"Selvtægts-retorik og militante undertoner hører ikke hjemme i Danmark"

Socialminister Astrid Krag om influencere, der spreder falske påstande til unge: “Det er utrolig uansvarligt”
Socialminister Astrid Krag (S) advarer i et Facebook-opslag - akkurat som Politiets Efterretningstjenestes Center for Terroranlayse gør i sin seneste rapport - om, at konspirationsteorier kan føre til ekstremisme.

Socialministeren noterer, at coronakrisen har fået konspirationsteorierne og en medfølgende “militant undertone” til at blomstre:

Vi ser en langt grovere retorik med militante undertoner

“Coronasmitten har tydeligvis nedbrudt nogle grænser. Vi ser en langt grovere retorik med militante undertoner, som vi ellers ikke har været vant til at se herhjemme. Vi har set en brændende dukke af statsministeren. Vi har set sygeplejersker som er blevet truet for at passe deres arbejde. Vi har set stenkast og vold mod politiet,” skriver Astrid Krag, der finder udviklingen skræmmende.

“Hele pandemien er fup og svindel”

Der er grund til at tage konspirationsteorierne alvorligt, understreger Astrid Krag:

“Medierne lyver, politikerne lyver, Sundhedsstyrelsen er styret af medicinalindustrien, hele pandemien er fup og svindel og vaccinerne er i øvrigt kun fremstillet for at gøre mennesker syge”. Omtrent sådan lyder teorierne med varierende styrke.”

Og:

Faktisk vurderer PET, at konspirationsteorierne kan fremme radikalisering

“De fleste danskere ryster selvfølgelig bare på hovedet af den slags. Men der er grund til at tage det alvorligt. Faktisk vurderer PET, at konspirationsteorierne kan fremme radikalisering, hvis de får godt fat i personer fra ekstremistiske miljøer.”

Astrid Krag citerer fra Center fra Terroranlyses seneste rapport:

“Det gælder særligt konspirationsteorier, der fremmer mistillid til myndighederne og udbreder et forenklet sort-hvidt syn på verden, italesætter politikere og myndighedsrepræsentanter som fjender, og som legitimerer voldshandlinger ud fra hensyn til ”folket”. Sådanne voldelige hændelser kan eksempelvis ske i form af personoverfald, som efter en konkret juridisk vurdering kan have karakter af terror.”

PET har influencere i søgelyset

Socialministeren oplyser i sit opslag, at PET i sin rapport understreger, at det ofte er influencere - personer med mange følgere på sociale medier - der spreder falske påstande til deres unge følgere:

“Det er helt utrolig uansvarligt,” mener Astrid Krag.

Socialministeren understreger, at det er vigtigt, at “vi sammen siger fra over for falske nyheder og konspirationsteorier”:

Det er selvfølgelig 100 procent i orden at være uenig eller utilfreds

“Det er selvfølgelig 100 procent i orden at være uenig eller utilfreds med regeringens håndtering af coronakrisen. Og man har altid ret til at demonstrere og give sin mening til kende i et frit samfund,” skriver ministeren, der dog tilføjer et stort men:

“Men jeg synes, vi skal gøre det klar, at anklager om totalitarisme, selvtægts-retorik og militante undertoner ikke hører hjemme i Danmark.”

placeholder

 

Voldsomme reaktioner i kommentarspor

Astrid Krag forudser i sit opslag, at hendes kommentarspor i løbet af kort tid vil eksplodere “for det sker altid, når jeg skriver om noget covid-19-relateret”:

“Om lidt bliver mit kommentarspor med garanti forvandlet til ét stort kaos. For det sker altid, når jeg skriver om noget covid-19 relateret. Hver gang vrimler det med alt fra uhyrlige anklager om landsforræderi, paralleller til nazisterne under besættelsen og Sydafrikas apartheid, til de mest vanvittige konspirationsteorier.”

Hver gang vrimler det med alt fra uhyrlige anklager om landsforræderi, paralleller til nazisterne under besættelsen

Astrid Krags forudsigelse holdt stik.

