Uddannelsesfolk kritiserer regeringens udlændingepolitik

Lidt usædvanligt, lyder svaret fra Socialdemokratiet til uddannelsesfolks kritik af udlændinge- og asylpolitik.
Det er ikke i orden at sende syrere hjem, mener en lang række mennesker med tilknytning til uddannelsessektoren, både skoleorganisationer og fagforeninger.

Det skriver de i en kronik i Berlingske med overskriften "Unge med flygtningebaggrund skal ikke sidde på udrejsecentre, mens klassekammeraterne kører studenterkørsel".

Her er noget, der kolliderer mellem vores opdrag og politikernes handlinger

Underskriverne, som er formænd og næstformænd for en lang række organisationer på uddannelsesområdet, mener, at beslutningen om at revurdere de syriske flygtninges opholdsgrundlag i Danmark strider imod uddannelsessektorens opgave om at lære eleverne om blandt andet menneskerettigheder.

"Situationen med de syriske flygtninge, der sendes i udrejsecentre, fordi nogle af dem hellere vil ende dér end i Syrien, somaliere, der sendes tilbage til stærkt usikre forhold og en mangeårig mistænkeliggørelse af muslimske medborgere hertillands anfægter selve det opdrag, vores skoler har fået via lovgivning. Hvordan rimer de smukke formålsparagraffer for vores uddannelser målrettet børn og unge med den virkelighed, de bliver præsenteret for på daglig basis?" skriver de i kroniken.

Skal Danmark meldes ud af FN?

Peter Bendix Pedersen, der er formand for friskolernes forening og initiativtager til kroniken, uddyber kritikken i Politiken.

"Vores opdrag er at prøve at danne eleverne til at blive gode myndige borgere. Når vi ser politikerne gøre noget andet, end der ligger i vores opdrag, skal vi spørge os selv: Er det så fordi, vi skal undervise eleverne i noget andet? For her er noget, der kolliderer mellem vores opdrag og politikernes handlinger," siger han til avisen og forklarer, hvad han mener, der kolliderer:

"Der er et flertal i Folketinget, der mener, at syrerne skal hjem, og et flertal, der taler og handler på en måde, som ikke harmonerer med vores opdrag. De formålsparagraffer, der ligger for skolen, handler for eksempel om menneskerettigheder," siger han og spørger, om beslutningen nu betyder, at Danmark er på vej til at melde sig ud af FN.

Det er lidt usædvanligt

Kronikkens budskab og kritik modtages med en vis forundring af Socialdemokratiet.

"Det er altid dejligt med en sektor på barrikaderne, men når man sidder med hovedet i uddannelsessektorens udfordringer synes jeg alligevel det er lidt usædvanligt, at samles om at kaste sine kræfter ind i et diskussionen om asyl- og udlændingepolitik," skriver Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører, Jens Joel, på Facebook.

"Der er rig mulighed for at diskutere uligheder og urimeligheder i uddannelsessektoren," skriver han i opslaget og opremser en lang række af de udfordringer med ulighed, som han ser.

placeholder

Vi har intet at skamme os over

Han bakkes op af partiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, der kalder organisationsfolkenes holdning "nedladende".

"Efter min mening har vi intet at skamme os over i Danmark. Som flygtning behandles man generøst og man har en tårnhøj retssikkerhed," skriver han på Facebook.

Som flygtning behandles man generøst og man har en tårnhøj retssikkerhed

Kronikørerne spørger blandt andet, om hvorfor vi ikke lader tvivlen komme de forurettede (flygtningene, red.) til gode, som vi plejer i vores retsstat. Og det undrer udlændingeordføreren:

"Det er i hver eneste inddragelsessag en dommer, der træffer den endelige afgørelse. Det sker på baggrund af et forsigtighedsprincip, så ingen sendes ud af Danmark, hvis de risikerer tortur eller fængsling."

Tager afstand fra det store flertal

Den socialdemokratiske udlændingeordfører undrer sig over, at organisationerne har så travlt med at tage afstand fra en udlændingepolitik, som et meget bredt flertal i Folketinget står bag.

