Nye tog for 20 milliarder, EL med drastisk plan og flyselskab fyrer rådne æbler

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til mandagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi samler op på en lille håndfuld af døgnets vigtigste og mest interessante nyheder fra ind- og udland.

I Folketinget er den konservative ordfører Naser Khader blevet sygemeldt med stress, Lars Løkkes nye parti er kommet et skridt nærmere og så har en medicinalvirksomhed fået en bøde for et ulovligt partitilskud til Venstres Troels Lund.

De historier kan du læse mere om andetsteds på Netavisen Pio.


Danmark køber elektrisk tog for 20 milliarder

Det bliver den franske togproducent Alstom, der skal levere 100 nye elektriske togsæt til DSB fra 2024.

Det oplyser Transportminister Benny Engelbrecht (S) på et pressemøde mandag eftermiddag. Bag aftalen står Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Alstom har vundet et udbud, der blev sat i gang under VLAK-regeringen i 2018, og skal levere eltog til en samlet værdi inklusiv vedligehold af op mod 20 milliarder kroner.

De nye elektriske tog skal erstatte de nuværende IC3-tog og de skandaleramte IC4-tog, der begge kører på diesel. Togene vil efter planen være fuldt indfaset på det danske jernbanenet i 2030 og vil både være mere lydløse og grønnere end de nuværende dieseltog.

Se hele historien her.



Enhedslisten spiller ud med drastisk plan

Frem mod 2030 vil Enhedslisten omlægge over en femtedel af det danske landbrugsareal til skov, vild natur, græsarealer og energiafgrøder. Det svarer til 508.000 hektar, et område større end Fyn og Bornholm tilsammen. Det skriver TV2.

Udspillet kommer inden at regeringen skal igang med at forhandle en ny landbrugsaftale på plads.

"Vi står jo ikke bare i en omfattende klimakrise. Vi står også i en stor naturkrise. Der er behov for noget ekstraordinært, siger Mai Villadsen, klimaordfører og politisk ordfører i Enhedslisten," til TV 2.

I første omgang vil Enhedslisten fokusere på lavbundsjorder, der udgør omkring 170.000 hektar. Over 100.000 hektar skal være taget ud af drift i 2025 og i 2030 skal det gælde omkring 135.000.

Forslaget afvises af både Socialdemokratiet og Venstre, der mener det vil sende dansk landbrug på fattiggården.

Læs hele historien her.


Østeuropas Ryanair brugte coronakrisen til at rense ud

Det ungarske lavpris-flyselskeb Wizz Air - kendt som Østeuopas Ryanair - udvalgte, hvilke piloter der skulle fyres ud fra, hvor meget sygefravær de havde, og hvor besværlige piloterne var.

Det skriver flere medier, der er kommet i besiddelse af en hemmelig lydoptagelse. Det skiriver luftfart.nu.

I lydoptagelsen fremgår det, at flyvechefen skulle afskedige 250 piloter, da corona-krisen ramte.

150 af dem var stadig i gang med den indledende træning, mens de resterende 100 skulle udvælges ud fra, hvor besværlige de var, og hvor ofte de var syge.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er enig med Enhedslistens forslag om udtagning af landbrugsjord i lyset af den forfærdelige klima- og naturkrise. I virkeligheden skulle skiftende regeringer for mange år siden have omlagt landbrugspolitikken i retning af meget større bæredygtighed og med plads til naturen. Med bedre sendt end aldrig. Tænk bare på at 75 procent af insekterne igennem de sidste 20 år er forsvundet og at harer og agerhøns i det åbne land stort set er udryddet.
Kom igang kære politikere og vis lederskab ellers kunne det jo være I ikke bliver valgt næste gang der er folketingsvalg

At omlægge 508.000 hektar landbrugsjord til vild natur er utopi, som kun bliver bakket op af egne vælgere, de radikale (hvis det kan finansieres), SF og så selvfølgelig Veganerpartiet. De øvrige partier har nok en mere fornuftig tilgang til virkeligheden, for selv om så hele Danmark blev udlagt til vild natur, ville det ikke kunne måles på klimaet globalt. Danmark udgør kun ca. 0,075% af jordens befolkning.
Hvorfor ikke starte med at lovgive om at min. 20% af alle villahaver skal udlægges til vild natur? Så har villaejerne jo også den "vilde" natur med alle dens insekter og biller lige uden for deres vinduer.'
Til Enhedslistens folketingsmedlemmer og deres vælgere, kan jeg kun anbefale at de bevæger sig lidt uden for "stenbroen" og byerne, hvor de mest opholder sig og ser hvordan forholdene er på landet inden de fremkommer med flere utopiske forslag som ikke har opbakning af det store flertal i befolkningen.

Annonce