Reglerne lempes for nedlukning og fagbosser afviser sygeplejersker

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at reglerne for automatisk nedlukning lempes, at fagbosser afviser sygeplejerskers krav, samt at boycotten af Nemlig.com breder sig. Og så skal Kristendemokraternes nye politiske ordfører, Jens Rohde, ikke længere føle sig ensom på Christiansborg. Kristendemokraternes landsformand, Isabella Arendt, skal nu også være partiets partiformand med kontor på Christiansborg.

Tak fordi du læser med.

Flertal lemper regler for automatiske nedlukning

Nyhedshistorier om nedlukkede gymnasier uden smittede elever og et politisk pres får nu et flertal i Folketinget til at lempe reglerne for automatiske nedlukninger.

De lempede regler betyder, at grænserne for, hvornår et sogn og en kommune skal lukke automatisk ned, hæves en smule. Skolerne skal stadig lukke ned, hvis smittegrænsen passeres, men de kan genåbne efter en konkret vurdering, selvom smitten i området er højt.

Reglerne er i dag sådan, at et sogn automatisk lukkes ned, såfremt der er flere end 400 smittede per 100.000 indbyggere i sognet den seneste uge.

Det bliver nu hævet til 500 personer. Samtidig er reglerne i dag, at positivprocenten skal være over to procent, mens der mindst skal være 20 smittede i sognet. Positivprocenten hæves til 2,5 procent.

Læs hele historien her.

 

Fagbosser afviser sygeplejerskers krav: “Et brud med den danske model”

Sygeplejerskerne vil have et opgør med, det de betegner som, et historisk lønefterslæb og kræver handling fra politikerne, og Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, opfordrer regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger. Men det er langt fra hele fagbevægelsen, der bakker op om sygeplejerskernes krav.

Det skriver Børsen.

“Spørgsmålet om enkelte faggruppers forhold og løn egner sig ikke til trepartsforhandlinger, og det vil være et brud med den danske model, for trepartsforhandlinger er ikke overenskomstforhandlinger, og historisk blander man nogle begreber sammen,” siger HK’s formand, Kim Simonsen.

Også Dansk Metals formand, Claus Jensen, er kritisk. Han peger på, at man kan få problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til den private sektor, hvis det bliver meget mere attraktivt at arbejde i det offentlige.

Sygeplejerskernes utilfredshed fik 47,3 pct. til at stemme nej til det forlig, deres forhandlere landede med arbejdsgiverne ved OK21.

Efterfølgende har Dansk Sygeplejeråd udsendt et konfliktvarsel for knap 80.000 medlemmer, der kan munde ud i en strejke i sundhedsvæsenet fra den 21. maj.

De vrede sygeplejersker ønsker et opgør med Tjenestemandsreformen fra 1969, der af mange anses for at være årsagen til, at traditionelle kvindefag halter bagefter på lønnen, da fagene dengang blev indsat på lavere løntrin end de traditionelle mandefag.

Læs hele historien her. 

 

Albertslund Kommune dropper Nemlig.com

Boycotten af Nemlig.com breder sig. Nu har Albertslund Kommune besluttet også at stoppe for brugen af den omstridte onlinebutik.

Det skriver Fagbladet 3F.

“På baggrund af de sager, der er kommet frem i pressen, har vi en berettiget tvivl om, at de ikke lever op til de betingelser, vi har i vores indkøbspolitik og vores sociale klausuler. Det ligner wild west-agtige forhold både for chaufførerne og lagerarbejderne,” siger Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune.

Aftalen med Nemlig er indtil videre stillet i bero, indtil forholdene er blevet undersøgt nærmere. Det er skoler og andre institutioner i kommunen, som bruger Nemlig.com til indkøb af dagligvarer.

Tidligere har Odense Kommune besluttet at droppe brugen af Nemlig.com, mens København har sat en undersøgelse i gang for at finde ud af, om firmaet lever op til kommunens klausuler på området.

Ifølge Steen Christiansen afventer kommunen blandt andet resultatet af denne undersøgelse.

Albertslund Kommune bruger også Intervare, der ejer Nemlig, som leverandør. Her er kommunen bundet op på en indkøbsaftale, som er ved at blive undersøgt nærmere.

Flere andre kommuner overvejer også at droppe Nemlig.com og Intervare som leverandør.

Læs hele historien her.

 

Isabella Arendt skal være Kristendemokraternes partiformand på Christiansborg

Kristendemokraternes landsformand, Isabella Arendt, skal nu også være partiets partiformand med kontor på Christiansborg.

Det sker, fordi Jens Rohde mandag annoncerede, at han skiftede fra Det Radikale Venstre til Kristendemokraterne, og Kristendemokraterne derfor blev en del af Folketinget.

Isabella Arendts stilling som partiformand i Folketinget bliver finansieret af Jens Rohdes status som folketingsmedlem.

Det skriver Ekstra Bladet.

Isabella Arendt kommer til at arbejde halvdelen af tiden på sin stilling som landsformand og den anden halvdel som partiformand, oplyser hun til Ekstra Bladet.

Som partiformand kommer hun derfor også til at bidrage til de politiske forhandlinger i Folketinget, skriver Ekstra Bladet.

Isabella Arendt og Jens Rohde kommer altså nu til at fungere som Kristendemokraternes duo i Folketinget.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hvad er egentlig Claus Jensens dagsorden? Som medlem af Metal er jeg rystet over formandens udtalelser der lyder som et ekko af Cepos og DA´s politiske dagsorden. Det er ikke i hans medlemmers interesse yderligere at svække det offentlige sygehusvæsen som lider kraftigt under mangel på sygeplejersker og flugten til den private sektor på grund af dårlige løn og arbejdsforhold i det offentlige. Det er ikke hans opgave at svække andre faggruppers berettigede krav om rimelige løn og arbejdsforhold og hans generelle udmelding om at offentlige ansatte ikke må være for højt lønnede i forhold til hans privatansatte medlemmer må være en bitter pille at sluge for den store gruppe af offentligt ansatte Metal medlemmer. Har de overhovedet en formand der kæmper for deres interesser?

Annonce