"Det, der gør mest indtryk på mig, er, at uddannelsesdanmark på den måde tager afstand til det store flertal i befolkningen, som ønsker den udlændingepolitik, vi fører i Danmark, og som et bredt flertal i Folketinget også bakker op om," siger han til DR.

Op imod 500 flygtninge fra Damskus-området har siden 2020 fået revurderet deres sag og risikerer dermed at blive udvist og hjemsendt til Syrien.

Godt 200 syriske flygtninge i Danmark er allerede rejst hjem frivilligt. I 2019 og 2020 vendte næsten 140.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne, viser tal fra UNHCR.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ufatteligt for mig som mangeårigt medlem af Socialdemokratiet, at partiet helt har mistet sin fornemmelse for humanisme og forståelse for mennesker. De sidste dages udmeldinger fra Tesfaye og Stoklund ligger så langt fra min grundholdning, at det er vanskeligt at forstå, at vi kan være medlemmer af samme parti. Jeg er enig med kronikørerne, og så kan man kalde mig nedladende, hvis man vil. Man kan også diskutere, hvem der er mest nedladende...

Som tidligere underviser føler jeg et dybt ubehag ved de mange formænd og næstformænd nævnt i artiklen. Undervisere er sat i verden for at undervise. Ikke for at viderebringe bestemte holdninger ud over den demokratiske holdning, da vi endnu lever i et demokratisk land. Og de er slet ikke sat i verden for at kæmpe for den samfundsnedbrydende yderste venstrefløj.
Og jeg vil personligt ikke være med til at brødfodre den yderste venstrefløjs nye stemmekvæg fra Mellemøsten og omegn, slet ikke under navnet "humanisme". Den åh så humanistiske venstrefløj er kun ude på at ødelægge vores samfund.

Hvorfra ved du, at de mennesker, du omtaler som den yderste venstrefløjs nye stemmekvæg, vitterlig stemmer på venstrefløjen?

Nå, ja; der kan jo være en smutter eller to.

Disse verdensfjerne uddannelsesfolk behøver vi vel ikke tage så alvorligt. De argumenterer jo i realiteten for, at det bør være en menneskeret at kunne indvandre til Danmark, bare fordi man gerne vil.

Hvad mener brandmændene, smedene, rengøringsassistenterne, elektrikerne m.m. fl. Det er da inderligt ligegyldigt hvad lærerne mener. De kan spille kloge overfor deres elever, men ellers er de såmænd ikke klogere end alle andre.

- ?

Det er en billig omgang “ se hvor gode og anstændige og humanistiske vi er “, disse uddannelsesfolk leverer. Vi lever i en demokratisk retsstat. Regering og et meget bredt flertal i Folketinget har vedtaget en lov om midlertidigt ophold i Danmark. Respekterer disse uddannelsesfolk ikke de demokratisk vedtagne beslutninger ? I Vores retsstat er loven lige for alle. Hvis udlændinge med midlertidigt ophold i Danmark skal hjemsendes, behandles hver enkelt person individuelt af Udlændingestyrelsen og beslutning træffes af uvildigt Flygtningenævn med en dommer for bordenden. Respekterer disse uddannelsesfolk ikke retsstatens virkemidler og afgørelser ? Forstår disse uddannelsesfolk ikke, hvordan beslutninger i Danmark med gyldighed for alle mennesker her træffes - nemlig af Folketinget - og forstår de ikke, at myndighedsudøvelse påhviler Regering og dets styrelser m.v ? Disse uddannelsesfolk leverer en urovækkende mangel på både indsigt i strukturen i en demokratisk retsstat samt en fatal mangel på respekt for demokratisk trufne beslutninger. Konsekvensen af disse uddannelsesfolks vildfarelser vil være, at vi for hver gang tabloidpressen og dens medløbere i form af uduelige journalister på bl.a. DR og TV2 lykkes at rejse en personsag - hvor vi alle følelsesmæssigt føler os berørt -, så skal der laves en særlov. Som for palæstinensere i 1980’erne. Nu skal det så være for syrerne, måske kun for syriske gymnasieelever, somaliere etc. Er det virkelig den opfattelse og påvirkning disse uddannelsesfolk mener deres elever og studerende skal bibringes ? Mener disse uddannelsesfolk seriøst at de kan finde belæg for deres vildfarelser i formåls- og indholdsbestemmelser i dansk undervisnings- og uddannelseslovgivning? Een ting er, at Bendix, Pedersen og Johansen som borgere kan mener og skrive lige hvad de har lyst til. Noget helt andet at tage undervisnings- og uddannelsessektoren som gidsler i et ynkeligt forsøg på at fremstå som særlig anstændige, gode og humanistiske. Samtidig er det karakteristisk for disse uddannelsesfolks særegne selvforståelse, at de totalt undlader at sætte vores flygtninge-og migrationsproblemer i forhold til vores integrationsproblemer og de globale tilsvarende udfordringer. Disse uddannelsesfolk udgør forhåbentlig røven af fjerde division i det vi ellers gerne vil kalde “ den kritiske masse “, som skatteyderne har betalt betydelige beløb for at uddanne. Det synes for disse uddannelsesfolks vedkommende at være skønne spildte penge.

