Jylland og Bornholm får de tre nye naturnationalparker

"Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme," lyder det fra miljøministeren efter udpegningen af tre nye naturnationalparker.
Urørte skove, hvor uglen flakser rundt i mørket, og hvor biller og insekter lever i barken.

Lysåbne græsområder, hvor store græssende dyr gumler løs og skaber nye levesteder til planter og dyr.

Og rig mulighed for at tage alle indtrykkene ind på gåture ad stisystemer eller fra udsigtstårne.

Det er, hvad de besøgende blandt andet kan se frem i de tre nye nationalparker i Jylland og på Bornholm, nemlig områderne Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro samt Tranum ved Jammerbugt. Områder, hvor naturen får plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser – og som skaber endnu mere spændende naturoplevelser.

Brug for mere plads

”Naturen har brug for mere plads," siger miljøminister Lea Wermelin (S), efter at regeringen, Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet i forvejen er blevet enige om at placere de første to af de kommende nationalparker i Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland.

Penge til truede arter

Partierne blev sidste år enige om at afsætte 888 millioner kroner fra 2021 til 2024 til større biologisk mangfoldighed.

Penge som blandt andet bruges på mere urørt skov, etablering af naturnationalparkerne og en strategi for forvaltning af truede arter.

"Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme," forklarer Lea Wermelin.

Svaret på at vende tilbagegangen

"Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser. Vi har afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til at give naturen det historiske løft, der er brug for."

Flere naturnationalparker på vej

I Natur- og Biodiversitetspakken blev der afsat penge til op mod i alt 15 naturnationalparker, og de tre nye naturnationalparker er derfor ét skridt på vejen mod at udpege og etablere Danmarks nye naturnationalparker.

"Vi er begejstrede, fordi de ligger i vigtig natur og i områder, hvor man kan genoprette naturen," skriver Verdensnaturfonden på Twitter.

"Nu glæder vi os til de næste 10 naturnationalparker."

placeholder

"Godt arbejde," skriver direktøren for Danmarks Naturfredning, Lars Midiby, på Twitter.

placeholder

Biodiversitetskrise

Naturnationalparkerne etableres på statslige arealer og udpeges ud fra en række kriterier, som er udarbejdet i samarbejde med forskere, og som skal sikre, at placeringen gavner naturen og biodiversiteten mest muligt. Det inkluderer blandt andet, at områderne komplimenterer hinanden, at der er heterogenitet inden for området, at der er forandringspotentiale, og at der er geografisk spredning mellem områderne.

”Vi står midt i en global biodiversitetskrise, siger Enhedslistens miljøordfører, Rasmus Vestergaard Madsen.

Vigtigt skridt i arbejdet

"Med dagens udpegning kommer vi nu op på fem naturnationalparker, hvor det er naturen, der har absolut første prioritet, og der er flere på vej. Det er et rigtig vigtigt skridt i arbejdet med at stoppe tilbagegangen af truede dyr og planter i Danmark.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det skulle være gjort for længe siden, men lad os nu ikke dvæle mere ved det. Stor ros herfra.

Lea Wermelin har tidligere udtalt at hun var meget begejstret for at nu kunne der være ynglende ulve i den nye naturpark, Stråsø ved Holstebro/Herning, til glæde for publikum. Det må jo betyde at hun får indfanget ulve til udsættelse i Almindingen på Bornholm, hvor hun selv kommer fra, for hvorfor skal bornholmere ikke også kunne "nyde" dette naturfænomen på hele øen.

Annonce