Næste generation af Hækkerup vil i Folketinget

Socialdemokratiet i Lyngby opstiller Fie Hækkerup, datter af justitsminister Nick Hækkerup, som ny folketingskandidat.
Socialdemokraterne i Lyngbykredsen opstiller tirsdag aften Fie Hækkerup som ny folketingskandidat for partiet.

Det sker på en ekstraordinære generalforsamling, efter indstilling fra en enig kredsbestyrelse i partiet.

Der er i skrivende stund ikke andre kandidater opstillet.

Det fortæller 26-årige Fie Hækkerup, der er datter af justitsminister Nick Hækkerup, og til dagligt som public affairs-konsulent i lobbybureauet Rud Pedersen til Netavisen Pio:

"Jeg vil gerne være folketingskandidat og vælges, fordi jeg mener, at jeg har noget at byde ind med i forhold til at skabe et repræsentativt folketing.

Jeg har de sidste par år arbejdet med sundhedspolitik gennem mit arbejde og som formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum,har jeg også også arbejdet meget med uddannelses- og forskningspolitik.

Som ung, der netop har været igennem uddannelsessystemet, har jeg desuden nogle andre perspektiver på tingene end dem i den nuværende folketingsgruppe, som jeg gerne vil ind og bidrage med," siger hun til Netavisen Pio inden aftenens møde.

Kræver retten for andre

Fie Hækkerup er uddannet cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet.

Når man følger debatten, så er unge akademikere ikke ligefrem den gruppe af kandidater, som der er allermest efterspørgsel efter ...

"Jeg synes jeg og Socialdemokratiet, til forskel fra mange af de venstreorienterede studerende der kommer på universiteterne, har et andet perspektiv på, at der skal være et samspil mellem de faglærte og akademikere.

Som socialdemokrater er vores syn på samfundet bredere

Jeg oplever mange akademikere som slår ring om hinanden og forsvarer vores privilegier, men som socialdemokrater er vores syn på samfundet bredere, og vi anerkender, at det også er vigtigt med f.eks. faglærte. Vi kræver retten for andre end os selv," siger Fie Hækkerup.

Kommet meget i Lyngby som teenager

Hvorfor har du takket ja til at opstille i Lyngbykredsen?

"Når man som jeg er opvokset i Hillerød, så er Lyngby helt naturligt den større by man orienterer sig mod. Så det er et sted, jeg er kommet meget som teenager.”

“Men det er også en kreds, som er meget mere end den Lyngby Hovedgade jeg bevægede mig på som ung. Der er mange forskellige mennesker, både unge og gamle, rige og fattige.”

“Desuden har man i DTU en helt unik profil i forhold til forskning- og innovation. Det er en styrkeposition for  hele Danmark og som man senest har set med regeringens life science-strategi, så er det noget, der er politisk opmærksomhed omkring."

Politik ind ved middagsbordet

Fie Hækkerup har ikke den politiske interesse fra fremmede. Hendes efternavn er nærmest synonym med Socialdemokratiet.

Hendes far er som nævnt justitsminister Nick Hækkerup og både farfar, bedstefar, bedstemor, oldefar, onkler, tanter og andre har været fremtrædende socialdemokratiske politikere.

Helt tilbage til 1849, hvor Danmark fik grundloven, sad der en Hækkerup, Lars Andersen Hækkerup, med om bordet.

Der har, ifølge den kommende kandidat, været tale om en slags positiv indoktrinering.

"Når man er opvokset i en familie, hvor politik er en indgroet del af det familien laver, så giver det en naturlig interesse, og det har betydet, at både jeg og mine søskende fra vi var små, skulle være skarpe i vores argumenter omkring middagsbordet.”

“Og når man har en far, der arbejder 24 timer for et socialdemokratisk samfund, så bliver man på den gode måde indoktrineret. Jeg har nok noget overtaget noget hans sociale indignation," siger hun og fortsætter:

"Mange har sagt til mig, at de synes det er synd, at jeg ikke har fået lov til at danne min egen mening. Sådan ser jeg det ikke selv, for jeg har altid skulle forholde mig til hvad andre tænkte om ikke bare hvad jeg mente, men også hvad min familie mente."

