Annonce

Sygeplejersker varsler konflikt

”Vi ser ingen anden udvej," siger sygeplejerske-formand. Kan strejke fra slutningen af maj.
Sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, har torsdag afsendt konfliktvarsel til de offentlige arbejdsgiverne .

Det sker efter at et snævert flertal af medlemmerne, 47,3 procent stemte nej, mens kun 46,5% stemte ja, til den overenskomstsaftale, der blev indgået tidligere på året.

Det meddeler Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Sygeplejerskerne vil have en større lønstigning end de 5 procent over tre år, som er forhandlet på plads.

Nu vil de have en trepartsforhandling med de offentlige arbejdsgivere (kommuner og regioner) og staten om et lønløft.

”Vores krav til arbejdsgiverne er en større lønmæssig anerkendelse til sygeplejerskerne, og at vi sender en fælles appel fra overenskomstparterne til Christiansborg om trepartsforhandlinger, hvor parterne i fællesskab forpligter sig til at arbejde for at indhente sygeplejerskernes historiske lønefterslæb,” udtaler formand Grete Christensen.

Ikke løn som fortjent

Hun mener at sygeplejerskerne ikke får den løn de fortjener.

”Sygeplejerskerne oplever ikke – og har ikke gjort det i årtier - at få den nødvendige, lønmæssige anerkendelse for deres kompetencer og det ansvar, de løfter hver dag. Den voksende utilfredshed kan få stor betydning for hele samfundet."

"Hvis vi ikke får taget et opgør med uligelønnen i Danmark, kan det blive endnu vanskeligere at rekruttere og fastholde medarbejdere i fag med lønefterslæb, og unge mennesker kan få en oplevelse af, at uddannelse ikke kan betale sig på vores område," siger hun.

Hun mener også at sygeplejerskernes ekstraordinære indsats under coronapandemien ikke er blevet belønnet og det er skuffende for mange sygeplejersker.

Hver tiende udtaget til konflikt

I forbindelse med, at konfliktvarslet er sendt afsted, har Dansk Sygeplejeråd besluttet at varsle konflikt for 10 procent af medlemmerne ansat i kommuner og regioner.

Konsekvensen af konfliktvarslet betyder, at Dansk Sygeplejeråd fra midnat mellem torsdag d. 20. maj og fredag d. 21. maj vil kunne påbegynde den lovligt varslede konflikt.

Grete Christensen vil ikke på forhånd udelukke et forhandlingsresultat. Tværtimod håber hun, at arbejdsgiverne vil komme til forhandlingsbordet og at en konflikt kan afværges:

”Vi repræsenterer sygeplejerskerne, som samtidig er arbejdsgivernes medarbejdere. Jeg er sikker på at vi har en fælles interesse i at finde en løsning – af hensyn til at kunne fastholde sygeplejerskerne og naturligvis til gavn for det samlede sundhedsvæsen.”

Radiografer varsler også strejke

Sygeplejerskerne kommer til at stå ret alene i deres konflikt. Stort set alle andre faggrupper, med undtagelse af jordemødre og jernbanemedarbejdere, har stemt stort ja til overenskomsten.

En enkelt fagforening har dog valgt også at varsle konflikt. Det er Radiograf Rådet, der organiserer landets radiografer - altså dem der bl.a. tager röntgenbilleder.

"Med konfliktvarslet ønsker vi at lægge pres på arbejdsgiverne, så de rykker sig. Vi går efter en større lønmæssig anerkendelse af radiografer. Samtidig opfordrer vi Danske Regioner og KL til i fællesskab med os at rette en appel mod Christiansborg om at sætte gang i trepartsforhandlinger i forhold til at løfte lønnen for de kvindedominerede grupper i den offentlige sektor, der – ligesom os radiografer – har en mellemlang videregående uddannelse," skriver Radiograf Rådet i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Endelig, så holder vi stærkt på, at vi selvfølgelig skal have samme vilkår de sygeplejersker, som vi deler overenskomst med."

