforræderne kan komme til Danmark sammen med deres børn, vil være ansvarlige, hvis danskere om nogle år dør i et terrorangreb begået af disse afskyelige mennesker," skriver hun i et blogindlæg.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DR har i dag en gennemgang af hvem de 19 "danske" børn er (https://www.dr.dk/nyheder/udland/hvem-er-danskerne-i-de-syriske-fangelej...). Ti af de 19 børn har aldrig været i Danmark, og det er tvivlsomt hvilken nationalitet de har. At tale om at de skal "hjem" til Danmark, hvor de aldrig har været, er totalt gakgak. Jeppe Kofod har helt ret i at sagerne skal undersøges. Forhåbentlig kan godhedsposørerne med Rosa Lund i front ikke holde dampen oppe i halvanden måned. Hendes gakgalsnak er ulideligt at høre på.

"gakgaksnak" skulle der stå. (Kommer der ikke snart en editfunktion?)

Rosa Lund er da uligelig at høre på,hvis børnene ikke er danske statsborger skal de jo ikke til Danmark.Moderen til de .to små børn har jo fået frataget sit danske statsborgerskab da hun også er Iransk Statsborger så er hun jo ikke statsløs.Regeringen skal ikke give efter for støttepartierne,så heller udskrive valg så vi måske bliver fri for de radikale i folketinget

"Gakgalsnak" var da et fint dækkende ord. Det behøver du ikke at rette :-)
Men du har ret i at vi mangler en redigerings mulighed.

DR skal have ros for en langt mere reel og nøgtern dækning af sagen end TV2, som ellers har samme forpligtelse til at være objektiv og neutral, hvor chefen (Jacob Kwon) ifølge eget udsagn i Presselogen måtte pålægge sine medarbejdere at være mere "præcise" i dækningen og ophøre med at tale om "19 danske børn" for i stedet at kalde dem "børn med tilknytning til Danmark".

Jeg, fik samme oplevelse, faktisk ret rystet, det var lige før jeg tænkte, vi kan lige så godt tage små afrikanske børn hertil, der er jo så lille en tilknytning til Danmark, så få da sagerne tjekket og vurderet juridisk. Jeg forstår ikke Ø `s Rosa Lund og avisens redaktør på Politiken, børn skal hjælpes generelt verden over. Men klogt der lige kommer lidt tid til at få fornuften med.

Hvis det ender med at børnene får deres mødre med til Danmark, kan man vel forvente at de "smider" burkaen når de betræder jorden i et ikke muslimsk land. Da de drog af sted til det muslimske Kalifat var de jo straks villige til at iføre sig burka som det blev krævet af mændene i det "såkaldte" Kalifat og underlægge sig koranens love. Det må selvfølgelig stoppe hvis de ønsker at bo i Danmark hvor sharialovgivningen ikke gælder.

Danske børn tvangsfjernes til Danmark - uden forældre...

Åstrup Jensen fra venstre,har ikke læst hvad Løkke har skrevet at det ikke var alt man delte med udrigspolitisknævn,som kom fra fe og pet hvorfor galper han så op om at de ikke har fået oplysningerne tilgængelig.De kan jo ikke holde noget hemmeligt fra det nævn der findes ikke større børnehave end fra blå blok ink.rsdikal venstre og Rosa Lund fra enhedslisten

Der lækkes som fra en si, tre minutter efter møderne er slut ved TV 2 News det.

Ifølge medierne er den igangværende borgerkrig i Yemen skyld i at ca. 400.000 børn risikere at død af sult og fejlernæring på grund af hungersnød. Hvor mange af de børn har Danmark pligt til at hjælpe? eller er det kun de 19 såkaldte danske børn i Syrien som skal hjælpes? Af humanitære årsager bør Danmark vel også hjælpe børnene i Yemen eller skal vi bare vende ryggen til det og lade børnene død? Danmark er jo ikke medskyldig i at de 19 børn er vokset op i et muslimsk Kalifat eller der er borgerkrig i Yemen, men begge steder i muslimske lande og med deltagelse af andre muslimske stater, mon det er i henhold til koranen? eller hvad bygger borgekrigene på?

Annonce