Kofod i samråd om Syriensbørn: Kendte ikke til oplysninger

Udenrigsminister Jeppe Kofod afviser på et samråd at have haft kendskab til lækkede oplysninger om børnene i syriske fangelejre.
Udenrigsminister Jeppe Kofods (S) var fredag under pres, da han skulle stå skoleret i Folketingets udenrigsudvalg og svare på spørgsmål i sagen om børn med dansk tilknytning i fangelejre i Syrien.

Enhedslisten havde på forhånd meldt ud, at partiets tillid til udenrigsministeren hang i en tynd tråd.

Ifølge Ekstra Bladet indeholder sikkerhedsvurderingen nemlig blandt andet oplysninger om, at Islamisk Stat har smuglet børn ud af fangelejrene i Syrien, og at terrororganisationen har planlagt at smugle yderligere 350 børn ud for at træne dem til at udføre terrorangreb i deres hjemlande.

Havde udenrigsministeren kendskab til vurderingen af situationen med børnene, burde han have givet dem videre til Folketinget, mener Enhedslisten.

Har hverken set, modtaget eller været bekendt med

Men det havde Jeppe Kofod ikke, bedyrede han på samrådet i udenrigsudvalget.

"Jeg har ikke hverken set, modtaget eller på anden måde været bekendt med, at Islamisk Stat har udset sig 350 udenlandske børn i lejrene til udsmugling, optræning i terror. Eller at Islamisk Stat skulle have smuglet 30 børn ud af lejrene med henblik på at træne dem til terror i deres hjemland.

"Jeg kan også sige klart, at jeg ikke har modtaget oplysninger om, at Islamisk Stat har udsmuglet - eller forsøgt at udsmugle - børn fra lejrene."

Forsvarsminister afviste også kendskab

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) deltog også i samrådet, og hun afviste også at have haft kendskab til sikkerhedsvurderingen, før den blev bragt i Ekstra Bladet.

"Jeg vil ligesom udenrigsministeren slå fast, at jeg ikke har hverken set, modtaget eller på anden måde været bekendt med de oplysninger om børn i lejrene i Syrien, før de kunne læses i Ekstra Bladet," sagde hun.

Jeppe Kofod gentog under samrådet det, som under hele forløbet har været regeringens holdning, nemlig, at kvinderne i lejrene af egen fri vilje har tilsluttet sig Islamisk Stat, og at de derfor ikke skal tilbage til Danmark.

Sidste chance

Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, sagde - som afslutning på samrådet - at han fortsat mener, forløbet har været utilfredsstillende. Men Enhedslisten er tilfreds med udenrigsministerens klare melding om, at han ikke var informeret.

Søren Søndergaard sagde videre, at han dog ikke håber, at der kommer yderligere frem i sagen. Hvilket må forstås som en meget klar trussel til udenrigsministeren om, at hvis det mod forventning kommer frem, at han var informeret, så vil Enhedslisten ikke tøve med at trække støtten til ham.

Det er nu op til den nedsatte taskforce på området at forsøge at finde en løsning på problemet med de seks mødre med tilknytning til Danmark og deres 19 børn, der sidder i lejrene i Syrien. Og herunder at fastslå hvem af dem, som kan vurderes som værende danskere, og om det er muligt at få børnene hertil, uden at mødrene følger efter.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De oplysninger kommer til en statsminister, og jeg fatter ikke hvem der lækker til Ekstrabladet fra PET og FE. Inger S var så ondskabsfuld at både se og høre på, Løkke har virkelig skæmmet sig. Og jeg ved ikke hvad det er Enhedslisten vil.

Jeg gætter på, at Enhedslisten vil have Socialdemokratiet til at udvise lidt anstændighed. Det er børn, vi taler om, ikke små voksne, der skal stå til ansvar for deres forældres fejl. Og hvorfor kan mødrene ikke komme til Danmark? Hvis de er anklaget for noget, der er forbudt ifølge straffeloven, skal de jo for en dommer, og hvis de er skyldige, skal de i fængsel. Folketingsmedlemmer er ikke dommere, men netop folketingsmedlemmer, og der er - eller bør være - en klar adskillelse mellem den udøvende og den dømmende magt. Eller det er vi måske gået bort fra? Danmark er måske ikke en retsstat mere? Er det virkelig i orden at folk straffes uden rettergang?

Hvad med om de indvandrervenlige partier og deres vælgere tog lidt ansvar og udviste lidt anstændighed hvad angår deres egne gerninger?
Mord, voldtægter og overfald på unge uskyldige danskere er efterhånden dagligdags fænomener, og de skyldige er som oftest kommet ind i landet takket være de lidt for indvandrervenlige partier.
Må vi bede om lidt anstændighed, tak.

