Annonce

Metal Ungdom: Enhedslisten angriber den danske model

Enhedslisten-rådgiver og Metal Ungdom-formand i heftigt skænderi om Enhedslistens indblanding i OK20-forhandlinger.
Skal politiske partier blande sig i overenskomstforhandlinger?

Den debat er bestemt ikke ny, og det var også et heftigt diskuteret emne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte i 2018 (OK18).

Nu er der tilsyneladende kommet liv i den debat igen. Det sker efter, at Enhedslistens arbejdsmarkedspolitiske rådgiver, Jakob Nerup, på Facebook har inviteret til åbent strategimøde, ”OK20: Enhedslistens åbne konference”, som afholdes af Enhedslisten.

Foruden at være arbejdsmarkedspolitisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe var Jakob Nerup kandidat ved både europaparlamentsvalget og folketingsvalget, men opnåede ikke valg. Han stillede også op til kommunalvalget i 2017 (i Frederiksberg Kommune), men blev heller ikke her valgt ind.

Bedømt ud fra beskrivelsen på Facebook-begivenheden byder Enhedslistens OK20-konference på ”strategi, oplæg og branchemøder”, hvor deltagerne skal planlægge Enhedslistens indsats i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger. Konferencen afholdes som en del af Enhedslistens faglige landskonference i november.

”Bland jer udenom”

I kommentarsporet til Jakob Nerups opslag, hvor han har delt Facebook-begivenheden for konferencen, hagler det med kritik fra flere sider.

En af de kritiske røster kommer fra formanden for Metal Ungdom, Thomas Skriver.

Utrolig skidt at Enhedslisten blander sig i overenskomstforhandlingerne. Det skal politiske partier blande sig fuldstændig udenom

”Utrolig skidt at Enhedslisten blander sig i overenskomstforhandlingerne. Det skal politiske partier blande sig fuldstændig udenom,” skriver han.

Jakob Nerup mener dog ikke, der er tale om, at Enhedslisten blander sig i OK20-forhandlingerne.

”Vi blander os i debatten og leverer argumenter til de store linjer, fx at der er råd til de store krav. Vi hjælper til med mobiliseringen gennem vores fagforeninger, og så har vi den tilgang, at vi skal samarbejde på tværs af brancher og fag, for at vi i fællesskab skal opnå det bedste resultat,” skriver han bl.a. som modsvar.

Men den forklaring køber Metal Ungdoms formand ikke.

”Enhedslisten skal intet officielt mene om OK20. Det er ikke politiske partiers rolle. Overhovedet.”

placeholder

 

Noget kunne tyde på, at det nu tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten, Pelle Dragsted, ville være enig med Thomas Skriver i den aktuelle diskussion.

I debatprogrammet ”Det Røde Felt” på Radio24syv sagde han således:

”Vi fra Enhedslisten har først og fremmest slået på, at vi ønsker en depolitisering af det her. Vi ønsker sådan set, at forhandlingerne kan foregå i fred og ro mellem parterne,” lød det fra Pelle Dragsted i forbindelse med sidste års overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.

Hvad gør et rigtigt arbejderparti?

Jakob Nerup skriver, at han er ”uenig i, at arbejderpartierne ikke skal støtte op”, blandt andet fordi en overenskomstforhandling er en ”udmåling af det aktuelle styrkeforhold mellem lønmodtagerne og dem, som har den økonomiske magt i samfundet”. Derfor er det også et politisk spørgsmål, skriver han.

Enhedslisten er velkommen til at mene alt, hvad partiet vil, om resultatet af OK20-forhandlingerne. Men partiet bør blande sig udenom alt i og omkring processen, mener Thomas Skriver.

Det ville et rigtigt arbejderparti også respektere

”Det ville et rigtigt arbejderparti også respektere,” skriver han som svar på tiltale fra Jakob Nerup, der mener, at ”arbejderpartierne skal støtte op”.

FOA-Dennis: Fingrene væk fra konkrete OK-forhandlinger

Den tidligere og mangeårige forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, har selv siddet ved forhandlingsbordet et utal af gange.

Selvom Enhedslistens konference handler om at (plan)lægge Enhedslistens strategi, ser han ikke noget problem i, at politiske partier – i dette tilfælde Enhedslisten – forholder sig til overenskomstforhandlinger og har meninger om det.

”Når jeg ikke ser noget problem i det, altså på et overordnet plan, så er det, fordi jeg også synes, at fagbevægelsen har retten til at forholde sig til, hvad der sker, eller hvad der burde ske, på Christiansborg. Altså have holdninger til politikken, samtidig med at det er os, der fører overenskomstforhandlingerne,” siger Dennis Kristensen til Netavisen Pio.

