Støjberg-undersøgelse rykker tættere på og Mette F. vinder pris

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Regeringen og støttepartierne er blevet enige om et udkast til rammerne for den undersøgelseskommission, der skal undersøge Inger Støjbergs rolle i sagen om adskillelse af asylpar. Dermed er en undersøgelse af forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg nu et skridt tættere på at blive en realitet.

Debatten om udbuddet af DAB-kanalen og Radio24syv fortsætter. Nu vil Enhedslisten have Rigsrevisionen til at gå ind i sagen.

Forligskredsen bag den seneste gymnasiereform fra 2016 har justeret optagelsesreglerne til de gymnasiale uddannelser, fordi mange elever oplevede at komme i klemme i de nye regler, der trådte i kraft i foråret 2019.

Det er blot nogle af historierne i dagens Aktuelt.

 

Regeringen er klar med undersøgelse af Støjberg i sag om asylpar

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om et udkast til kommissorium for undersøgelseskommissionen i den såkaldte instrukssag.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Sagen omhandler adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig.

Der har været mistanke om, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg – bevidst – gav en ulovlig instruks om at adskille asylpar uden at foretage en individuel vurdering.

Folketingets Ombudsmand har tidligere kritiseret ordren og erklæret, at det var ulovligt at adskille parrene pr. automatik. Ifølge både danske og internationale konventioner skal der foretages en individuel behandling af sagerne.

På baggrund af undersøgelsen skal undersøgelseskommissionen vurdere, om der er grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar.

Et af de centrale spørgsmål er, om Støjberg og ministeriet vidste, at den første instruks var ulovlig.

placeholder

 

Enhedslisten vil have kulegravet Radio24syv-sag

Det vakte stor undren, da Radio- og tv-nævnet besluttede at lade radiokanalen LOUD vinde udbuddet om den nye DAB-kanal i konkurrence med bl.a. Radio24syv.

Siden er kritikken da også haglet ned over nævnet, der er blevet anklaget for tvivlsom matematik og for at have ændret i udbuddets vurderingsparametre efter at have læst ansøgningerne.

I en rapport, hvor Radio- og tv-nævnet har svaret på 86 spørgsmål fra de tre ansøgere – Radio24syv, LOUD og dk4 Radio – fastholder nævnet sin afgørelse.

Dermed er sagen umiddelbart lukket, da der ikke eksisterer andre klagemyndigheder end Radio- og tv-nævnet.

Det får nu Enhedslistens statsrevisor, Frank Aaen, til at kræve, at Rigsrevisionen skal gå ind i sagen om Radio- og tv-nævnets afgørelse af radioudbuddet.

”Jeg vil bede Rigsrevisionen om at kigge på sagen så hurtigt som overhovedet muligt for at finde ud af, om det her er foregået efter almindelige forvaltningsregler. Det mener jeg ikke, at det er. Jeg mener, at det er i strid med al ordentlig forvaltning,” siger han til Altinget.

Mindst to af de i alt seks statsrevisorer skal kræve en undersøgelse, hvis Rigsrevisionen skal tage sagen op.

Statsrevisorerne fra Radikale Venstre og Liberal Alliance er gået i tænkeboks, skriver Altinget.

placeholder

 

Politisk aftale om optagelsesregler til gymnasier

I foråret 2019 trådte nye adgangsforudsætninger til de gymnasiale uddannelser i kraft. Men erfaringerne fra sommerens optagelsesproces viser, at processen er kompliceret og svær at forstå – og at nogle elevgrupper er kommet i klemme i de nye regler.

Derfor er gymnasieforligskredsen – bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Konservative og Liberal Alliance – blevet enige om at justere optagelsesreglerne til de gymnasiale uddannelser.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet.

”For mange unge oplevede i sommerens optagelsesproces til gymnasiet uforståelige blindgyder. En bred politisk aftale har sikret, at eleverne ikke kommer i klemme til næste sommer. Regeringen er meget tilfreds med, at der er bred opbakning fra gymnasieforligskredsen til at justere reglerne. På et senere tidspunkt vil regeringen i en samlet gennemgang af optagelsesreglerne se på, om der lægges vægt på de rigtige ting,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Justeringerne træder i kraft i foråret 2020 og vil dermed være gældende til optagelsesprocessen til skoleåret 2020/21.

Aftaleteksten kan læses her.

placeholder

 

Venstre kritiserer Socialdemokratiet for ”kammerateri”

Torsdag i sidste uge indkaldte Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om ansættelsen af syv af de ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i ministerierne.

Om ansættelserne siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til Berlingske, at ”Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri”.

Løhde kritiserer ansættelserne for at have tætte bånd til regeringen, ligesom hun også anklager ministrene i de pågældende ministerier for at have blandet sig i ansættelsesprocessen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har afvist at stille op i samrådet og henviser i stedet til skatteminister Morten Bødskov (S), da ”spørgsmål om ansættelse i staten generelt og generelle personalemæssige spørgsmål hører under skatteministerens ressort.”

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser dét, som han kalder konspirationsteorier fra oppositionens side.

”Hvis Venstre vil have et samråd, så må de holde det med skatteministeren, der er den ansvarlige minister. Jeg forstår ikke rigtig, hvad der er at holde samråd om. For alle ministerier har afvist, at der har været politisk indblanding,” siger Jesper Petersen til Berlingske.

 

Årets tale: Mette Frederiksen vinder pris

Statsminister Mette Frederiksen (S) modtager prisen, ’Årets danske tale’, for sin tale til Godhavnsdrengene.

Her gav Mette Frederiksen – på vegne af Danmark – en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og andre, der var anbragt på børnehjem, hvor de blev udsat for overgreb.

”Hun får en klump i halsen undervejs og bruger pauser, tryk og volumen til at understrege pointer med stor naturlighed. I det hele taget leverer hun talen med stor overbevisning, stort nærvær og stor indlevelse. Jeg vil mene, at det er en af hendes bedste talepræstationer hidtil,” siger formand for Danske Taler, Jesper Troels Jensen om talen, der blev holdt den 13. august 2019 på Marienborg.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon ikke Løhde overlever, V tabte magten, det har V det svært med, eller lider hun af erindringsforskydning. Hendes egen tidl. statsmninister, nægtede også samråd, som var resort hos andre ministre. Fogh nægtede interview 371 gange med en journalist, han ikke kunne lide og sådan er politik også. Ministre også statsministre, skal jo ikke stille op til alt mulig, som passer en konspiratorisk opposition at spille på.

Annonce