I løbet af no time indløb mange - mange positive, men også mange meget vrede - reaktioner på Astrid Krags Facebook-opslag.

Nedenfor følger et par pluk fra kommentarsporet.

Berith Zenia Fagergaard skriver:

“Jeg forstår godt den stigende vrede der er vendt mod jer. I burde slet ikke sidde inde på Christiansborg, men bag tremmer og nøglen smidt ud et ubestemmeligt sted, så I aldrig nogen sinde kan lave flere forbrydelse mod menneskeheden. Bliv du bare ved med din gift og umodne dårlige stil, så danskerne kan få syn for sagen hvor korrupte politiker i er, der ikke ejer evnen til at lede landet andet end ud over en afgrund.”

Berit Fagergaard deler på sin Facebook-profil opslag, der støtter Folkebevægelsen for Frihed og JKF 21, anti-Bill Gates-opslag og omtaler i sit angreb på Astrid Krag også konspirationsteorien The Great Reset.

Ricardo Lionel Benito Viespoli skriver:

“Astrid Krag det er jer der er terroristerne her, i lyver og svindler, fører krig mod borgerne med politiet og sidst også soldater i fredstid, i misleder og påtvinge os jeres forrykte dagsorden uden vores opbakning....”

Bettina Øster skriver:

I burde sigtes for terror med terrorparagraffen til følge og stemples for altid

“Astrid Krag PET er jo under Justitsministeriet, dvs. I kontrollerer jer selv og hører det i vil høre da det bliver i egne rækker. Regeringen, herunder diverse ministre der kontrollerer sundhedsstyrelsen, sætter en skræk I befolkningen. I burde sigtes for terror med terrorparagraffen til følge og stemples for altid. Jeg håber at der kommer en dag…”

Susanne EB:

“Hold kæft hvor er du ulækker at høre på! 

Gem dig langt væk! Man kan godt hører du bliver belønnet for at lukke lort ud.

Kors hvor har Danmark været uheldige med dig.”

Rene Yderholm:

“I er så utroværdige...frygt og udokumenteret lockdown, mundbind, tests og eksperimentelle vacciner, det er jeres opskrift på at kontrollere den danske befolkning. Nu føler I jer åbenbart så pressede, at I benytter jer af subtile trusler om at pudse PET på ordentligt mennesker, der har lavet i hundredevis af timers reseach, udenom mainstream, og som "tillader" sig at gå mod Jeres officielle, og dybt uærlige fortælling…”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Facebook er ikke et medie for voksne mennesker; ikke efter min mening, men jeg synes under alle omstændigheder man skal tale/skrive pænt til hinanden. Hvad Covid-19-situationen angår, undrer jeg mig over to forhold:
1. Regeringen og diverse sundhedsmyndigheder opfordrer aldrig folk til at styrke deres immunforsvar i de pressemøder de afholder. Det ville ellers være en naturlig ting - efter min mening.
2. Man omtaler heller aldrig mulige behandlinger af Covid-19; alene vaccinationer anses som et våben mod sygdommen.
Og faktisk er der også en tredje ting der undrer mig: Jeg får aldrig nogen forklaring på de to nævnte forhold.

Og et PS: Hvis jeg var Astrid Krag, ville jeg bruge det meste af min tid på noget helt andet, nemlig på at få indledt et arbejde for et nyt CPRnr. Et ellevecifret nummer med fuld sikkerhed og med fuld anonymitet - ikke noget med at kunne aflæse hverken køn, alder eller andet af nummeret.
Systemet som det er i dag, er i høj grad nødlidende. Det er lappeløsning på lappeløsning.

Jamen hun er jo en del af den regering der har løjet og brudt grundloven under Corona!

indlæggenes grovhed er omvendt proportional med udgiverens intilligens

Der er nok noget om snakken, og så er det vel ikke sikkert, at man lige ved hvad omvendt proportional betyder :-)

Annonce