Kofod om Bestseller i Myanmar: "Stærkt problematisk"

EU ventes på et udenrigsministermøde mandag at vedtage nye sanktioner mod Myanmar
Højest usædvanligt tager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu skarpt afstand fra den danske internationale tøjgigant Bestsellers engagement i militærdiktaturet Myanmar:

”Hvis Bestseller vælger at få produceret tøj på fabrikker, der ifølge FN er kontrolleret af militærdiktaturet i Myanmar, så er det selvfølgelig stærkt problematisk. Nu skal Bestseller i første omgang forklare, hvad er op og ned. Men jeg forventer, at Bestseller kigger på sine leverandørkæder og viser samfundsansvar,” siger Jeppe Kofod til Netavisen Pio.

så er det selvfølgelig stærkt problematisk

Han understreger, at FN har sat de tre fabrikker Bestseller benytter i Myanmar i forbindelse med militærjuntaten:

”Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder, men FN har sat fabrikker i forbindelse med militærjuntaen. Jeg har forståelse for, at danske virksomheder kan operere i komplekse områder. Men at man opererer i komplekse områder må ikke være en undskyldning for ikke at opføre sig ordentligt.”

Jeppe Kofod er fortørnet over, at Bestseller har fastholdt sit samarbejde med tøjfabrikker, der ligger i industrizonen Ngwe Pinlae uden for Myanmars hovedby Yangon - selv om en rapport til FN’s Menneskerettighedsråd i 2019 fastslog, at industrizonen reelt er ejet af militæret i Myanmar.

Bestseller fastholdt også samarbejdet, da det i august sidste år blev kritiseret i det undersøgende netmedie, Danwatch.

Nye EU-sanktioner på vej mandag

Jeppe Kofod bekræfter, at EU på et udenrigsministermøde mandag ventes at vedtage nye sanktioner mod Myanmar.

Sanktionerne kan også få betydning for Bestseller, fordi EU-sanktionerne ventes at omfatte industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL), hvis ejere består af militæret samt enkeltpersoner i den militære ledelse - heriblandt den øverste chef, general Min Aung Hlaing.

Han er hovedansvarlig for soldaters nedskydning af over 700 mennesker efter militæret i februar tog magten i Myanmar.

Jeppe Kofod antyder, at Bestseller risikerer at blive ramt af de nye sanktioner, EU ventes at indføre, hvis ikke tøjvirksomheden stopper sit samarbejde:

“Jeg har fra dansk side presset på for, at vi ikke bare fordømmer militæret, men også gør noget i praksis, og derfor har vi arbejdet benhårdt på at få flere sanktioner. Nu må vi se, hvor langt vi når, men det er klart, at når yderligere sanktioner er på plads, så forventer jeg, at danske virksomheder også efterlever sanktionerne”, siger han til Politiken.

Bestseller har til Politiken forklaret, at virksomheden iværksatte uafhængige undersøgelser af sine tre leverandører i industrizonen Ngwe Pinlae, efter at rapporten til FN’s Menneskerettighedsråd kom i 2019.

De uafhængige undersøgelser viste, ifølge Bestseller, ikke nogen form for indikation på, at de tre pågældende fabrikker betaler husleje eller afgifter til MEHL. På den baggrund fortsatte Bestseller samarbejdet.

Indklaget for OECD af Enhedslisten

Enhedslistens ordfører for udvikling og solidaritet, Christian Juhl, oplyser, at han har indklaget Bestseller for OECD:

“Bestseller A/S har fået syet tøj på fabrikker i Myanmar, som tilsyneladende er med til at finansiere militæret i landet, fremgår det af en rapport fra FN. Den danske virksomhed risikerer at være med til at finansiere militærjuntaen overgreb, mord og brud på menneskerettigheder i landet,” siger Christian Juhl, der på den baggrund har indklaget virksomheden for NCP, Mæglings- og klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd – det danske kontaktpunkt til OECDs Retningslinjer for Multinationale Virksomheder:

Det er en skandale, hvis en dansk virksomhed direkte understøtter militærjuntaen i Myanmar

"Det er en skandale, hvis en dansk virksomhed direkte understøtter militærjuntaen i Myanmar. Vi er nødt til at gribe ind med alle midler. Derfor har jeg indklaget dem for NCP og samtidig indkaldt udenrigsministeren og erhvervsministeren i samråd."

Bestseller vil anerkende EU-sanktioner

Jeppe Kodos udtalelser får nu Bestsellers ejer og øverste direktør, Anders Holch Povlsen, til at reagere: 

“Vi opfordrer EU’s udenrigsministre til at udarbejde retningslinjer for, hvordan europæiske virksomheder skal forholde sig og ikke mindst til, hvordan vi på mest etiske og ansvarlige vis kan trække os fra de steder, hvor sanktioner påbyder det,” siger Anders Holch Povlsen ifølge en pressemeddelelse fra Bestseller.

Han understreger, at Bestseller vil anerkende de sanktioner EU måtte vedtage:

Vi vil naturligvis til fulde anerkende de sanktioner, der er i udsigt til at blive annonceret mandag

"Vi vil naturligvis til fulde anerkende de sanktioner, der er i udsigt til at blive annonceret mandag. Vi føler et samfundsansvar for de mange arbejdere i Myanmar og håber, at landet kommer på rette spor så hurtigt som muligt, og står parat til at hjælpe landet og til at genoptage samhandel, lige så snart det er muligt."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så Jeppe Kofod udtaler sig negativt om en lovlydig dansk virksomhed som måske i fremtiden kan blive ramt af sanktioner mod deres underleverandører!
Man kan godt mærke at ministeren er købt og betalt af lobbyister!

Annonce