Parate til at give både gode og dårlige råd

Hvad siger de så til, at du nu stiller op?

"De er selvfølgelig både stolte og spændte, og så er de selvfølgelig alle sammen parate til at give både gode og dårlige råd til, hvad det er man lige skal huske. Men om jeg vælger at bruge rådet om at leje en elefant til valgkampen - som et familiemedlem har foreslået -, er nok mere tvivlsomt," siger hun.

I konkurrence med to ministre

Lyngbykredsen, der siden valgkredsreformen i 2007, alene dækker Lyngby-Taarbæk kommune nord for København, har ikke givet valg til en socialdemokrat i den periode. Det afskrækker dog ikke den kommende kandidat.

"Jeg synes der er gode muligheder. Partiet står godt i meningsmålingerne, og det vil give os et mandat ekstra i Københavns Omegn. Og så har jeg jo som ung og som kvinde en lidt anderledes profil, end det nuværende kandidatfelt."

I Københavns Omegns Storkreds kommer Fie Hækkerup til at kæmpe om de socialdemokratiske stemmer med bl.a. udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, skatteminister Morten Bødskov samt folketingsmedlemmerne Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær.

Valget af ny folketingskandidat i Lyngbykredsen har været længe undervejs. Fie Hækkerup afløser viceborgmester i Lyngby-Taarkbæk kommune Simon Pihl Sørensen (S), der har været opstillet ved de seneste fire valg - men altså uden at blive valgt.

Simon Pihl Sørensen meddelte allerede kort efter valget i 2019, at han ville stoppe.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Jeg vil gerne være folketingskandidat og vælges, fordi jeg mener, at jeg har noget at byde ind med i forhold til at skabe et repræsentativt folketing.

I mange arabiske lande sidder familieklaner på den økonomiske og politiske magt.

I Danmark har vi et repræsentativt demokrati.

Hendes far er som nævnt justitsminister Nick Hækkerup og både farfar, bedstefar, bedstemor, oldefar, onkler, tanter og andre har været fremtrædende socialdemokratiske politikere.

SpØrgsmålet er således hvor repræsentativt Fie Hækkerup teoretisk set kan være.

Per Hækkerup sov da olien smuttede til Norge. Og nordmændene har i dag en buffer på 10.000 milliarder i deres oliefond.

Fædrenes synder nedarves i generationer!

Heldigvis er den moderne hukommelse ikke længere end journalister og andet godtfolk kan lave research i arkiverne.

Måske en Casper Schmeichel i næste måned kan modbevise de gamle talemåder?

Og måske en selvstændig, solidarisk, socialdemokratisk Fie Hækkerup kan blive den fornyelse som folket tørster efter.
Mikkel Hansen overgik som få det fædrende ophav og blev verdensmester og verdens bedste håndboldspiller.

Spørgsmålet er: Er alt muligt også i politik?

Aksel Jensen har her videreført en falsk skrøne om Per Hækkerup og forhandlingerne med Norge om delingen af Nordsøen. Norge insisterede fra først til sidst på, at det skulle være det generelle princip om midterlinjen, der skulle lægges til grund, og det fik Danmark aldrig mulighed for at ændre på. Fundet af Ekofisk-feltet havde intet med de forhandlinger at gøre, og Per Hækkerup var ikke årsag til det, der igen og igen er blevet fortalt. Man kan således sige, at Aksel Jensen gør brug af uvidenhedens privilegium.

Aksel, at du sammenligner arabiske sheiker med familien Hækkerup, og arabiske landes styre med danske demokratiske forhold, tyder på at pinsefrokosten har været ualmindelig festlig for dig. Hvis vælgerne ikke vil have flere Hækkeruppere ind i Folketinget, stemmer de vel ikke på dem. Så simpelt er det. Og at du kommer med den gamle forvrøvlede skrøne om Hækkerups olie, vidner om at tømmermændene ikke helt har forladt dig.

