Annonce

Valgnederlag genåbner fløjkamp i Labour

Dårlige resultater ved lokal- og regionalvalg kaster endnu engang det britiske Labour-parti ud i fløjkamp mellem højre- og venstrefløj.
Et nederlag i en ellers stensikker valgkreds i Nordengland og et nettotab på 326 byrådsmedlemmer og farvel til magten i otte byråd.

Det er det overordnede billede for det britiske arbejderparti, Labour, efter sidste uges lokal- og regionalvalg i de store dele af Storbritannien.

Selvom der var tale om et kommunalvalg, så koster det dårlige valgresultat partiets organisatoriske formand, Angela Rayner, posten og fører til en omfattende ordførerrokade blandt partiets ordførere i parlamentetet i London.

Starmer påtager sig ansvaret

Det er Labour-leder Keir Starmers første store møde med vælgerne, siden han tog over som partileder efter Jeremy Corbyn sidste år.

Labour-lederen siger, at han tager det fulde ansvar for det dårlige resultat, men at han vil fortsætte som leder.

Alt for ofte har vi talt til hinanden, i stedet for til landet

“Jeg tager det fulde ansvar for resultatet, og jeg vil tage det fulde ansvar for at fixe tingene," siger Starmer efter valgresultatet:

"Vi har forandret os som parti, men vi har ikke præsenteret landet for en stærk nok sag," lød det fra den tidligere advokat.

"Alt for ofte har vi talt til hinanden, i stedet for til landet, og vi har tabt tilliden fra det arbejdende folk,” lyder hans analyse.

Få lyspunkter

Valget har enkelte lyspunkter for Labour.

Partiet sikrer sig en stor sejr til parlamentsvalget i Wales, og et par borgmesterposter her og der. Londons borgmester Sadiq Khan cruiser sig til genvalg, og det samme gør borgmestrene i bl.a. Manchester og Liverpool.

I britisk politik har man længe talt om "the red wall", den røde mur. En række valgkredse i det nordlige England, som traditionelt har stemt Labour.

Det var her at partiet tabte stort ved parlamentsvalget i 2019, som kostede Jeremy Corbyn hans formandspost.

Sidste uges valg viser, at den røde mur fortsat er hullet.

Konservative sejrede i stærk Labour-kreds

Det er en kæmpe skuffelse for Labour, at man taber et suppleringsvalg i byen Hartlepool i det nordøstligste England.

Kredsen skulle finde et nyt parlamentsmedlem efter at den foregående, Mike Hill, havde besluttet at træde tilbage efter en sag om sexchikane.

De konservative gik massivt frem ved valget og tory-kandidaten Jill Mortimer vandt Hartlepool-kredsen, der ellers har stemt Labour siden den blev oprettet i 1974.

Fremgangen sker på trods af at De konservative har været under massiv kritik på grund af den korruptionssag, som premierminister Boris Johnson er under anklage for.

Det var da også en mere eller mindre ekstatisk premierminister, som kommenterer valgresultaterne.

“Det er mandat til os om at fortsætte med at levere resultater, ikke kun for folk i Hartlepool og de fantastiske folk i det nordøstlige England, men for hele landet,” siger Johnson.

Højre og venstre i kamp

Det skuffende resultat får fraktionskampen i partiet til at bryde ud med lys lue. Venstrefløjen mener, at Keir Starmer har skylden, fordi han har trukket partiet for meget mod midten.

Højrefløjen mener, at Jeremy Corbyns skygge fortsat ligger som en dyne hen over partiet og at den identitiskpolitiske venstrefløj har kapret partiet og gjort det irrelevant for de traditionelle kernevælgere især i det nordlige England.

Hartlepool er den tidligere Labour-profil Peter Mandelsons gamle kreds. Mandelson, der var spindoktor for Tony Blair, og nu medlem af Overhuset, siger at resultatet skyldes partiets venstrefløj, der er tilknyttet fagforeninger. Hvis partiet skal vinde igen “må de ud af partiet”.

Det fik Mick Whelan, der er generalsekretær for det britiske jernbanearbejderforbund, og koordinator for de fagforeninger der er tilknyttede medlemmer af Labour, til at angribe Mandelson.

"Vejen til forening af partiet går ikke via at fjerne tilknytningen til fagbevægelsen, og vejen til at genvinde magten går ikke gennem at partiet distancerer sig fra den kollektive stemme for millioner af arbejdende mennesker," siger han.

En overklasse fra London har overtaget partiet

Både højre- og venstrefløjen i partiet har travlt med at udlægge hvad valgnederlaget skyldes.

“Et bourgeoisi i London har, med støtte fra brigader af woke krigere på sociale medier, effektfuldt overtaget partiet. De mener det godt, men deres politik - optaget af identitet, splittelse og utopisk tro på teknologi - har mere til fælles med overklassen i Californien end med den slags mennesker som stemte i Hartlepool forleden,” skriver partiets parlamentsmedlem Khalid Mahmoud, der indtil for nylig var partiets forsvarsordfører.

Brigader af woke krigere på sociale medier, (har) effektfuldt overtaget partiet

På venstrefløjen er analysen at partiet taber, fordi man har forladt de populære synspunkter, som man havde under Corbyn.

“Vi vil ikke komme tilbage, og slet ikke vinde, med en kombination af at være mere som the tories og så bare gentage ordet ‘sleaze’ (smuds, red.),” skriver parlamentsmedlem Diane Abbott, der tilhører partiets venstrefløj - med henvisning til at partiet har brugt mange kræfter på at angribe Johnson for korruption.

“Den politiske strategi er blev testet til hudløshed. Mere af det samme vil blot føre til det samme resultat,” skriver hun.

Der skal først være valg til det engelske parlament i 2024, så Labour har stadig nogle år til at finde melodien.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er det ikke nærmere arbejderklassen der har tabt tillid til Labour?