Annonce

Biden fremlægger historisk ambitiøs plan for mere velfærd

Amerikanerne skal have bedre uddannelse, børnepasning og ret til sygeorlov. Og regningen skal betales af erhvervsliv og de rige, lyder det fra Joe Biden.
Foran en halvtom sal, med kun 200 fremmødte politikere og gæster, indvarslede præsident Biden en af de mest ambitiøse og ideologiske politiske programmer i årtier.

Hovedbudskabet er en markant udvidelse af den amerikanske stat og dens velfærdsprogrammer og regningen skal betales erhvervsliv og af de rigeste amerikanere.

"Efter bare 100 dage kan jeg meddele nationen: Amerika bevæger sig fremad igen. Vi omdanner trusler til muligheder, en krise til muligheder og modgang til styrke," sagde Biden, der for første gang i historien havde to kvinder, vicepræsident Kamala Harris og formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siddende bag sig.

Biden introducerede en lang række emner som har været fraværende under Trumps præsident-periode: Racespørgsmål, politireform, klasseskel og våbenlovgivning.

Vil bevise at staten kan fungere

En af Bidens forgængere på posten, præsident Reagan, sagde engang at de mest skræmmende ord, man kan sige på engelsk, er: “Jeg kommer fra regeringen, og jeg er her for at hjælpe”.

Joe Bidens politiske ambition er at gøre Reagans ord til skamme. At staten rent faktisk kan bruges til at hjælpe.

"Vi er nødt til at bevise, at vores demokrati stadig fungerer. At vores statsapparat stadig fungerer - og at vi kan levere resultater til folket," sagde han.

Vil beskatte de rigeste

Biden brugte talen til formelt at annoncere en 1.800 milliarder dollar stor politisk plan: American Families Plan. En velfærdsplan, der skal styrke uddannelse, børnepasning og give forældre mulighed for orlov.

En plan, der kommer oven i den infrastruktur-plan på 2.000 milliarder dollar som administrationen allerede har fremlagt, som skal geare det amerikanske samfund til mere mobilitet og grøn omstilling.

Det er på tide, at virksomheder og den rigeste procent i USA begynder at betale en rimelig del

Regningen for planerne får også en klar adresse. Den skal betales af dem med de højeste indkomster og ved at hæve skatterne på kapitalindkomst, altså indtægter fra eksempelvis aktier og værdipapirer.

“Jeg vil ikke pålægge nogen skattestigning til folk, der tjener mindre end 400.000 dollar om året. Men det er på tide, at virksomheder og den rigeste procent i USA begynder at betale en rimelig del,” sagde han.

Flere amerikanske journalister og kommentatorer hæfter sig ved at Bidens store planer er pakket ind i yderst neddæmpet retorik. En markant forskel i forhold til Trump, der havde for vane at annoncere selv de mindste ændringer som nærmest verdenshistoriske forandringer.

Advarer mod socialistiske drømme

Biden har i flere omgange forsøgt at række ud til republikanerne og opfordre til tværpolitisk samarbejde. Indtil videre stort set uden held.

Republikanerne var også hurtige til at afvise Bidens planer efter talen.

“Vores bedste fremtid vil ikke komme fra snedige planer fra Washington eller socialistiske drømme,” sagde den republikanske senator Tim Scott, der havde fået opgaven med at give partiets officielle svar til præsidentens tale.

Tim Scott sagde også, at han mente, at Biden drager fordel af det økonomiske opsving, som hans forgænger, Trump, havde været med til at skabe.

Partifæller er skeptiske

Om Bidens store planer også bliver til virkelighed præcis som fremlagt er nok mere tvivlsomt, uanset om republikanerne kommer med i en aftale eller ej.

Demokraterne har et papirtyndt flertal i senatet, og flere af partiets senatorer har allerede udtrykt bekymring over for økonomien i planen.

Det er for dyrt, mener Joe Manchin fra West Virginia, en af de stater som Trump vandt størst ved valget sidste år.

En anden demokratisk senator fra en traditionel republikansk stat, Jon Tester fra Montana, var også afmålt i sin omfavnelse af planen. "Målene er gode," siger han, men stiller spørgsmål ved om der er behov for det fulde beløb i betragtning af de massive corona-hjælpepakker, som allerede har er vedtaget.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fra dollartegn til dollargrin.
Tænk hvis uligheden en dag blev reduceret så meget i Guds eget land, at våbenlovene også kunne følge en dansk model.
Mette Frederiksen blev inviteret til at være model for amerikanernes tilgang til klimaudfordringerne. Biden kunne indkalde til mange netkonferencer med god inspiration fra de nordiske lande.

Den danske model er ikke så ringe endda.

Selv om venstrefløjen mest ser dollargrin.

Men gud ske lov fik vi en bred lov imod vanvidsbilister.

Danmark som et samfund der i bund og grund beskytter de svageste trafikanter.

Problemet med de klimavenlige elbiler er at de accelerer endnu hurtigere fra 0-100 km i timen.

Ulighedernes evige himmelflugt! På trods af gode hensigter!

I Danmark er selv biler et våben ifølge den nye lov.
I USA er et håndvåben blot et transportmiddel for et projektil.

En verden til forskel!

Annonce