Arbejdsminister: Flere platformsmedarbejdere skal være lønmodtagere

Medarbejdere i platformsindustrien skal omfattes af samme sikkerhedsnet, som andre lønmodtagere, lyder det fra den amerikanske arbejdsminister.
Flere ansatte i platformsindustrien skal klassificeres som medarbejdere, for at være omfattet af det sikkerhedsnet som andre lønmodtagere på arbejdsmarkedet er omfattet af.

Sådan lyder udmeldingen fra Joe Bidens arbejdsminister Marty Walsh.

Platformsindustrien, som vi kender herhjemme med tjenester som madudbringstjenesten Wolt og hjemmeservice-selskaber som Hilfr og Happy Helper, men som i USA også involverer transport-tjenester som Uber og Lyft.

Myndighederne kalder dem solo-selvstændige eller falske selvstændige, mens virksomhederne kalder dem “partnere”.

Det betyder i praksis, at arbejdere påtager sig en opgave i en app og får betaling for den, men altså ikke er omfattet af arbejdsmiljølovgivning eller regler om minimumsløn.

Vil sikre succes drypper ned

Og det er det som den amerikanske arbejdsminister vil ændre:

"Vi kigger på det, men der er mange sager hvor platformsmedarbejdere skulle være klassificeret som lønmodtagere," siger Walsh i et interview med Reuters.

"Der er mange eksempler på at de (platformsarbejdere, red.) bliver behandlet respektfuldt, og andre eksempler hvor de ikke gør, Jeg mener, der skal være ens regler hele vejen rundt."

Jeg vil også bare være sikker at den succes drypper ned til arbejderen

"De her virksomheder skaber profit og omsætning, og det vil jeg ikke klandre nogen for, for det er sådan vi gør det i Amerika. Men jeg vil også bare være sikker at den succes drypper ned til arbejderen," siger han.

Tal fra det amerikanske arbejdsmarkedsstatistik-kontor, Bureau of Labor Statistics, viser at der i 2017 var 55 millioner amerikanere ansat i platformsøkonomien.

Der er nok ingen tvivl om at dette tal er vokset siden, ikke mindst i lyset af coronakrisen, hvor mange fysiske jobs i f.eks. butikker er forsvundet og erstattet med udbringningstjenester.

Fagbevægelsens mand

Den amerikanske fagvægelse har længe haft et ønske om at platformsarbejdere skulle klassificeres som lønmodtagere.

Det er derfor heller ikke overraskende, at arbejdsminister Marty Walsh, der blev indsat på posten i slutningen af marts, kommer med budskabet. Han er nemlig om nogen fagbevægelsens mand.

54-årige Marty Walsh har en lang baggrund i den amerikanske fagbevægelse, inden han i 2013 blev valgt som borgmester i storbyen Boston.

Han blev valgt som formand for en lokal fagforening i en alder af 21. Senere blev han valgt som formand for alle organiserede byggearbejdere i byen, samtidig med at han arbejdede sig op igennem det politiske system.

Han er andengenerationsindvandrer fra Irland, hvilket betyder at man stadig kan høre en kraftig irsk dialekt. Han er opvokset i en arbejderklassefamilie, hvor hans far og onkel var aktive i den selvsamme fagforening, som Marty Walsh senere blev formand for.

placeholder

Vil ødelægge fleksibilitet

Arbejdsministerens udtalelser får en række af selskaberne i platformsøkonomien til at tage afstand.

Et flertal af arbejderne i platformsindustrien ønsker at være uafhængige og regeringen vil ødelægge den fleksibilitet der ligger i, at man selv kan vælge, hvornår man arbejder, lyder det fra en talsmand fra Uber.

En talskvinde fra leveringstjenesten DoorDash udtaler:

""Dashers" (altså medarbejderne, red.) har overvejende fortalt os, at de sætter pris på den fleksibilitet, som betyder, de kan tjene penge når og på den måde de vælger det. Vi er forpligtet til at forsvare deres uafhængighed samtidig med at vi giver mere sikkerhed og goder".

Kan få globale konsekvenser

Hvis Biden-administrationen formår at få gennemført denne her ændring, så vil det have konsekvenser for hele platformsøkonomien, ikke kun i USA, men også i Europa, hvor der har været flere konflikter mellem selskaberne om medarbejdernes status.

Hvis de bliver klassificeret som medarbejdere vil de også have mulighed for at danne fagforening og dermed indgå overenskomster.

Platformsøkonomien er også blevet kritiseret for medarbejdernes manglende skatteindbetalinger.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"En talskvinde fra leveringstjenesten DoorDash udtaler:
Dashers" (altså medarbejderne, red.) har overvejende fortalt os, at de sætter pris på den fleksibilitet, som betyder, de kan tjene penge når og på den måde de vælger det. Vi er forpligtet til at forsvare deres uafhængighed samtidig med at vi giver mere sikkerhed og goder".
Jamen alle ved da, at folk elsker at blive underbetalt og blive kostet rundt i manegen.

Ja og organisering med politisk påvirkning ikke er noget som arbejdsgiverne gør. I det land er selv medierne korrumperet af penge fra arbejdsgivere. Er fagforeninger mafia metoder ja helt klart for arbejdsgiversiden har drevet selvsamme organisering i årevis.

Annonce