Mord, overfald og voldtægt er forbudt, og straffes efter straffeloven. Politiet er ret gode til at opklare den slags sager her i landet. Så hvad er egentlig dit problem, ino?

Politiet er også ret gode til ikke at ville beskæftige sig med mindre sager, og der er mange sager der ryger under radaren, men mit egentlige problem er at de politikere der ivrer for mere indvandring, samtidig ivrer for mere kriminalitet. Det er i hvert fald resultatet af deres politik. Det vil de bare ikke tage ansvar for.

Den ene af de kvinder enhedslisten ønsker til Danmark, er Hollandsk statsborger, hun har 2 børn og fordi den ældste, en pige på 4 å,r er datter af ham som ville myrde Lars Hedegaard og som er meldt død, og fordi han havde Dansk statsborgerskab, mener man også at pigen er Dansk statsborger og derfor har krav på at komme til Danmark sammen med sin Hollandske mor, hvorfor ikke Holland hvor moren kommer fra? Jeg tvivler på at pigen taler Dansk så hvorfor enhedslisten mener hun skal til Danmark forstår jeg ikke.
Hvis enhedslisten, de radikale og SF ønsker de 19 børn og deres mødre til Danmark, må de jo bare skaffe sig flertal for det i folketinget, de mangler kun at overbevise 50 medlemmer fra de andre partier, så har de flertal.

Hvis hun kommerfrs Holland er det ikke Danmarks ansvar.

Jeg stoler ikke på nogen af de kvinder, men det gør enhedslisten.
De skal da bare tage de børn hjem til dem, de skal opdrage og have ansvar for dem hele livet.
De fatter ingenting.

Damaskus er en oplagt sommerferiekandidat.
https://www.youtube.com/watch?v=m6BoqJVxK_I

Må jeg anbefale samrådet i dag. Her blev det oplyst at man tjekker statsborgerskaber hos de 19 børn og de 7 voksne, og det er altså langt fra de er danske statsborgere. Det er den ene ting. Så vil kurderne få hjælp økonomisk, der er lavet af radikalisering i lejrene. Det er ikke så sort hvidt, som man kan synes ud fra medierne især Politiken. Enhedslisten accepterede de svar de fik, men vil gerne have undersøgt nogle flere ting. og vi skal jo passe på det ikke er IS krigernes kvinder og børn, der bliver ofrene og os andre bødler, fordi vi tager afstand fra deres gerninger.

Andetsteds i avisen kan man se, at de danske myndigheder er begyndt at fratage jihadister med dobbelt statsborgerskab deres danske pas. Hvilket ville være en skandale, hvis ikke de landsforviste havde en mulighed for at få denne administrative afgørelse prøvet ved en domstol. Så selv om jeg finder hele denne øvelse frastødende, må jeg anerkende, at vi på dette punkt stadig lever i en retsstat. Jeg gætter på at dette er hovedgrunden til at Enhedslisten stadig har tillid til udenrigsministeren.

Så få nu disse kvinder og deres børn hjem til Danmark, så deres skyld kan komme for en dommer og blive fastslået på retfærdig vis.

Der er ligesom to varianter, når man får sådan en møgsag: 1 - jeg vidste det, og er en fupmager. 2 - jeg vidste det ikke, og er inkompetent. Jeppe har valgt nummer 2 ??? Det ligner ham ikke !!!!!

Udskriv nu det valg Mette så danskerne vil blive spurgt om vil tage landsforræderne hjem eller ej.Dem der vil have dem hjem bliver ved med at kalde i sammenråd når ekstra bladet får et nyt lille bid,hvem det så siden er der fodre avisen med de oplysninger som er strengt fortrolige.Er det ekstra bladet der styrer Danmark selv den lille svindler fra nyhavn vil have Syriens krigerne hjem,måske hans nye parti kræver det for at stemme på ham.

Hvor kynisk kan man blive?
Selv hvis politiet er gode til at opklare "mord, voldtægt og overfald", hjælper det jo ikke den myrdede, den voldtagne, den overfaldne.
De og deres nærmeste må i al fremtid leve med tabene og traumerne. For så vidt de stadig er i live.

Hvor kynisk kan man blive?
Selv hvis politiet er gode til at opklare "mord, voldtægt og overfald", hjælper det jo ikke den myrdede, den voldtagne, den overfaldne.
De og deres nærmeste må i al fremtid leve med tabene og traumerne. For så vidt de stadig er i live.

Annonce