Annonce

Mette F.: Politiet skal ikke give forbud til danske hjemløse

Zoneforbuddet blev lavet for at fjerne permanente lejre med tilrejsende østeuropæere: ”Det er helt uholdbart at zoneforbuddet rammer danske hjemløse,” siger S-formand Mette Frederiksen
Danske hjemløse skal kunne sove i fred uden at frygte, at de bliver smidt ud af deres kommune.

Det mener socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efter at flere danske hjemløse er blevet ramt af det udvidede zoneforbud, som i juli blev aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Zoneforbuddet var tænkt som et værn mod tilrejsende grupper af østeuropæere, som oprettede mere eller mindre permanente lejre i parker og andre steder i det offentlige rum.

”Det er helt uholdbart, at zoneforbuddet rammer danske hjemløse. Nu nærmer vinteren sig, og jeg vil som socialdemokrat ikke være med til, at danske hjemløse, som er tvunget til at sove på gaden, fordi de ikke har en bolig, kan blive smidt ud af deres egen by. Det er helt uholdbart, siger Mette Frederiksen (S), til DR Nyheder.

Derfor vil Socialdemokratiets formand have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at give politiet klar besked om, hvordan zoneforbuddet skal fortolkes.

Mette Frederiksen mener, at politiet skal afdække, om der er tale om permanente lejre. Hun mener ikke at et par danske hjemløse, der sammen lægger sig på et stykke pap på nogen måde udgør en permanent lejr.

Det socialdemokratiske krav kommer efter at flere danske hjemløse er blevet ramt af zoneforbuddet.

Hjemløse Morten smidt ud af København

For tre uger siden blev hjemløse Morten Normann Jacobsen vækket af politiet midt om natten.

Han havde sammen med en anden hjemløs sovet i svalegangen under Regensen lige over for Rundetårn i Købmagergade i København City. De fik begge en bøde på 1.000 kroner og forbud mod at opholde sig i Københavns Kommune i tre måneder.

I sagen om Morten Normann Jacobsen og hans kammerat vurderede politiet altså, at de to ved at overnatte i Regensens svalegang havde opslået permanent lejr i det offentligt rum.

Mette Frederiksen understreger, at det klart fremgik af det lovforberedende arbejde, at zoneforbuddet netop ikke gik ud på at straffe helt almindelige hjemløse a la Morten.

Hun vil ikke afvise, at der kan være behov for at præcisere selve loven, men her og nu opfordrer hun justitsministeren til at præcisere over for politiet, hvordan loven skal forstås.

Pape Poulsen: Et enkelt menneske kan udgøre en lejr

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har dog ikke tænkt sig at følge den socialdemokratiske opfordring og understreger over for DR Nyheder, at et enkelt menneske kan udgøre en lejr:

Alt efter hvordan man installerer sig, kan det også være et menneske, der udgør en lejr

”Udfordringen er jo, at hvis du tager nok med dig, så kan det blive defineret som en lejr. Alt efter hvordan man installerer sig, kan det også være et menneske, der udgør en lejr. Man kan ikke differentiere mellem udlændinge og danskere, og det er jo der den går galt. Så kunne man bare lægge sig med lidt mellemrum,” siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministeren mener, at en præcisering vil kunne åbne op for, at flere udenlandske tiggere kommer til Danmark. Søren Pape Poulsen har dog bedt politiet om en status for, hvordan de nye regler er blevet brugt.

På Facebook opfordrer justitsministeren til, "at man retter blikket mod Frank Jensen, og ser på om der bliver taget ordentlig hånd om de hjemløse i København. For de hjemløse i Danmark skal jo slet ikke sove på gaden, de skal have en varm seng og tag over hovedet. "

Hos Dansk Folkeparti er man parat til at komme Socialdemokratiet i møde. Partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, vil gerne diskutere, om man med en præcisering af loven kan gøre det nemmere at friholde danske hjemløse.

Hos Københavns Politi oplyser man, at man i håndhævelsen af loven henholder sig til en byretsdom, der fastslår, at ”en lejr” godt kan udgøres af en enkelt person.

Fakta: Danske hjemløse rammes også

I et svar til Folketinget fremgår det, at 389 personer i perioden 1. april 2017 til udgangen af juli 2018 er blevet sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Seks af personerne var danske.

 

Men i de seneste måneder er der dukket en stribe eksempler op på danske hjemløse, der har fået forbud mod at opholde sig i København i tre måneder.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uanset HVEM der "tigger" for "mønt", fra gågadens iskolde belægning,så ser man nok aldrig "strandvejsfruer og mænd" ligge der.

"Tiggerne" er desværre bare det grumme bevis på,hvordan det er gået tilbage for landet,der nærmer sig middelalderstatus.