Ny måling: Mange vil stemme på et "endnu ikke opstillingsberettiget parti"

Mere end to procent af vælgerne vil stemme på et helt nyt parti: Men er det Lars Løkke eller Sikandar Siddique de flokkes om?
Der er grøde i det man kan kalde dansk politiks "vækstlag".

Relativt mange vælgere, nemlig helt præcist 2,3 procent, siger, at de vil stemme et parti, der endnu ikke er opstillingsberettiget.

Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Hvilket er et procentpoint mere end i sidste uge.

Om det er vælgere, som vil stemme på Frie Grønne, der i den seneste opgørelse fra Indenrigsministeriet har nået 11.000 ud af de nødvendige 20.000 erklæringer, eller om det er Lars Løkke Rasmussens kommende parti, som vælgerne peger på, vides ikke.

S-vælgere siver efter hård uge

Socialdemokratiet står i denne uge til 31 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 0,8 procentpoint i forhold til den seneste uge.

Partiet står dog fortsat til en massiv fremgang i forhold til folketingsvalget for snart to år siden på ni mandater.

Tilbagegangen til Socialdemokratiet kommer ovenpå en uge, som flere kommentatorer var hurtige til at betegne som den værste siden folketingsvalget, med en markant kovending i spørgsmålet om hjemtagelse af børn og mødre fra de kurdiske lejre og beslutningen om at oprette et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere på Langeland.

Flere af regeringens støttepartier har desuden gentaget trusler om at vælte regeringen eller enkelte ministre.

Vælgere går over midten

Den megen uro har da også kostet på vælgerfronten. Socialdemokratiet har tabt 1,6 procentpoint af vælgerne den seneste måned.

Der er dog kun et af de andre partier i rød blok, der kan notere nogen form for fremgang, selvom de alle tre har været meget fremme i kritikken af regeringen.

Det eneste parti, der kan notere en meget minimal fremgang, er SF, der i denne meningsmåling stiger fra 7,9 procent - i den forrige måling - og til nu 8,0 procent.

Fremgang til Pape og Vermund

Fremgang er der til gengæld i oppositionen, hvor både De Konservative og Nye Borgerlige - efter nogle uger med tilbagegang - begge går frem med 0,8 procentpoint.

De Konservative står til 14,2 procent af stemmerne og Nye Borgerlige til 7,7 procent. De to partier står til en fremgang på henholdsvis 14 og 10 mandater.

Venstre går igen en lille smule tilbage og står i denne måling til 11,4 procent af stemmerne. Det betyder fortsat, at Venstres folketingsgruppe står til at blive mere end halveret i forhold til folketingsvalget i 2019. Venstre fik dengang 43 mandater. Men var der valg i dag, så ville partiet blot få 21.

Også Dansk Folkeparti går lidt tilbage i forhold til sidste uge. Partiet står i denne uge til 5,5 procent af stemmerne.

Liberal Alliance står stille. Partiet stod i sidste uge til 2,5 procent af stemmerne, og det gør det også i den her uge.

Kristendemokraterne er med 1,8 procent af stemmerne stadigvæk lige under spærregrænsen. Under spærregrænsen ligger også både Alternativet og Veganerpartiet.

Stadig rent rødt flertal

Der er stadigvæk udsigt til et pænt rødt flertal bag statsminister Mette Frederiksen (S). Socialdemokratiet og de tre støttepartier står til 99 mandater, mens partierne i blå blok står til 76.

Voxmeters måling medtager ikke de fire nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne.

Der er også fortsat udsigt til rent rødt flertal uden De Radikale. De tre røde partier, S, SF og Enhedslisten står nemlig til 89 mandater.

Om målingen

Meningsmålingen baserer sig på telefoninterview med 1.011 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover, og den er gennemført i perioden fra den 17. maj og til den 23. maj 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- 3,1 procentpoint.

Se hele målingen her.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Socialdemokratiet har tabt 1,6 procentpoint af vælgerne den seneste måned"

Jeg kunne sagtens have frygtet værre med tanke på al den støj og ballade, der har været fra de såkaldte støttepartier såvel som mindretalsgrupperinger indenfor partiet. Med den slags venner behøver man virkelig ingen fjender.

Hvad angår det/de endnu ikke opstillingsberettigede parti(er), der står til 2,3 procent, tør jeg godt love, at det er Løkke-partiet og ikke de 4 grønne, der trækker folk til. Uden at jeg i øvrigt ser nogen fornuft i det overhovedet.

Det er jo ikke noget nyt, tag og se NB. De stormede frem men glider nu ligeså stille tilbage. De er kun for de
vel bjergede. Hvor mange er ikke skredet fra de Radikale og dannet nyt LA hænger med en hvis del i vandskorpen.
Det kan være Mette går frem i næste måling. Se mod TV2 de er holdt op den seneste 22 februar. TV2 og partiet venstre hører sammen.

1, 2 mange. Ja, målingen skulle jo have en overskrift. 2% ud af 100 % er nu mange.

2 katastrofer ud af 100 var sikkert mange.
Men to stykker færre sukker ud af 100 kunne de fleste nok leve med.
Og kunne måske ligefrem være sundt.

Derfor indførte “valglovsfædrene” sikkert også 2%sregelen.

Når man er 2% er man mange nok!

Nok til at lade sig repræsentere på Christiansborg på bagerste række med mobiltelefonen i hånden.

Ingen dør af kedsomhed. Ej heller i folketinget. Mobiltelefonen redder således et usandsynligt stort antal partier i folketinget ved næste valg.

Det eneste sted i Danmark hvor du kan få en fed årsgage og blot læse mobiltelefon.

Så to er sikkert stort. For de få!

Selv piopio.dk giver plads.

Ja ja lille stakkels Aksel.

Er der ingen der gider læse dit debile højreekstreme ævl på EB´s Opinionen.??

Håber du får hjælp fra kyndige personer i psykiatrien!

Det er ikke kun Frie Grønne, og Lars Løkke Rasmussen der har partier i støbeskeen - .. Også klima initiativet MOMENTUM med Theresa Scavenius som talsperson er på vej. Det kunne også være Momentum folk har tænkt på, når de har sagt at de overvejer at stemme på et parti der endnu ikke er opstillingsberettiget.

Nok ikke. Partiet har ikke engang 1000 vælgererklæringer og ser på ingen måde ud til at samle nok. Jeg har aldrig hørt om det og jeg er ekstremt politisk interesseret. Når der er mere end 10 andre partier, der har samlet flere vælgererklæringer ind end det, er sandsynligheden for at det er dem der tiltrækker sig 2% opmærksomhed hos befolkningen lig 0.

Annonce