Den tidligere FOA-boss ser derfor ikke noget problem i, at Enhedslisten holder en strategikonference om OK20.

Det kan ikke bringe min urin i kog

”Det må socialdemokrater, SF’ere og borgerlige også gøre med deres medlemmer. Det er der jo ikke noget galt i. Det kan ikke bringe min urin i kog,” siger han, men tænder samtidig en enkelt advarselslampe:

”Til gengæld skal de holde fingrene væk og holde sig helt i ro, når det handler om de konkrete overenskomstforhandlinger. Og især hvis det ender i konflikt, skal de sidde fuldstændig på hænderne.”

Er Enhedslisten kendt for at blande sig i OK-forhandlinger?

Det er ikke første gang, at Enhedslisten kritiseres for at blande sig i overenskomstforhandlinger, hvad enten det er på det offentlige eller private arbejdsmarked.

Netavisen Pio har tidligere oplistet fem eksempler på, at Enhedslisten har foreslået eller agiteret for politisk indblanding.

Også i forbindelse med OK17 – de seneste overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked – blev Enhedslisten kritiseret for at blande sig og bryde med den danske model.

Her opfordrede Enhedslisten til, at medlemmerne af LO-forbundene skulle stemme ’nej’ til den overenskomstaftale, der forelå.

Kritikken blev dog mødt af en kold skulder fra fagbevægelsen, og formanden for det daværende LO (i dag Fagbevægelsens Hovedorganisation), Lizette Risgaard, opfordrede ”alle politiske partier, herunder Enhedslisten, til fortsat at respektere den arbejdsdeling, vi har, og fortsat bakke op om den danske model”.

I forbindelse med OK18 kritiserede Bente Sorgenfrey, som daværende formand for hovedorganisationen FTF (der sidenhen fusionerede med LO og blev til Fagbevægelsens Hovedorganisation), Enhedslisten for at misbruge OK18 til at høste stemmer og desuden skade forhandlingsklimaet mellem arbejdsmarkedets parter.

Det er klart, at Enhedslisten forsøger at høste stemmer på det her

”Det er ikke den type af indblanding, som jeg mener gavner forhandlingerne. Det er klart, at Enhedslisten – ligesom de andre partier der melder ud – forsøger at høste stemmer på det her. Det bliver en meget tydelig politisk indblanding, når man laver politiske kampagner ud af det. Det er bestemt ikke det, som jeg taler for. Jeg synes ikke, at der skal laves kampagner som mere handler om at fiske stemmer end om sagen,” sagde Bente Sorgenfrey til Netavisen Pio.

Også formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, kritiserede Enhedslisten for at forstyrre OK18-forhandlingerne.

”Principielt synes jeg jo, at politisk indblanding, mens overenskomstforhandlingerne kører, er af et onde,” sagde han til Netavisen Pio.

 

Fakta om OK20

I 2020 skal en række overenskomster på det private arbejdsmarked fornyes.Det gælder bl.a. de toneangivende industriens overenskomster, som bliver forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter: CO-industri, der repræsenterer lønmodtagerne, og Dansk Industri (DI), der repræsenterer arbejdsgiverne.

Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst regulerer løn- og arbejdsvilkår for lønmodtagere på ca. 6.000 danske virksomheder i industrien.

CO-industri repræsenterer ni medlemsforbund: 3F Industrigruppen, Dansk Metal, HK Privat, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Malerforbundet, Serviceforbundet og Dansk Jernbaneforbund.

Tilsammen dækker de i alt 230.000 ansatte i industrien.

Hele forløbet omkring en overenskomstfornyelse tager et års tid.

Kilde: OKFakta.dk

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da jeg var aktiv på arbejdsmarkedet og som tillidsmand og senere bestyrelsesmedlem af en SiDafdeling, hold mine venner i Socialdemokratiet sig da ikke tilbage for at blande sig åbentlyst i OKarbejdet. Men der er måske særlige regler at efter hvor man står ifht. partipolitik.

Det er kun socialdemokratiet der må blande sig i overenskomsterne.
Det er topmålet af hykleri at høre div. faglige socialdemokrater klanter Enhedslisten (som jeg aldrig har været medlem af)for at bande sig i overenskomsterne.
Socialdemokratiet har igen og igen blandet sig i overenskomstforhandlingerne, det har de som regering, de har ophøjet mæglingsforslag til lov eller lavet direkte regeringsgreb.
Tag bare den sidste socialdemokratiske regering indgreb i lærekonflikten 2013.