Danmark skal være en stormagt for plantebaseret mad

Plantebaserede varer bliver en stor del af fremtidens fødevaremarked. Vi skal sikre, at danske landmænd tager føringen på området, mener SF's klimaordfører.
Flere og flere danskere spiser mindre og mindre kød, og grundene er mange: Dyrevelfærd, klima og miljø er bare tre af hovedårsagerne til, at danskerne skifter det animalske protein ud med det plantebaserede.

Og det er rigtig godt. Det bidrager nemlig blandt andet til regnskabet i det samlede mål om 70 procents reduktion af vores klimagasser inden 2030.

Men det er ikke nok, at flere danskere har lyst til at spise mere grønt. Det er nemlig ikke altid lige til, selvom lysten faktisk er der. Derfor er det helt afgørende, at det er nemt at vælge det grønne alternativ, så flere og flere danskere får øjnene op for andre proteiner end de animalske.

For kan alle ikke godt klare sig igennem dagen på jobbet uden at skulle vælge mellem fire forskellige slags kød i kantinen til frokost? Det er jeg ret sikker på, at de fleste danskere sagtens kan. Og ja, du kan godt blive mæt uden at spise kød.

Mindre kød i de offentlige køkkener

Men det kræver bare, at de offentlige køkkener prioriterer plantebaseret kost, så det rent faktisk er lækkert og velsmagende.

Det er altså vigtigt, at der bliver stillet krav til CO2-reduktionerne i de offentlige køkkener. Derfor har jeg foreslået, at alle offentlige køkkener skal mindske deres kødforbrug med en fjerdedel inden 2025. Det er både godt for os selv og for klimaet.

Alle offentlige køkkener skal mindske deres kødforbrug

Samtidig skal landbruget øge produktionen af plantebaserede fødevarer. Efterspørgslen er der, og både landmænd og virksomheder er klar på at øge produktionen af plantebaserede varer, så det er bare om at komme i gang.

Godt for klimaet

Landbruget er en af de helt store klimasyndere. Landbruget står samlet set for godt og vel 31 procent af Danmarks samlede danske klimabelastning, hvoraf produktionen af foder og animalske fødevarer står for 89 procent. Det danske landbrug er altså ét af de steder, hvor det er fuldstændig afgørende, at vi sætter ind.

Markedet for plantebaserede fødevarer bliver ved med at stige

Mange landmænd er allerede begyndt. Det er virkelig godt, for omlægningen af det danske landbrug afhænger af fremtidens fødevareefterspørgsel, og mange undersøgelser viser, at markedet for plantebaserede fødevarer bliver ved med at stige.

Derfor er det vigtigt, at de danske landmænd bliver førende på det globale marked i dyrkelsen af plantebaserede fødevarer.

Ingen vej udenom

Det vil ikke kun bidrage til klimaet og de samlede CO2-reduktioner, men også til endnu en dansk erhvervsmæssig styrkeposition for slet ikke at nævne miljø, natur og skov, biodiversitet og et rigere dyre- og planteliv i vand, på land og i luften, dyrevelfærd og bæredygtighed.

Der er ingen vej uden om. Plantebaserede varer er og bliver en stor del af fremtidens fødevaremarked. Og det er fantastisk. Men derfor er det også vigtigt, at vi rider med på den grønne bølge, så vi sørger for, at Danmark bliver en stormagt på det plantebaserede fødevaremarked.

Signe Munk er klima-, energi- og forsyningsordfører for SF.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er der andre end mig der tænker: "Bedrevidende" og "moralist" når de læser denne smøre?

Lad Signe spise sine planter hvis hun vil, blot hun blander sig uden om min kost.

Klimakrisen er allerede så alvorlig at vores nabolande i Norden kommer til at sulte allerede i 2030.

Danmark har i de sidste hundrede år fået en position som fødevareproducent, blot på grund af vores geografi og vores veluddannede befolkning.

