Annonce

Argentiner gjorde rent på Hotel Nebo: “Jeg arbejdede 30 timer uden løn”

”Sådan er det alle steder,” lød beskeden på hotellet i København, da den unge argentiner på “arbejdsferie” klagede over at arbejde gratis.
Rengøring, nye håndklæder og skift af sengetøj på 14 hotelværelser på tre timer.

Sådan lød opgaven på City Hotel Nebo på Istedgade på Vesterbro i København, da argentinske Rocio arbejdede som stuepige i tre måneder i sommer.

Hvis jeg ikke kunne nå det, så skulle jeg give min arbejdstid gratis til hotellet

Tog det længere tid at ordne de mange værelser - og det gjorde det, lige meget hvor meget hun skyndte sig - så skulle hun gøre arbejdet færdig uden at få løn, fortæller den 26-årige argentinske kvinde.  

“De gav mig en masse værelser at gøre rent på meget kort tid. Hvis jeg ikke kunne nå det, så skulle jeg give min arbejdstid gratis til hotellet, for de betaler ikke for overtid. De giver mig tre timer til at klare 14 værelser, og hvis det tog 4,5 time, så fik jeg stadig kun løn for tre timer,” siger Rocio til Netavisen Pio.

Det er første gang Rocio er i Danmark, og hun er her gennem en ordning kaldet Working Holiday - på dansk “arbejdsferie” - der giver unge fra syv udvalgte lande uden for EU ret til at arbejde i Danmark i op til ni måneder.

Hun er langt fra alene om at komme til Danmark for at finde arbejde. I årets første syv måneder har 1500 af hendes argentinske landsmænd fået et Working Holiday-visa til Danmark.
 

De syv lande i Working Holiday-ordningen: 

  • Argentina

  • Chile

  • Sydkorea

  • Australien

  • New Zealand 

  • Japan 

  • Canada

Snydt for 30 timer om måneden

Timelønnen på for arbejdet på hotellet lå på 124,74 kroner i time - hvilket er den overenskomstmæssige mindsteløn aftalt mellem 3F og Horesta, der er arbejdsgiverforeningen indenfor hotel- og restaurationsbranchen.

Det er uretfærdigt, at man ikke får løn for de timer, man arbejder

Men med kun tre løntimer for minimum fire timers arbejde, endte Rocios reelle timeløn dog nede på 94 kroner. Og den daglige tid, som den unge argentiner arbejdede gratis for at få hotelværelserne klar til nye gæster, blev sammenlagt til mange ulønnede arbejdstimer.

“Jeg regnede ud, at jeg arbejdede 30 timer uden løn per måned. Cirka en til to timers ekstra arbejde uden løn per vagt. Selvom jeg var hurtig, så kunne jeg ikke nå det. Og der var ekstra opgaver, f.eks med at smide skrald ud,” siger Rocio og tilføjer: 

“Det er uretfærdigt, at man ikke får løn for de timer, man arbejder.”
 

I strid med overenskomsten

Det “aflønningssystem”, som Rocio fortæller, at hun var underlagt på Hotel Nebo, er ikke bare uretfærdigt - det er i strid med overenskomsten. Det konstaterer 3F’s gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen.

I sidste ende skal arbejdsgiveren betale for den tid opgaven tager

“Det Rocio fortæller, er i strid med overenskomsten. I vores hoteloverenskomst har vi ikke akkord, men aflønnes for den tid vi arbejder. Hun skal arbejde så meget, og så godt hun kan, men har ikke pligt til at rengøre 14 værelser på tre timer. I sidste ende skal arbejdsgiveren betale for den tid opgaven tager,” siger Tina Møller Madsen til Netavisen Pio.
 

Unge på Working Holiday er lette at udnytte

Fordi de unge sydamerikanere skal være udrejst af landet inden for et år, så er det umuligt for fagforbundet at føre faglige sager for den manglende betaling på vegne af de unge på Working Holiday, forklarer Tina Møller Madsen.  

Derfor er de mange unge, der er her på working holiday-ordningen, reelt retsløse

“Sagsforløbet i det fagretlige system tager væsentligt længere end et år og kræver, at ”klageren” er fysisk tilstede ved retsmøder. Derfor er de mange unge, der er her på working holiday-ordningen, reelt retsløse og derfor kan de udnyttes. Og det kan jeg høre, at de bliver,” siger Tina Møller Madsen.

Hun påpeger samtidig, at de korte ophold gør, at arbejdsgiverne slipper for at betale pension og tillæg for brancheanciennitet. Det betyder, at de unge på working holiday-ordningen som regel er mindst otte procent billigere end en erfaren dansk medarbejder.

Tidligere har Tina Møller Madsen betegnet Working Holiday-ordningen som “uanstændig”, fordi den ifølge 3F indeholder “en cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping”.  
 

“Det er sådan alle steder”

Rocio klagede til sin overordnede, over at hun ikke blev betalt f0r de timer, hun reelt arbejdede. Men beskeden lød blot: “Sådan er det alle steder”.

De dårlige arbejdsforhold fik Rocio til at sige sit job som stuepige på hotellet op efter tre måneder.

Direktøren på City Hotel Nebo (Med selskabsnavnet: Københavns Kristelige Gæstehjem Fond, red.), Kay Panduro, ønsker ikke at udtale sig i sagen. Han henviser til, at han “ikke har noget med rengøringen på hotellet at gøre”, fordi opgaven er udliciteret til et rengøringsfirma ved navn BH HotelService.

Vi arbejder ikke på akkord og reglerne skal følges

BH HotelService: “Lyder ikke korrekt”

Netavisen Pio har talt med BH HotelService, som står for rengøringen på omkring 20 københavnske hoteller, heriblandt City Hotel Nebo. Ifølge virksomhedens HR-chef er det ikke i orden, det som Rocio har oplevet.

“14 værelser på tre timer lyder ikke korrekt. Når man det ikke, så skal man have løn for de timer, man arbejder. Andet kan vi ikke stå inde for. Vi arbejder ikke på akkord og reglerne skal følges,” siger Kitt Nilsson til Netavisen Pio.

Hun afviser samtidig udtalelsen om, at “sådan det er alle steder” i hotelbranchen.

BH HotelService oplyser, at de har en tiltrædelsesoverenskomst med 3F, som følger den overenskomst, som fagforbundet har indgået med Horesta. HR-chefen opfordrer samtidig den unge argentiner til at henvende sig med sin klage til BH HotelService.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Poul Simonsen det er ikke 3F, der trækker tiden - det er systemet

Københavns Kristelige Gæstehjem Fond, red.), Kay Panduro, ønsker ikke at udtale sig i sagen.
Direktøren har frihed til at være tavs, men kædeansvar mv. vil altid være Hr. Panduros ansvar. Hvem har hyret rengøringsselskabet?
Hvem har det overordnede ansvar for hotellets daglige drift?
Er bestyrelsen for det Kristelige Gæstehjem Fond, orienteret om denne form for fralæggelse af ansvar?
Ellers må bestyrelsen tage deres ansvar op til fornyet overvejelse!
Undskyldninger og ansvarsforflygtigelser, ser vi desværre, for mange af, i vores "Lille lykkelige samfund".