Rasmus Jarlov erkender: Fagforeningspres foregår ikke bredt og ofte

Anerkender at mobning på grund af valg af fagforening ikke er særlig udbredt, men synes ikke Karsten Hønge "har grund til at hovere"
En undersøgelse fra Vive  - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - viser, at kun 0,3 procent af 7.700 lønmodtagere har følt sig mobbet på grund af deres personlige valg af fagforening - eller manglende valg af fagforening.

Vive-undersøgelsen er - som afdækket af Netavisen Pio i flere artikler - mødt med tavshed af blå politikere, som ellers netop bestilte undersøgelsen november 2019, på baggrund af en enkeltstående sag i Københavns Lufthavn, der ifølge Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og De Radikale indikerede, at fagforeningspres er et stort problem i Danmark.

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, kritiserede torsdag i Netavisen Pio, at de nu foreliggende fakta mødes med tavshed fra blå side:            

“Rasmus Jarlov, Morten Dahlin, Hans Andersen var nogen kæphøje typer, der belærende førte sig frem om, hvordan folk skal være sammen på arbejdspladserne. Nu står de med bukserne trukket godt ned.”

Hønge: “Omfanget af fagforeningspres viser sig nu at være en myte”

Hønge føjede til, at han mener, at det nu kan fastslås, at den blå kritik i 2019 byggede "på sand":

“Deres meget barske angreb på fagbevægelsen viser sig at bygge på sand. Omfanget af fagforeningspres viser sig nu at være en myte. Der var intet om det. De står med røven bar nu.”

"Jeg fortryder ingen udtalelser fra dengang"

De Konservatives Rasmus Jarlov - pt. på forældreorlov - forklarer over for Netavisen Pio, at han ikke har kommenteret Vive-undersøgelsen offentligt, fordi undersøgelsen ikke er særlig overraskende:

"Det er nok fordi, der ikke er den store overraskelse over den undersøgelse. Jeg er glad for at se, at omfanget af mobning trods alt ikke er større, end det er. Jeg hæfter mig især ved, at nogen mobbes på grund af deres etnicitet. Det kunne man jo så sætte fokus på," siger Jarlov.

Han mener fortsat, der skal være fokus på fagforeningspres - selv om det ifølge undersøgelsen ikke er særlig udbredt:

jeg kan ikke se, at Karsten Hønge har grundt til at hovere

"Jeg synes fortsat, der skal være fokus på de sager, der har været omkring fagforeningspres, blandt andet lufthavnssagen, som jeg har udtalte mig om i 2019. Den sag handlede jo om en medarbejder, der var blevet chikaneret ret groft af sin fagforening. Og den sag bliver jo ikke bedre af, at fagforeningspres ikke foregår bredt og ofte i hele landet. Så jeg fortryder ingen udtaleser fra dengang. Og jeg kan ikke se, at Karsten Hønge har grund til at hovere."

Dahlin: Mobning er meget udbredt

Venstres Morten Dahlin, medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg, afviser Hønges kritik - med henvisning til at Vive-undersøgelsen også viser, at 7,8 procent af de 7.700, der har svaret på VIVE’s spørgsmål, angiver at være blevet mobbet på grund af etnicitet, køn, seksualitet, politisk overbevisning, religion, valg af fagforening eller anden årsag:

At Karsten Hønge og Socialdemokraternes propagandakanal Netavisen Pio fuldstændig ignorerer det faktum er jo en ren tilståelsessag

“Undersøgelsen dokumenterer omfattende mobning på arbejdsmarkedet. At Karsten Hønge og Socialdemokraternes propagandakanal Netavisen Pio fuldstændig ignorerer det faktum er jo en ren tilståelsessag. De burde i stedet kræve handling, så vi kan komme mobning, herunder fagforeningsmobning, til livs på det danske arbejdsmarked,” skriver Venstres Morten Dahlin i et mailsvar til Netavisen Pio - uden at forholde sig til at den del af mobningen, der handler om valg af fagforening/manglende valg af fagforening, viser sig at være meget begrænset.

V-ordfører: Dybt bekymrende

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, mener som den eneste af de tre Karsten Hønge har kritiseret for tavshed om Vive-undersøgelsen, at det er dybt bekymrende, at 0,3 procent føler sig mobbet på grund af fagforeningsvalg/manglende valg af fagforening:

fra Krifa hører jeg, at 200 medlemmer årligt må opsige medlemskabet pga. fagforeningspres

”Ifølge undersøgelsen mobbes eller chikaneres mere end 8.000 mennesker på det danske arbejdsmarked på grund af fagforeningstilhørsforhold. Det bekymrer mig dybt. Og fra Krifa hører jeg, at 200 medlemmer årligt må opsige medlemskabet pga. fagforeningspres. Det, mener jeg, fortsat er helt uacceptabelt,” skriver Hans Andersen i et mail-svar til Netavisen Pio.