Cafelatte-segmentet skal nu styre Dansk landbrug. Som at sætte en stilladsarbejder til at være tandlæge.

Klimakrisen er allerede så fremskreden at Norden kommer til at mangle fødevarer og næringsstoffer allerede i 2035. Tørken tager den svenske produktion og sne og regn den norske.

Danmark har kæmpe fordele både ved højlands og lavlandsområder. Vi er modstandsdygtige imod tørke og for megen regn.

Og det er netop klimakrisens scenarier. Løbet er kørt som klimarådet og de røde partier fortæller. Præcist!

Netop derfor ruster nordmænd og svenskere sig allerede. De vil sikre deres hjemmeproduktion. De kommer til at mangle protein til en voksende indvandrerbefolkning.

I Danmark tror vi at vi er klimaførende i verden. Vi er alle allerede langt bagud. Vi har i kraft af al vores import fra Kina solgt ud af vores demokratiske muligheder for at løse klimakrisen.

26% af al CO2 kommer fra Kina og alle de produkter som vi køber gladeligt af kineserne.
0,1 % af CO2 kommer fra dansk produktion. Varer som hele Norden behøver.

Hvordan kan vi lade vores brødrefolk dø af proteinmangel fra 2035 og fremad.

Danmark har langt større betydning for vores nabolande end Signe Munk forstår. Men ansvaret for hungersnøden i Norden under en kommende klimakrise starter hos Signe og ligesindede.
Selv en Greta Thunberg kommer til at anmode om nødrationer af protein fra Danmark til sine svenske brødre og søstre.

Signe Munk leger med ilden. De få madproducerende lande bliver et scoop under den kommende klimakrise.
Vi er blandt de førende madproducenter. Verden får brug for os i vores nuværende tilstand.

Græs, køer og korn er dansk geografi. En af de få nicher der vil overleve klimakrisen.

Højhus-gartnerier og lys fra vindmøller kan give planteproducerede nye afgrøder.

Men det er en hel anden historie. Har intet med dansk landbrug at gøre.

Nordmænd og svenskere ville hade hvis vi afskaffede vort nuværende danske landbrug. Det er deres sikkerhedsnet. Når tørke og kraftige sne og regnmængder sætter ind.

Og dansk landbrug får Norden brug for. Klimakrisen er andet end gylle på Fur. Uden for Signe Munks have.

Dansk landbrug er protein til Norden indtil år 2100, hvor klimakrisen måske løses ved en naturlig reduktion af menneskehedens overlevelsesevne. Survival of the fittest!

Dansk landbrugs protein-produktion bliver afgørende for Skandinaviens overlevelsesevne.

Og Danmarks! Også selv om der kun er to storbønder på Fur! Protein er livsvigtigt. Kød og mælk er livsvigtigt!

Signe Munk havde den forkerte biologilærer i folkeskolen og på gymnasiet!

Cafelattesegmentets største problem. Alle lærere hader gylle. Derfor blev de skolelærere!

Nu betaler dansk landbrug prisen.

Og hele Danmark.

Og hele Norden.

Klimaførende! Vor Herre bevares! Vi har banket CO2 op i Kina i årtier. Det lugter blot ikke i Danmark. Det stinker overalt i Kina!

Det glemte biologilæreren at fortælle Signe Munk. Og alle de andre cafelatte-piger.

I Jylland findes der stadig drenge der kan tænke selv! Og de kan lukke storbyernes import med deres store traktorer lige så let som ingenting.

Hvad skal de ellers få tiden til at gå med. Her er jo ingen caféer. Når klimakrisen sætter ind allerede i 2024.

København vil blive besat i måneder. De røde får kamp til stregen! Minkskandalen viste kampånden! Næste gang rammes alle traktorerne i hele Danmark!

De røde dronninger har spillet ud! Mon de sorte konger og knægte bliver es-et, der vinder klimakampen for dansk landbrug!

De to røde konger sidder med trumfen! Wammen og Dan!

Hjertefri, poker, eller sorte-Per?

Annonce