Annonce

Regeringen indgår aftale om asylsamarbejde med Rwanda

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) indgår forstærket samarbejde om asyl og integration
Danmark og Rwanda har tirsdag underskrevet en aftale om et forstærket samarbejde på asyl- og integrationsområdet.

Det bekræfter Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet over for Netavisen Pio:

”Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet kan bekræfte, at minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er i Rwanda for at styrke det gode bilaterale forhold, som Danmark og Rwanda har opbygget i løbet af de seneste år. Danmark og Rwanda er nu blevet enige om at indgå to samarbejdsaftaler, som udtrykker gensidig interesse i et tættere asyl- og migrationssamarbejde og om øgede politiske konsultationer om udviklingssamarbejde," skriver de to ministerier i en mail og uddyber:

udtrykker gensidig interesse i et tættere asyl- og migrationssamarbejde

"Der er ikke tale om forpligtende aftaler, men de udgør en fælles ramme for det fremtidige samarbejde. De to regeringer vil bruge det næste stykke tid på at drøfte konkrete områder, hvor samarbejdet kan styrkes.”

Det er S-regeringens erklærede mål at etablere et modtagercenter for asylansøgere i et tredjeland - eventuelt i samarbejde med andre EU-lande. Rwanda har tidligere erklæret, at landet er åbent for et sådant samarbejde.

Rwandas Ministerium for Udenrigssanliggender og Internationalt Samarbejde offentliggjorde tirsdag billeder fra underskrivelsesceremonien på Twitter:

placeholder

 

Støtte til flygtninge i Rwanda

Sent onsdag aften udsendte Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet en fælles pressemeddelelse om de to aftaler indgået med Rwanda.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler, at Danmark med aftalerne udbygger et allerede eksisterende samarbejde om kvoteflygtninge og støtte til flygtninge, der opholder sig i landet:

”Vi er i Rwanda for at styrke det gode forhold, som vi har opbygget i løbet af de seneste år. Ikke mindst om kvoteflygtninge og støtte til de flygtninge, der opholder sig i landet. Rwanda er et land, der arbejder hårdt på at udvikle deres samfund oven på det frygtelige folkemord mod tutsierne i 1994. De har blandt andet vist nye veje i forhold til at hjælpe ofrene for menneskesmugling, ligesom de har taget inspirerende skridt på hele den grønne omstilling. Det synes vi fortjener ros. Derfor er vi glade for det samarbejde, vi allerede har etableret, og som vi fortsat ønsker at udbygge.”

De har blandt andet vist nye veje i forhold til at hjælpe ofrene for menneskesmugling

Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen udtaler:

”Rwanda og Danmark har en række fælles prioriteter. Derfor er vi nu i gang med at drøfte det fremtidige samarbejde. De to aftaler udgør et stærkt fælles udgangspunkt for et styrket samarbejde mellem to små lande, der gerne leder ved eksemplets kraft. Det kunne f.eks. være om den grønne dagsorden, fremme af kvinders rettigheder og menneskerettigheder, adgang til solenergi eller jobskabelse for unge. Vi skal bruge det næste stykke tid på at drøfte mulige konkrete områder, hvor vi har gensidig interesse i at øge vores samarbejde. Det ser vi frem til.”

200 kvoteflygtninge fra Rwanda

Sidste år aftog Danmark 200 kvoteflygtninge fra flygtningelejre i netop Rwanda.

En stor del af de flygtninge, der opholder sig i Rwanda, er kristne fra DR Congo og Burundi.

Rwanda er med til at tage imod asylansøgere og flygtninge fra Libyens detentionscentre

Regeringen har i forvejen et samarbejde med Rwanda og besluttede sidste år at støtte et program, hvor Rwanda er med til at tage imod asylansøgere og flygtninge fra Libyens detentionscentre. Programmet er en såkaldt nødevakueringsmekanisme (Emergency Transit Mechanism).

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ventes i august at beslutte hvor mange kvoteflygtninge Danmark tager imod i år. Og hvorfra.

Regeringens støttepartier - de Radikale, SF og Enhedslisten - presser på for at antallet sættes op til 500. Sådan at Danmark igen modtager det antal FN-kvoteflygtninge, som Danmark gennem en lang årrække modtog.

Opdateret kl. 21.45 med udtalelser fra Mattias Tesfaye og Flemming Møller Mortensen

  
  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor er vi så dumme? Vi har ingen forpligtelser over for alverdens migranter fra mellemøsten og Afrika. Hvad gør Singapore, Japan og Saudi-Arabien for dem? Lad os gøre det samme. De kommer til os igennem en perlerække af sikre lande fordi vi er dumme. Dronten var engang en venlig og tillidsfuld fugl fyldt med kød. Den er uddød i dag.

Dronten var i hvert fald kødfuld, om den også var venligboer, har jeg aldrig hørt om, men uddød er den da godt nok. Dansken kan også snart blive en uddød fugl hvis vi fortsætter i samme skure som hidtil. Helt enig.

"Hvorfor er vi så dumme?"

Tal for dig selv...

Nej nej vi skal tage kvoteflygtninge, det bør vi som et civiliseret demokrati. Antallet kan drøftes men 500 må være ok. Mens de der er taget til IS nej de må blive, hvor de er, kun børn af danske mødre eller fædre, kan komme hjem. De voksne skal retsforfølges hvor de er. Alt efter hvad dommen bliver, må man tage stilling til, hvad der skal ske med dem. Konsulat på stedet må kunne hjælpe dem, hvor de er.

Det lyder rigtig godt at du har plads til 500, Helle. Et "vi" må altid inkludere en selv. Lual Yai Fayin Lual (dæknavn James Schmidt) kom til Danmark som kvoteflygtning fra Sudan. Så er du advaret.

Godt arbejde af regeringen. Det skal blive spændende at følge udviklingen i den sag.

Annonce