Samarbejder ikke med Assad-regimet og minister lover stærk lugt ved Holstebro

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen samarbejder ikke med Assad-regimet om tvangsudsendelse af syrere. Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Og det bliver nogle usædvanligt trælse uger for berørte beboere i to områder omkring Holstebro og Karup, hvor man næste uge begynder opgravningen af nedgravede, nu stærkt forrådnede og i den grad ildelugtende mink. Det lover fødevareminister Rasmus Prehn.

Lavprisflyselskabet Ryanair flygtede tilbage i 2015 fra Billund. Men nu åbner Ryanair igen i Billund. Det lover Ryanairs administrerende direktør, Eddie Wilson.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Regeringen samarbejder ikke med Assad-regimet om tvangsudsendelse af syrere

Regeringen samarbejder ikke med Assad-regimet om tvangsudsendelser.

Det fastslog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) onsdag eftermiddag under en hasteforespørgsel i Folketinget om syriske flygtninge i Danmark.

Her betonede han, at personer uden lovligt ophold skal ud af Danmark, men at særlige omstændigheder gør sig gældende i forhold til “tvangsmæssig udsendelse til Syrien”.

“Der er regeringens vurdering, at der lige nu ikke gennemføres tvangsmæssige udsendelser til Syrien. Og da der for nylig – blandt andet i en artikel i  Berlingske  – har været diskussion omkring lige præcis det her forhold, vil jeg også godt understrege, at regeringen ikke har til hensigt at indgå en aftale med Assad-regimet omkring tvangsmæssige udsendelser til Syrien,” sagde Mattias Tesfaye.

Læs mere her.
 

Opgravning af millioner af døde mink begynder næste uge

Opgravningen af mink i det midt-vestjyske begynder i næste uge.

Det oplyser ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S) under et samråd i Folketinget onsdag.

Opgravningen og forbrændingen af fire millioner mink skal ske omkring militærområderne Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup.

Det forventes at give markante lugtgener. Derfor ønsker regeringen at afsætte ekstra penge til opgravningen for at sikre, at opgravningen og forbrændingen af mink kan forløbe gnidningsfrit og så hurtigt som muligt.

“Jeg synes, det er ærgerligt og urimeligt over for borgere i lokalområdet, hvis vi er nødt til at stoppe opgravningen for at genbesøge finansudvalget for at få ekstra midler. Derfor har vi brug for en buffer,” siger ministeren.

Rasmus Prehn sagde under samrådet lige ud, at det bliver “nogle usædvanligt trælse uger” for de berørte borgere på grund af de forventede meget voldsomme lugtgener.

Ministeriet søger sammenlagt at få afsat 150 millioner kroner til afskaffelsen af de mange afdøde mink.

Han var kaldt i samråd af Venstre og Dansk Folkeparti, der er kritiske over for, at der afsættes markant flere penge end de 72,2 millioner kroner, som opgaven skønnes at koste.

Det skyldes dog hensynet til borgerne kombineret med, at myndighederne aldrig tidligere har haft til opgave at opgrave og bortskaffe fire millioner mink, siger Rasmus Prehn.

Ministeren oplyser, at det sammenlagt vil tage to måneder at bortskaffe minkene. Cirka en måned på hver at de to lokationer.

Læs mere her.

 

Trump får ikke genåbnet sin Facebookprofil

Tidligere præsident i USA Donald Trump får ikke genåbnet sin Facebook-profil. Det oplyser Facebooks uafhængige tilsynsråd onsdag.

“I betragtning af alvorligheden af overtrædelserne og den løbende risiko for vold var Facebook berettiget til at suspendere Mr. Trumps konti den 6. januar og forlænge suspenderingen den 7. januar.”

“Det var imidlertid ikke hensigtsmæssigt af Facebook at indføre en suspendering på ubestemt tid,” skriver rådet i sin afgørelse.

Læs mere her.
 

Ryanair genåbner sin base i Billund 

Det irske lavprisflyselskab Ryanair planlægger at åbne en ny base i Billund fra den kommende vintersæson.

Det oplyser selskabet onsdag på et pressemøde.

Ifølge Eddie Wilson, administrerende direktør i Ryanair, kommer åbningen til at kaste nye job af sig.

“Dette vil skabe 60 nye job for Ryanair i lufthavnen og øge vores ruteudbud til vestdanskerne markant til 26 ruter i alt denne vinter,” siger Eddie Wilson.

Baseåbningen fra slutningen af oktober kommer, efter at Ryanair ellers lukkede sin base i Billund i 2015.

Lukningen fulgte som resultat af et opgør med den danske fagbevægelse, der ville have selskabet til at indgå aftaler med de lokale fagforeninger.

Men da Ryanair blankt afviste det, førte det til konflikttrusler fra fagforeninger.

I sidste ende valgte Ryanair at lukke sin base i Billund og aflyse planerne om at åbne en base i København.

Hos Flyvebranchens Personale Union fortæller formand Thilde Waast, at man de seneste år har været i dialog med Ryanair om at lave danske aftaler - dog uden at det endnu har kastet noget resultat af sig.

Formanden understreger, at hvis Ryanair igen åbner base i Danmark, så skal det ske med en "god, dansk overenskomst".

“Vi er glade for, at Ryanair anerkender det på pressemødet i dag, men vi er desværre stadig langt fra hinanden, når det kommer til indholdet af en aftale. Vi håber, at vi kan få en løsning ved forhandlingsbordet inden opstart af basen, uden at vi skal igennem det samme som i 2015,” siger Thilde Waast.

Læs mere her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Assads far var præsident for 40 år siden, og Assads børn er præsidenter om 40 år. Det regeringen siger er jo bare, at vi aldrig kommer til at samarbejde med Syrien igen. Og at alle syrere i Danmark kan blive, medmindre at de frivilligt vil rejse hjem.

Annonce