Senest at sygeplejerskene strejkede i forbindelse med overenskomstforhandlingerne tilbage i 2008.

 

Opdateret klokken 14:15 med oplysninger om at radiografer også varsler strejke.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Sygeplejersker varsler konflikt": det kan jeg da godt forstå. Det er jo ikke fordi pengene mangler, de skal bare fordeles på en anden måde:

https://journalista.dk/sygeplejerskerne-fik-en-honningkage-mens-cheferne...

https://journalista.dk/overlaege-med-millionloen-forgyldt-ved-fratraedel...

Tænk hvis en almindelig hårdtarbejdende dansk sygeplejerskes lønseddel blev fremvist i billeder på TV2 news og DR1 nyheder lige så mange gange, som vi igen og igen og igen og igen og igen har set nærbilleder af en vis amerikaner, af Black lives matter demonstranter, af fodboldspillere der knæler før en kamp, af Syriens krigeres børn, af Inger Støjberg, af nu udenrigsministeren, ja, af alle medløberne og de andre som de danske mediefabrikanter elsker at slåes i hartkorn med, .....

....så havde de danske sygeplejersker måske haft en chance.

Problemet er bare at “de danske mediedronninger” mener, at “de” er langt vigtigere, mere interessante og løn-værdifulde end deres medsøstre inden for sundhedssektoren, som i gymnasietiden formentlig lå i den normalbegavede del af gymnasieklassen, eller havde et personligt problem med sygdom i egen familie, som bevirkede at netop disse piger ikke havde samme muligheder for at deltage i gymnasiefesten på lige vilkår med alle 12-talspigerne i den sociale overhalingsbane. Groft forsimplet!

Thi hvorfor skal en afdelingssygeplejerske have blot i nærheden af en TV2 -news-værtinde?

Den danske presse burde interessere sig for blandt andet danske sygeplejerskers lønforhold. Men problemet er blot? At det koster! Endda et anseeligt beløb for den kvindelige studievært. Der ikke engang synes at det lyder retfærdigt. Så havde interessen måske været der...

Sygeplejersker der forbliver i branchen har ofte et særligt omsorgsgen, der ofte er socialt betinget. Derfor går de ikke i lønkampe.

Problemet er endvidere at den danske model bruges til løsning af løn og arbejdsvilkår!

Altså har “rigtige sygeplejersker” ikke en kinamandschance i det danske lønforhandlingssystem.

Med mindre at staten er flink og venlig og forstående?

Her er så det tredje og vigtigste problem?

Med Mette Frederiksen som leder af regeringen og Socialdemokratiet, med Sofie Carsten Nielsen som leder af det borgerlige støtteparti, med Pia Olesen Dyhr som leder af støttepartiet SF og endelig som leder af støttepartiet Enhedslisten den nyvalgte Mai Villadsen, ja, så har kvinderne altså endelig fået magten i håndværker og industri og landbrugsdanmark. Aldrig har sygeplejersker haft en større gylden chance, også når man tager taknemmeligheden i forbindelse med deres indsats i forhold til bekæmpelsen af pandemien i betragtning.

Lønforhøjelser ligger således lige til højrebenet!

Men skal man tro den dansk sprogbrug “kvinde er kvinde værst”, er sygeplejerskernes muligheder desværre få.
Desuden er det venstrebenet der skal sparke lønforhøjelsen i mål. Og venstrefløjen ville hade hvis en gruppe skulle forøge den i forvejen høje ulighed i løndannelsen i Danmark.

Men lad os se om hundredeårshændelsen med fire kvindelige partiledere omkring det samme regeringsgrundlag kan gøre en forskel! Også for sygeplejersker. Men De fire damer er vist alle akademikere.

Og dem interviewer TV2 news hjertens gerne. Især hvis det handler om ufarligt udenrigspolitik. Det kan jo ikke ramme en høj skattet studieværts egen skattebetaling.

Ikke så smart med en konflikt - lige på dette tidspunkt, midt i en Pandemi...
Ville udskyde den, og så give forhandlerne noget at arbejde med senest til næste overenskomst...