FH-formand: Klimaskat på indkomsten kan være del af løsningen

Finansieringen af den grønne omstilling skal ske solidarisk, så de rigeste betaler mest, mener Lizette Risgaard.
Regningen for den grønne omstilling, skal betales på en social retfærdig måde.  

Det mener Lizette Risgaard, der ikke ser det som en farbar vej at lægge store afgifter på bestemte typer af individuelt forbrug.

“Klimakampen må ikke ende som klassekamp. Hvis man fra den ene dag til den anden gør det vildt dyrt at køre i bil og spise hakkebøf, så rammer det skævt. Så rammer det hr. Jensen, som bor 15 km fra sin arbejdsplads og som har brug sin bil for at passe sit arbejde, ekstra hårdt,” siger hun i et interview med Netavisen Pio.

Men den omkostning skal vi bære i fællesskab – det skal være solidarisk

Den grønne omstilling må ikke gøre livet så surt for danske lønmodtagere, at opbakningen til det grønne projekt forsvinder, lyder advarslen fra Lizette Risgaard.

Samtidig mener hun, at det er afgørende, at man ikke lægger så hårde byrder på erhvervslivet, at virksomhederne rykker til andre lande med lempeligere regler.

“Vi ved, at den grønne omstilling – som er nødvendig – bliver dyr. Men den omkostning skal vi bære i fællesskab – det skal være solidarisk,” siger hun.
 

Investeringer gennem nu milliard-fond

I stedet for at se i retning af øgede skatter og afgifter, så mener Lizette Risgaard, at den folkelige opbakning kan sikres gennem det, som hun kalder “investeringsvejen”, hvor man blandt andet bør oprette en ny grøn investeringsfond.

“Danmark har ekstremt gunstige forhold for at låne penge i øjeblikket – ja faktisk negative renter – og vi har en meget lav gæld i Danmark. Samtidigt ved vi, at omstillingen kun bliver dyrere, desto længere vi venter. Derfor har vi også foreslået at oprette en investeringsfond med milliard-muskler, Danmarks Investeringsfond, der bl.a. skal være med til at fremme den grønne omstilling og udvikle nye grønne teknologier,” siger Lizette Risgaard.    

Men hvis man ender med tiltag, der øger uligheden, må man kompensere det på anden vis

Hvis det ikke rækker, så erkender Lizette Risgaard dog, at man kan blive nødt til at hæve indkomstskatterne, hvilket i så fald skal det gøres på en “så fair måde som muligt”. Her nævner FH-formanden selv muligheden for at indføre et “klimabidrag”:

“En mulighed er at kigge på indkomstskatterne i form af et klimabidrag, men det kan også være, at vi skal skrue på afgifterne eller en kombination. Men hvis man ender med tiltag, der øger uligheden, må man kompensere det på anden vis”.
 

De bredeste skuldre skal bære

I sidste uge foreslog administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, i et interview i Berlingske, at man finansierede den grønne omstilling ved at hæve bundskatten med 1-2 procent for alle.

De bredeste skuldre skal bære det største læs, det er et godt princip

Men en sådan flad skat, hvor alle skal løfte lige meget, holder ikke, mener fagbevægelsens frontfigur, Lizette Risgaard:

“Vi har jo et progressivt skattesystem i Danmark. De bredeste skuldre skal bære det største læs, det er et godt princip.” 

Derfor mener Lizette Risgaard, at man bør kompensere i bunden af indkomstskalaen, hvis en klimaafgift eller skat rammer socialt skævt. En sådan kompensation kender man eksempelvis fra den grønne check, som De Radikale i deres finanslovsudspil har foreslået, at man afskaffer.
 

Fagbevægelsen vil med ind i maskinrummet

Hvordan kompensationen skal udformes i praksis, har man ikke lagt sig fast på i FH. Men man vil kæmpe for at komme helt tæt på de politiske beslutninger.

“Det er først og fremmest er det vores rolle at sikre, at politikerne tager fagbevægelsen med ind i maskinrummet, når de fx skal skrive klimaloven og indføre andre konkrete virkemidler,” lyder det fra Risgaard.

Vi er åbne for alle gode idéer, så længe man i sidste ende kompenserer for sociale skævheder

På det direkte spørgsmål om, hvorvidt den grønne check kunne være en del af løsningen, erklærer FH-formanden sig for åben:

“Vi er åbne for alle gode idéer, så længe man i sidste ende kompenserer for sociale skævheder”.

FH søger nu efter en ny klimapolitisk konsulent, som skal finde socialt retfærdige løsninger på klimakrisen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Afgifter på oksekød, åh ja, er det ikke bedre at fokusere på madspil. Hvad man kan bruge sine rester til. For det er faktisk utroligt, hvad fire kartofler lidt krydderi og olivenolie kan udrette eller blive til. Har man et æg i huset også, så laver man en kartoffelomelet. Hvis man sætter sig for at undgå madspil, så kan de gå sport i det, man spare penge, man lever sundere og bliver måske et par kg lettere. Man kan finde så mege tpå nettet, nemt at gå til, og ens fantasi kan jo også sættes i gang. så glem afgifter på hakkebøffen.

Klodens forurening SKER da uanset hvor mange skatter eller afgifter der lægges på det ene eller andet. Og dem der HAR pengene vil da til hver en tid, have råd til ALT uanset HVAD det koster.Og hvad der lægges på f.e.x kød. Hvem er det måske der sidder og hygger sig gevaldigt på f.e.x RUTHS HOTEL. Til store gourmet middage med masser af rødvin ?
Håbløs tænkning at tro man kan sætte betaling ind som "den lille hjælper" for at gavne klimaet. Der er kun en ting at gøre …..droppe de ting der ødelægger klimaet ….DROPPE disse ting HELT.

Annonce