Det er en billig omgang “ se hvor gode og anstændige og humanistiske vi er “, disse uddannelsesfolk leverer. Vi lever i en demokratisk retsstat. Regering og et meget bredt flertal i Folketinget har vedtaget en lov om midlertidigt ophold i Danmark. Respekterer disse uddannelsesfolk ikke de demokratisk vedtagne beslutninger ? I Vores retsstat er loven lige for alle. Hvis udlændinge med midlertidigt ophold i Danmark skal hjemsendes, behandles hver enkelt person individuelt af Udlændingestyrelsen og beslutning træffes af uvildigt Flygtningenævn med en dommer for bordenden. Respekterer disse uddannelsesfolk ikke retsstatens virkemidler og afgørelser ? Forstår disse uddannelsesfolk ikke, hvordan beslutninger i Danmark med gyldighed for alle mennesker her træffes - nemlig af Folketinget - og forstår de ikke, at myndighedsudøvelse påhviler Regering og dets styrelser m.v ? Disse uddannelsesfolk leverer en urovækkende mangel på både indsigt i strukturen i en demokratisk retsstat samt en fatal mangel på respekt for demokratisk trufne beslutninger. Konsekvensen af disse uddannelsesfolks vildfarelser vil være, at vi for hver gang tabloidpressen og dens medløbere i form af uduelige journalister på bl.a. DR og TV2 lykkes at rejse en personsag - hvor vi alle følelsesmæssigt føler os berørt -, så skal der laves en særlov. Som for palæstinensere i 1980’erne. Nu skal det så være for syrerne, måske kun for syriske gymnasieelever, somaliere etc. Er det virkelig den opfattelse og påvirkning disse uddannelsesfolk mener deres elever og studerende skal bibringes ? Mener disse uddannelsesfolk seriøst at de kan finde belæg for deres vildfarelser i formåls- og indholdsbestemmelser i dansk undervisnings- og uddannelseslovgivning? Een ting er, at Bendix, Pedersen og Johansen som borgere kan mener og skrive lige hvad de har lyst til. Noget helt andet at tage undervisnings- og uddannelsessektoren som gidsler i et ynkeligt forsøg på at fremstå som særlig anstændige, gode og humanistiske. Samtidig er det karakteristisk for disse uddannelsesfolks særegne selvforståelse, at de totalt undlader at sætte vores flygtninge-og migrationsproblemer i forhold til vores integrationsproblemer og de globale tilsvarende udfordringer. Disse uddannelsesfolk udgør forhåbentlig røven af fjerde division i det vi ellers gerne vil kalde “ den kritiske masse “, som skatteyderne har betalt betydelige beløb for at uddanne. Det synes for disse uddannelsesfolks vedkommende at være skønne spildte penge.

Det er så forudseeligt, at de veluddannede kommer med deres sædvanlige jeremiader. Hvornår mon de begynder at argumentere for asylansøgere også skal fordeles forholdsmæssigt i andelsboliger, ejerboliger og privilegerede kollektiver og ikke udelukkende i almene boliger? Det sker formodentlig aldrig. NIMBY.

Der er love og regler for flygtninge...ligesom der er love og regler for alle andre i det danske samfund...

Og de skal følges...

Annonce