Annonce

DR sætter en stopper for politikernes hijacking på Facebook

Vi har ikke lyst til at være et redskab for partikontorer, siger DR-chef om ændring, der betyder, at politikere ikke dominerer Facebook-tråde. TV 2 overvejer det samme.
Der er fuld gang i debatten om politikeres kommentarer på mediernes Facebook-sider, fordi de ofte rangeres som de mest relevante.

En tendens, som Netavisen Pio har beskrevet i en serie af artikler.

I midten af januar ændrede DR dog indstillingerne i kommentarsporet på DR Nyheders Facebook-side.

Det betyder, at Facebook-brugerne nu ser de nyeste kommentarer på opslagene og ikke dem, som Facebook finder mest relevante, sådan som det har været hidtil – og sådan som det stadig er hos de fleste andre medier på Facebook.

Ændringen kom efter, at DR bemærkede, at politikere hyppigt kommenterede deres opslag, og at deres kommentarer altid lå øverst i kommentarsporet.

“Vi har jo ikke lyst til at være et redskab for partikontorer og politiske holdninger, og vi vil gerne sørge for, at folk har en lige mulighed for at debattere og gå i dialog med hinanden på Facebook, og det er lidt svært, når en enkelt kommentar bliver ved med at løbe med al opmærksomheden,” fortæller Hans Christian Kromann, som er redaktionschef for DR Nyheder Digitalt og Web & Mobil, til Journalisten.

Når en enkelt kommentar bliver ved med at løbe med al opmærksomheden

Gavner politikerne

Når kommentarsporene er indstillet til at vise de mest relevante kommentarer, gavner det nemlig politikerne.

Facebook giver verificerede profiler for offentlige personer ekstra synlighed i kommentarsporene.

Dét kombineret med Facebooks algoritmer gør, at politikernes kommentarer ofte ryger op i toppen af kommentarsporet.

Hijackerne fra Nye Borgerlige 

En opgørelse fra Analyse & Tal viser, at særligt politikere fra Nye Borgerlige hijacker mediernes Facebook-sider.

Og tirsdag skrev Netavisen Pio, at mediernes Facebook-sider havde fået besøg af hijackerne fra Nye Borgerlige.

Således havde Pernille Vermund delt den samme tekst i kommentarsporet på mediernes omtale af tirsdagens genåbningsaftale både hos Jyllands-Posten (delt kl. 6.57), DR Nyheder (delt kl. 7.03), Ekstra Bladet (delt 7.07) og Berlingske et minut senere.

TV 2 afventer egen analyse

Hos TV 2 Nyhederne har de ikke besluttet sig for, om de vil følge trop, men ifølge Kristoffer Pinholt, der er chefredaktør for digitalt indhold på TV 2, holder de skarpt øje med tendensen og er i gang i med undersøge, hvad den har af betydning.

TV 2 vil dog først sikre sig nogle konkrete eksempler på, hvordan politikernes kommentarer påvirker debatten, inden de eventuelt beslutter sig for noget, hvilket forventeligt vil ske i næste uge.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Betyder det så også, at DR vil holde op med at eksponere tidligere politikere, som fx. Özlem Cekic og Manu Saren, i en helt overvældende grad???
Det er p.... irriterende at vi skal belemres med de samme tidligere folketingmedlemmer i fx. Aftenshowet igen og igen. Især når de ikke har har noget at byde på.

Hej Kurt

Pernille Vermund deltager også i nærmest hver tredje udsendelse af Debatten, på trods af at hendes parti knap nok kom over spærregrænsen sidste gang, så de fordeler vist sol og vind lige hos DR :)

så holder i jer måske også til sandheden og ikke kun hvad de røde kommer med af lågne

Til Vagn Larsen: det er almen viden at det kun er rød stue der beskæftiger sig med usandheder :)

.....det var ironisk ment!

Det var da tåbelig kommentar. Sandhed et sustativ ord i forhold til politikkere. Din sandhed er ikke mere sandhed end min, når vi taler om politik. Altså rød vs. blå - de manipulere på begge sider.