Løkke bekræfter: Der kommer et nyt parti

Den tidligere statsminister vil danne et nyt midterparti.
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræfter, at han vil stifte et nyt politisk parti i Danmark.

Det skriver han i sin klumme hos B.T.

Det nye parti, der er på tegnebrættet, har endnu ikke fået et navn, og der er endnu ikke offentliggjort nogen planer om, hvornår partiet skal præsenteres.

Sikkert er det dog, at der er tale om en form for midterparti.

"Der kommer et NYT parti, der har ambition om at blive en fornuftig, pragmatisk og udogmatisk stemme i den politiske debat, der kan skabe fremdrift og forandringer i et krydsfelt mellem en ‘blå blok’, der martres af værdipolitikken og en ‘rød blok’, der hænger fast i et fortidigt syn på individ og stat," skriver Lars Løkke Rasmussen i en klumme i avisen.

Lars Løkke Rasmussen lancerede et netværk - Det Politiske Mødested - efter bruddet med Venstre, og det er det netværk, som i dag tæller 15.000 mennesker, som nu skal omdannes til et egentligt parti.

Skal finde på et navn

Til at stå for det organisatoriske har Lars Løkke Rasmussen tilknyttet tidligere folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt (V), der får comeback på den politiske scene, efter at han måtte trække sig efter en sag om kørsel med kokain i blodet.

Før at et nyt parti kan indsamle de nødvendige underskrifter for overhovedet at stille op til folketingsvalget, skal Valgnævnet under Indenrigsministeriet godkende et partinavn.

Reglerne tilsiger, at partinavnet ikke må minde om nogle af de i forvejen registrerede partinavne. Dem er der 294 af.

Bitter Løkke vil stå som kongemager

Ønskescenariet for Lars Løkke Rasmussen er at tage nok stemme fra Venstre, Socialdemokratiet og De Radikale til, at det er ham, der efter valget sidder med de afgørende mandater, når der skal dannes regering, skriver Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen, i en kommentar.

Kommentatoren mener dog, at det nye partis største udfordring er, at det virker som et projekt, der alene handler om Lars Løkke Rasmussens person.

"Uanset hvad Løkke kalder sit parti, så er det for altid Løkke-partiet. Og uanset hvor mange smukke begreber fra Alternativets gamle ordbog om fremtid, dialog og ny politisk kultur han bruger, og hvor mange webinarer han tålmodigt sidder igennem, så klæber tanken om, at det hele først og fremmest handler om Lars Løkke Rasmussens egen fremtid; at han drives af en bitter benzin om at genrejse sig selv, efter Venstre satte ham på porten," skriver han.

Ser svært ud

Også Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, mener, at Lars Løkke Rasmussen kan få svært ved at gøre andet end at atomisere den i forvejen dysfunktionelle blå blok yderligere:

"Skal Løkkes parti have potentialet til for alvor at sætte sig som kongemager i midten af dansk politik og ikke blot medvirke til at atomisere blå blok yderligere, skal han kunne appellere til vælgere fra Socialdemokratiet og fra regeringens støttepartier. Og dette ser umiddelbart sværere ud, så længe statsminister Mette Frederiksen (S) står så stærkt, som hun gør," skriver han.

Bent Winther peger dog på, at Lars Løkke Rasmussen vil få meget opmærksomhed i en valgkamp, og det kan være en stor fordel.

Den 56-årige Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre den 1. januar 2021, efter at have været medlem af partiet i mere end 40 år.

Lars Løkke Rasmussen var statsminister fra 2009 og til 2011 og igen fra 2015 og til 2019. Han har desuden været finansminister, indenrigs- og sundhedsminister, amtsborgmester og byrådsmedlem.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Løkke ved ikke rigtig, hvad han skal, og nu forsøger han så det her. En døgnflue tror jeg på det bliver, men medierne vil fokusere en stund. Han er heldig ved at have nogle stærke pengemænd i ryggen, men hvor afhængig er han så af dem?? Og hvad skal han gøre til gengæld.?? Dog, han har medierne med sig p.t. men vent til de begynder, til de starter på at grave og vende og dreje, hvert ord. Og hvem siger S vil samarbejde med ham. Mette F sagde nej tak sidst. Hun har jo masser af andre muligheder i blå blok. Mon ikke våde R K og V vil være betydelig mere medgørlige, når Løkke puster dem i nakken. Jeg ved godt nogle kommentatorer synes han er meget dygtig som politiker. Jeg synes han er en vendekåbe, der slingrer i sin kurs, og ville aldrig end bare tænke på at sætte mit x der. Han er illoyal, bitter og higer efter medieopmærksomhed. Han har talenter, men bruger dem forkert. Tror ikke på et liv på ny i politik for ham, kun ude på sidelinjen ikke i front.

Min forudsigelse: Han vil sikkert kunne stjæle en del stemmer fra specielt Venstre, Radikale og LA og muligvis sende et eller to af disse ud af folketinget. Herefter vil det langsomt gå op for hans vælgere, at det nye parti ikke rigtig har hverken plan eller mål udover at skaffe Lars Løkke og en håndfuld medsammensvorne pladser i folketinget, og derefter vil opbakningen stille og roligt smuldre væk.

Lars Lykke Rasmussens eneste motiv til at starte et nyt parti, er at forlænge sit ophold som folketingsmedlem til han bliver 60 år og dermed kan starte sin "pensionisttilværelse" med højeste ministerpension.

De fortabte...

Annonce