Annonce

Fodbold-VM presser kulturministeren

Skal, skal ikke? Tilhænger af boykot af VM i fodbold i Qatar kalder det for “sportens #MeToo-øjeblik.”
Kulturminister Joy Mogensen (S) sparker nu diskussionen om det officielle Danmarks eventuelle deltagelse i VM i fodbold i Qatar til hjørnespark.

Det sker efter, at diskussionen om en eventuel boykot af VM i Qatar har taget fart, fordi avisen The Guardian har opgjort, at foreløbig 6500 gæstearbejdere har mistet livet, siden Qatar i 2010 blev tildelt værtskabet i 2022.

I en række svar til Folketingets kulturudvalg understreger Joy Mogensen, at “beslutninger om placering af turneringer er idrætsorganisationernes eget ansvar.” Men noget andet er selvfølgelig om kulturministeren, eller andre repræsentanter for Danmark, også vil være tilstede næste år under turneringen.

“Hvordan Danmark i givet fald skal repræsenteres i Qatar fra officiel side, tages der først stilling til, efter - og hvis - Danmark kvalificerer sig til VM,” skriver Joy Mogensen.

Kontroversiel beslutning

Kulturministeren henviser samtidig til, at DBU på sin hjemmeside slår fast, at organisationen aldrig har ønsket, at VM bliver afholdt i Qatar. Hvilket DBU kalder "dybt kontroversielt".

Inden landskampen i marts mod Moldava markerede spillerne deres utilfredshed ved at stille op i t-shirts med sloganet Football supports change eller "Fodbold støtter forandring."

placeholder

"Det bakker jeg op," lyder det fra Joy Mogensen om DBU's holdning til VM.

Faktum at der spilles

Ifølge DBU er det et faktum, at VM i Qatar bliver afviklet. Men i tiden frem mod VM arbejder DBU for, at FIFA’s 211 medlemslande gør deres yderste for at lægge maksimalt pres på Qatar.

Ikke boykotte en slutrunde

"Så længe der ikke er statslig boykot, kan vi som fodboldorganisation ikke boykotte en slutrunde," skriver organisationen.

"Hvis et flertal i Folketinget mener, at boykot er det rigtige, må vi tage bestik af det."

Tre sejre

Det danske landshold synes i god forfatning efter tre overbevisende sejre i de første tre VM-kvalifikationskampe. Men uden for fodboldbanen er det imidlertid så som så med sammenholdet.

SF’s kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk, mener, at spørgsmålet ikke er “sort/hvidt”

 “Selvfølgelig er jeg kritisk overfor, hvad der foregår i Qatar - og der er ikke nogle af SF’s folketingsmedlemmer, som kommer til at deltage i arrangementet og dermed støtte landets styre," siger Charlotte Broman Mølbæk til Netavisen Pio.

"Men når det er sagt, så vil jeg ikke udelukke, at det officielle Danmark bliver repræsenteret under VM. Jeg kan godt leve med, at kulturministeren tager afsted, hvis hun benytter dette til at få rettet op på nogle af de uhyrligheder, som der foregår i Qatar.

"Hvis Danmark bruger lejligheden til at sikre bedre vilkår for nogle af de mange arbejdere i landet, som lever under kummerlige forhold, så kan jeg godt se en mening med en officiel tilstedeværelse. Men jeg har svært ved at se, at vi bare kan bakke op om VM uden at gøre noget.”  

Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, understreger, at målet stadig er at få flyttet VM fra Qatar.

"Så kulturministeren - og Danmark - bær i stedet hellere bruge tiden på at samle en gruppeaf lande, der er så bred, at kampene kan blive flyttet,"siger Søren Søndergaard til Netavisen Pio.

Så bliver det dramatisk

Hvis VM ender med at blive i Qatar, og hvis landsholdet deltager, så tager vi den derfra. Så er det selvfølgelig klart, at kulturministeren må gøre et eller andet. Og jo mindre Joy Mogensen forinden har gjort for at få VM flyttet fra Qatar, jo mere skal kulturministeren så gøre i den situation. Så bliver det dramatisk."

Flertal bag boykot

Senest viste en meningsmåling i marts, at et flertal af danskerne støtter en boykot af VM i Qatar, hvilket får tidligere kulturminister og nuværende kulturordfører for Frie Grønne, Uffe Elbæk, til at tale om et “sportens #MeToo-øjeblik.”

“Kulturministeren er jo i sin gode ret til at udskyde beslutningen, men jeg mener, at hun fejllæser situationen, for diskussionen kører for fuld hammer lige nu,” siger Uffe Elbæk til Netavisen Pio.

“Jeg tror, at både kulturministeren og regeringen ender med at komme på bagkant med udviklingen. Man bliver ved med at leve i en illusion om, at sport og politik er to adskilte størrelser. Men VM er netop et eksempel på, at sport og politik er sammenblandet. Qatar bruger sporten til politisk kommunikation.

"Der er et intellektuelt efterslæb i forhold til at håndtere den nye type problemer, som fortsat vil blive ved at komme. Forskellen til tidligere er bare, at den her gang er diskussionen startet tidligt, og situationen i Qatar er så eklatant sindssyg. Landet har jo ikke nogen fodboldtradition, og det er et diktatur.”

Uffe-modellen

Netop Uffe Elbæk stod, som daværende kulturminister, over for en lignende situation i 2012, hvor EM i fodbold det år skulle afholdes i Ukraine.

Det danske landshold havde kvalificeret sig til EM og spørgsmålet var, hvordan Danmark skulle gribe rolle an, når værterne for arrangementet brød med fundamentale menneskerettigheder.

Den daværende kulturminister valgte dengang at opstille fire præmisser for det officielle Danmarks deltagelse: Den ukrainske opposition skulle ønske besøget, Amnesty International skulle sige god for det, gæsterne skulle kunne komme til at tale med oppositionens politikere - og endelig ville Uffe Elbæk ikke bruge sig selv som en legitimering af styret ved at sidde i VIP-afsnittet sammen med dets potentielle repræsentanter. I stedet sad kulturministeren det år på de almindelige tilskuerrækker.

En model, eller såkaldt blød boykot, som Uffe Elbæk dog ikke mener kan finde anvendelse på Qatar alene af den grund, at der ikke er nogle oppositionspartier og -politikere i staten på Den Arabiske Halvø.

Sidste år ændrede Qatar en lang række love, som skulle forbedre forholdene for migrantarbejderne. Blandt andet er mindstelønnen blevet hævet, mens arbejderne er lovet mere frihed. Men organisationer som Amnesty International har siden da konkluderet, at lovene ikke bliver håndhævet, og at størstedelen fortsat lever under slavelignende forhold.

VM i Qatar er sat til at starte den 21. november 2022. Frem mod slutningen af marts 2022 spiller landene, herunder Danmark, kvalifikationskampe.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At FIFA og DBU har valgt at VM i fodbold skal afholdes i et af de mest udemokratiske og korrupte lande som Qatar kan regering og folketing ikke ændre, men de kan, som repræsentant for det officielle Danmark, boykotte ved blive væk og ved ikke at deltage som tilskuer, og derved legitimere et formørket, udemokratisk islamistisk styre med sharialovgivning.

Jeg er meget enig med Bent Menck Andersen - det er nærmest en skandale, at FIFA har valgt det land som vært. Jeg kan godt forestille mig, at der er spillere på diverse landshold, der ikke ønsker at spille fodbold på stadioner, der er anlagt og bygget med så stor foragt for arbejderne.