Hans Andersen føjer til, at Hønge tilsyneladende ikke tager “menneskers oplevelser seriøst":

“At SF’s Karsten Hønge ikke ønsker at tage problemet med fagforeningspres seriøst er desværre blot bevis på, at det for Karsten Hønge handler mest om store ord og armbevægelser og langt mindre om at tage menneskers oplevelser seriøst.” 

Radikale nu langt mindre bekymrede

De Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, var blandt de, der tilbage i 2019, luftede en bekymring over omfanget af mobning på baggrund af valg af fagforening. Men på baggrund af Vive-undersøgelsen er hun og De Radikale nu langt mindre bekymrede:

"Vive-undersøgelsen viser, at fagforeningsvalg eller manglende fagforeningsvalg ikke er omdrejningspunktet for eller det centrale element bag mobning på arbejdspladserne. Centralt står i stedet om man har en anden etnisk herkomst end dansk, hvad køn man har, og så også ens alder. Det er de tre centrale elementer mobningen på arbejdspladserne går på," sagde Samira Nawa sidste uge til  Netavisen Pio  og fortsatte:

det viser sig så, at de største problemer samler sig om etnicitet, køn og alder

"Jeg er glad for, at vi fik undersøgt mobningen meget bredere, og det viser sig så, at de største problemer samler sig om etnicitet, køn og alder."

3F glade for det begrænsede omfang

Fagforbundet 3F glæder sig over, at mobning på arbejdspladsen sjældent skyldes valg af fagforening:

“Vi er glade for, at mobning på arbejdspladsen kun meget sjældent har noget med valg af fagforening at gøre,” sagde arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, Ulla Sørensen, i sidste uge til  Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jarlov - Jarlov - Jarlov
Jeg syn's at Hønge bare konstaterer at dine udsagn om fagforeningstryk var overdrevet dengang, men så kom du da af med din galde over fagforeninger, dengang!
Men nu? - ja så er du jo en engel og det skal vi alle huske på. Du kommer jo aldrig, aldrig mere med sådanne udsagn, før næste gang du ikke kan nære dig.
Vi ved du er borgerlig, og borgerlige skal kunne udsende sådanne bandbuller, selv hvis de bliver vækket kl 3 om natten - så bare hold fast - du er genkendt!
Det er vist det der hedder borgerlige standardudsagn - også uden at undersøge noget-som-helst - - fagforeninger har fanden jo skabt, ikke Jarlov ?????

Utroligt at Krifa, som en såkaldt "kristen" forening (fagforretning) , fortsætter med at dyrke løgnen i dén grad, man her gør..?
Kristen, mig i øret!
At 200 medlemmer om året, kommer til fornuft, og forstår, at Krifa kun er til for sin egen skyld, og ikke for medlemmernes, er vel, mildt sagt, kun et overraskende LAVT antal.??

Og at Rasmus Jarlov fastholder sine dumheder, er der jo absolut intet nyt i..? 🤔😳🙄

Du mener de går til det faglige hus?
Det er ikke mærkeligt at FH forbundene bløder medlemmer!
Deres måde at modarbejde det danske velfærdssamfund er ved at gå op for befolkningen!

Hos Krifa er ikke meget hjælp at hente, når det et nødvendigt !

Anerkender at mobning på grund af valg af fagforening ikke er særlig udbredt, men synes ikke Karsten Hønge "har grund til at hovere"

Jo Jarlov det har han, men du har jo også en god grund til at sprede løgne ... vor herre bevares ...

Stort set hele min arbejdsplads har valgt FH forbundene fra, deres mafiametoder høre ikke hjemme på det danske arbejdsmarked!

Det piner mig at se danske politikkere undergrave verdens bedste arbejdsmarked, fordi de ikke kan kender forskellen på fagforeninger og overenskomstløse A-kasser, for det er lige præcis hvad Ase, Krifa osv. er.

De ødelægger et velfærdssamfund, så vores børn kan se frem til et arbejdsmarked, hvor de ikke kan leve af en 37 timers arbejdsuge, hvor du skal have en universitetsuddannelse, hvis du ikke skal leve under fattigdomsgrænsen.

Erik Bach kan du ikke dokumentere dette?
Det er jo nærmere de politiske fagforeninger der gør det umuligt at forsøge sig selv på overenskomstmæssige vilkår!
De politiske fagforeningers grådighed har gjort at dem med de laveste lønninger må have tilskud fra staten, fordi staten har plukket dem i skat!

Annonce