Skønt når det socialdemokratiske hjerteblod vågner op.

Aldrig har så mange Hækkerup siddet i en regering.

Alligevel røg et helt erhverv i graven.

Alligevel blev skillelinjen ved Storebælt videreført. Udrejsecenteret bliver i Jylland.

Snart kommer en række socialdemokratiske uønskede danske statsborgere hjem til Danmark igen.

Ørkenstaterne ønsker dem ikke, selv om de deler den samme religion.

Hækkerupperne og Laudruperne er stærkt overvurderede i dansk politik og fodbold.

Skrønerne er altid det eneste der overlever. Og det må kommende generationer altid slås med.

Danmark for folket. Fodbold for folket. De røde partier taler altid om biodiversitet.

Hvad med biodiversitet i politik. I landsledelse.

Hvordan får man folket med sig?

To Hækkerupper kunne overse at man er vågen, til stede, taler med sit politiske flertal.

Så kan der handles med de nødvendige parter.

Der går en lige linje fra Nordsøen til Langeland.

Fastlandssoklen stod endegyldigt fast.

Endnu engang sov Hækkerupperne i timen.

Tænk hvis Danmark og Norge havde budt ind i fællesskab.

Vi havde landbruget. De havde olien.

Socialdemokrater er dårlige handelsfolk.

Mette Frederiksen har netop foræret 3.000.000 vacciner bort.

Vi kunne have fået et asylcenter et sted i Afrika for værdien af 3.000.000 vacciner.

Igen med to Hækkerupper i regeringen.

Skrønerne er mange.

- 26-år
- public affairs-konsulent i lobbybureauet Rud Pedersen
- jeg har noget at byde ind med

Jeg savner at Fie har LANGT mere erhvervs- og livserfaring, men det er som om at det kompenseres der for med efternavnet Hækkerup. Hvorfor opstiller Fie ikke først til kommunalvalget?

Alt andet lige, var Fie så blevet opstillet af en enig kredsbestyrelse hvis efternavnet ikke var Hækkerup???

kurt, jeg er meget enig med dig.
Svaret på sidste spørgsmål er NEJ.
Men vælgerne må afgøre om det er et godt valg.

Det selvfølgelig værd at drøfte, om det er problematisk, at familiedynastier bliver mere udbredte i de demokratiske forsamlinger. Men i virkeligheden synes jeg, at problemet ligger et andet sted.
Hvis udpegning af kandidater fungerer demokratisk sundt, bliver det jo i sidste ende vælgerne der afgør om også Fie er den rigtige kandidat.
Men vælgerne får jo kun mulighed for at stemme på nogle, der faktisk opnår opstilling, og det system der opstiller er jo partiernes kredsbestyrelser og de efterfølgende kandidatvalg blandt medlemmerne.
Med medlemsudviklingen med en stadig faldende medlemskreds blandt partierne, må man nok sige, at det efterhånden er en meget lille del af befolkningen, der definerer hvem vi kan stemme på ved valgene.
Dertil kommer et element af topstyring fra partitoppene, der i en række tilfælde udpeger kandidater i kredsene. Denne trafik kritisabel og når selvsupplering erstatter demokrati.
Så held og lykke til Fie, på demokratisk sundt grundlag.

Kommentar:

Skønt når unge og andre borgerer; er intereseret i politk og gider opstille op til både Kommunevalg og Folketingsvalg...

Efter min mening, er der en demokratisk udfordring, nemlig at så få borgerer, indmelder sig i en politisk forening - P.T. er der i dag vel kun omkring 2,8% af borgerne, som er medlem af en politisk forening, og hermed er kandidat-Listen til opstilling jo ret mager, og det er noget af en udfordring vil jeg mene...

Om en kandidat til Christiansborg er i familie med den ene eller anden, er bedøvende lige meget, da vælgerne har frit valg på alle hylder på stemmesedlen...

Mvh,
Erling Drews...

Annonce