Erhvervsliv vil gøre op med SU

Dansk Erhverv vil lave SU’en om til lån og investere midlerne i uddannelse. “Jeg forestiller mig ikke, at vi som parti kommer til at foreslå, at man skal omlægge SU," lyder det fra S-ordfører
Omlæg SU’en på kandidatdelen af universitetsuddannelser til lån, så der bliver flere midler til investering i fremtidens uddannelsessystem til gavn for fremtidens unge, erhvervsliv og samfund.

Det foreslår Dansk Erhverv i et nyt uddannelsesudspil.

Anledningen er, at Danmark har brug for et stærkt erhvervsliv for at finansiere det gode samfund, og at danske virksomheder skal have dygtige medarbejdere for at få et stærkt erhvervsliv.

”Vi vil helt enkelt bruge 3,5 milliarder kroner, som skal investeres i uddannelsessystemet lige fra grundskole til universiteterne,” udtaler Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, om udspillet.

Vi kommer nu med et forslag til, hvordan vi finder midlerne til at sikre det

“Det handler om at forløse potentialer inden for digitalisering, løfte kvaliteten over en bred kam i uddannelsessystemet, sikre mere sammenhæng, få talenterne i spil og få gjort op med kønsskævhederne i uddannelsessystemet. De ting skal ske, og vi kommer nu med et forslag til, hvordan vi finder midlerne til at sikre det. Det er en nødvendig helhedsindsats, som vi her lægger på bordet,” siger han.

Dansk Erhvervs forslag om at omlægge kandidat-SU’en vil frigive 2,3 milliarder kroner årligt.

Derudover foreslår Dansk Erhverv initiativer for yderligere 1,2 milliarder kroner, så der i alt investeres 3,5 milliarder kroner om året direkte i de forskellige dele af uddannelsessektoren, hvor behovet er stort.

S: Rigtig gode takter, men...

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Bjørn Brandenborg, hilser hele udspillet fra Dansk Erhverv velkomment, men understreger, at regeringen ikke har planer om at omlægge kandidat-SU’en til lån.

“Der er nogle rigtig gode takter i forhold til at tænke et mere sammenhængende uddannelsessystem, hvor man får kigget på tværs af sektorer og mindre i søjler, som vi gør i dag. Men jeg forestiller mig ikke, at vi som parti kommer til at foreslå, at man skal omlægge kandidat-SU’en til et lån,” siger Bjørn Brandenborg til Netavisen Pio.

Jeg forestiller mig ikke, at vi som parti kommer til at foreslå, at man skal omlægge kandidat-SU’en til et lån

Brug for en mere åben diskussion

Ifølge Bjørn Brandenborg er der brug for en mere åben diskussion om vores uddannelsessystem med plads til tvivl.

“Når jeg kigger på uddannelsessystemet, kan jeg godt nogle gange være i tvivl om, hvorvidt vi har det allerbedste system. Man kunne godt tillade sig selv at spørge, om vi bruger de mange milliarder i uddannelsessystemet rigtigt?”

“Når der kommer rapporter som den fra Rockwool Fonden, der viser, at der er udfordringer med den sociale mobilitet, så skylder vi at stille os selv det spørgsmål,” lyder det fra S-ordføreren.

I stedet for at omlægge kandidat-SU’en til lån, som Dansk Erhverv foreslår, vil Socialdemokratiet hellere kigge på SU’en til udenlandske studerende.

Vi har blandt andet en udfordring med, at der er mange udenlandske studerende i Danmark, der får SU

“Vi har blandt andet en udfordring med, at der er mange udenlandske studerende i Danmark, der får SU, som i virkeligheden ikke burde få det, og derfor er vi i gang med at kigge på, hvordan vi får nedbragt det. Det er næsten en kvart milliard kroner, som vi kan bruge på noget andet,” siger Bjørn Brandenborg.

Ingen “hellige køer” 

Selvom Bjørn Brandenborg ikke selv har et forslag på 3,5 milliarder kroner lige nu, håber han på en politisk diskussion, hvor der ikke er nogen “hellige køer”.

“Man skal kunne diskutere alle mulige tiltag. Man skal ikke frede noget i diskussionen. Man har brug for at være i tvivl.”

“I det forslag, der kommer fra Dansk Erhverv, kan man sætte spørgsmålstegn ved finansieringen, men noget af det konkrete indhold er rigtig godt, eksempelvis at kigge på, hvordan vi får skabt nogle bedre folkeskoler og erhvervsuddannelser, men også at kigge på FGU’en (Den Forberedende Grunduddannelse, red.). Det er super godt og noget, vi selv har kigget på,” siger han.

I det forslag, der kommer fra Dansk Erhverv, kan man sætte spørgsmålstegn ved finansieringen

Bjørn Brandenborg fremhæver den danske tradition for at sige, at “man kan uddanne sig fra ble til Ph.d.”. Noget, som i hans øjne er blevet sværere i dag.

“Hvis man kigger på vores uddannelsessystem i dag, så er det sværere at rykke sig fra at være en, der tager en faglært uddannelse, til en, der får en kandidat, end hvis du tager en gymnasial uddannelse og får en kandidat,” siger han.

 

Læs hele forslaget fra Dansk Erhverv her.  

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er uden tvivl meget, der kunne gøres bedre og mere hensigtsmæssigt i uddannelsessystemet, men forslaget fra Dansk Erhverv er jo bare en spand lort i hovedet på de studerende, som ikke har så velhavende forældre som visse andre.

det var måske lidt groft sagt... men det handler vel om at ALLE skal havde lige muligheder

"Omlæg SU’en på kandidatdelen af universitetsuddannelser til lån, så der bliver flere midler til investering i fremtidens uddannelsessystem til gavn for fremtidens unge, erhvervsliv og samfund" lyder det fra Dansk Erhverv. Men længere nede kan man læse tilståelsen: "Anledningen er, at Danmark har brug for et stærkt erhvervsliv for at finansiere det gode samfund, og at danske virksomheder skal have dygtige medarbejdere for at få et stærkt erhvervsliv."
Med andre ord må de studerende betale for dækning af dansk industris behov for uddannet arbejdskraft.
Det er smart tænkt, men med rimelighed og god moral kan man dårligt forbinde det.
Dansk Erhverv har efter finanskrisen modtaget omfattende aktionærstøtte med bankpakke 2, de har netop modtaget enorme milliardbeløb i corona støtte, og gennem de seneste 10 år har de modtaget skattelettelse på skattelettelse. og der har været god plads til honorarorgie på direktionsgangene, og nu, hvor skatteyderne skal afdrage gælden, har man de sædvanlige paroler fremme, "lad de andre betale".
Hvor uendeligt ubegavede tror Brian Mikkelsen vi andre er.

Dejligt indlæg, som får mig til at tænke på, at den naivitet der gennemsyrede min egen ungdoms generation, angående det hedengangne sovjets "velfungerende samfund" og "troværdighed", i de seneste åringer har kunnet ses, som en fuldt ud lige så naiv tilgang til det amerikanske systems "fortræffeligheder".

Mener ikke at vore politikere med flere, behøver at klippe/klistre politiske systemer fra andre nationer.
Vi kan fint selv finde ud af sagerne ;-)

Følgende kunne jo også bidrage lidt til statskassen:

Afskaf 'forskerordningen'.

Gør det sværere at oprette Aps'er. Når 'små' virksomheder opretter flere Aps'er så er det vel fordi der er en skattemæssig fordel ved det, ikke?

Annonce