Mere end 210.000 vælgere har forladt V til fordel for K

Størstedelen af Konservatives medvind består af frafaldne V-vælgere. Vandringen mellem de to borgerlige partier er så stor, at valgforsker ikke har set mage i mindst 15 år.
Historisk mange vælgere er gået fra Venstre til De Konservative.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Det skriver Altinget.

211.421 af de vælgere, som satte kryds ved Venstre ved folketingsvalget i juni 2019, vil nu stemme på De Konservative. Det svarer til, at fem procent af hele vælgerkorpset er flyttet mellem de to partier.

Rigtig mange vælgere

”Det er helt sindssygt mange vælgere," siger Kasper Møller Hansen til netmediet.

Største vælgervandring mellem to partier

"Det er den største vælgervandring mellem to partier i 15 år."

Den nuværende vælgervandring mellem de to partier er større end vælgervandringen mellem Venstre og Dansk Folkeparti ved folketingsvalgene i 2019 og 2015 og mellem Venstre og De Konservative i 2011, fortæller valgforskeren.

I 2015 flyttede fire procent af dem, som stemte Venstre i 2011, sig til Dansk Folkeparti. I 2019 var det omvendt. Og fra valget i 2007 til 2011-valget skiftede 3,5 procent af vælgerne fra De Konservative til Venstre.

Løkke-partiet

Ifølge en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, ville De Konservative få 15,2 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen. Hvilket er mere end dobbelt så mange stemmer som ved folketingsvalget, hvor partiet fik 6,6 procent af stemmerne.

Venstre står til at ville få 12,1 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen, mod 23,4 ved folketingsvalget. Dengang hed formanden som bekendt Lars Løkke Rasmussen, mens han i dag hedder Jakob Ellemann-Jensen (førstnævnte er nu løsgænger og ved at starte sit eget parti).

Senest, De Konservative var større end Venstre ved et folketingsvalg, var i 1990, hvor partiet fik 16 procent af stemmerne mod regeringspartnerens 15,8 procent.

Dengang hed De Konservatives formand, Poul Schlüter, mens han i dag hedder Søren Pape Poulsen, som dog - foreløbig - afviser enhver snak om at være blå bloks statsministerkandidat.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det siger mere om vælgerne end om Pape og Ellemann. Ellemann punkes af alt og alle p.t. ( tænk på Thorning, hun oplevede det samme ) men Pap bare tuller stille rundt og smiler hyggeligt. Det belønner vælgerne. Det skabes der altså ikke megen ny politik ud fra.

Annonce