Annonce

Ekspert: Amazon-kulturen er nået til Danmark

Nemlig.com langt fra alene: Også barske arbejdsvilkår på lagre hos Jysk, Netto og Coop
Nemlig.com er langt fra ene om massivt at overvåge sine ansatte og kræve et voldsomt tempo af de ansatte lagerarbejdere.

Fagbladet 3F har tidligere skrevet om blandt andre virksomhederne Jysk, Coop og Netto.

Fælles for virksomhederne er, at lagerarbejderne må løbe stærkt, har masser af tunge løft, og bliver massivt overvåget - selv på toilettet. Er man for langsom, bliver man fyret.

Tonen på de store centrallagre, hvorfra virksomhederne leverer varer til kunderne, som er bestilt online, er rå, og en stor del af medarbejderstaben har anden etnisk baggrund end dansk.

Jeg var ikke andet end en menneskelig kran på Jysk

“Det var modbydeligt at løfte så meget og så tunge kasser. Jeg var ikke andet end en menneskelig kran på Jysk,” fortalte 22-årige Simon Jørgensen til Fagbladet 3F  i marts.

Hans ryg holdt ikke til at løfte kasser på op til 38 kilo i dårlige arbejdsstillinger dagen lang. Han protesterede, og kort efter fyrede Jysk ham så. Simon nåede at arbejde for Jysk i syv måneder.

Stomi-patient fik overvåget sine toiletbesøg

Benny Jensen, tidligere lagermedarbejder på Coops lager betegnede sidste sommer over for Fagbladet 3F omfanget af overvågningen som “terror”. Han oplevede, at hans toiletbesøg blev overvåget. Det føltes ekstra krænkende, fordi Benny Andersen er stomi-patient.

Det var et længere besøg, du havde der

“Jeg lukker døren op, og der står der to af mine teamledere ved min truck lige uden for toilettet. Den ene af dem siger: “Det var et længere besøg, du havde der.”

“‘Når du er væk, er der andre, der skal lave dit arbejde’, siger han så. Jeg spørger ham, om han har glemt, at jeg fik fjernet tyktarmen i 2013 og derfor har flere toiletbesøg. Det har han ikke,” fortalte Benny Jensen.

Amazons pisk- og gulerod-koncept

I en undersøgelse fra sidste år, som 3F står bag, svarer otte ud af ti - blandt  2.330 lagerarbejdere hos blandt andre Aldi, Lidl, Netto, Hørkram, Matas, Ilva, Jysk og Coop - at de er bange for deres helbred, fordi arbejdet er meget stressende.

Næsten halvdelen af de adspurgte føler sig presset af digital overvågning.

Arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, forklarer over for Fagbladet 3F, at udviklingen, der nu ses på de store lagre, skyldes den teknologiske udvikling, der gør overvågning på mikroplan mulig, og et pisk- og gulerod-koncept som netgiganten Amazon.com har været førende i at udvikle og rendyrke.

Opdateret 04.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fint, Jan.

Netavisen Pio og den politiske fagbevægelse lever i fortiden!
Danskerne gider ikke deres vanvittige syn på et moderne arbejdsmarkedet som fagbevægelsen har svigtet!

Fint med lidt modspil. Jens, kan du ikke uddybe dine synspunkter?