Sure miner hos DI: Regeringen sparer for meget på eksterne konsulenter

Ministerierne har sparet 754 mio. kroner på eksterne managementkonsulenter: “Der er blevet overimplementeret helt vildt her,” lyder det fra DI Rådgiverne
Foto: Morten Fauerby/Finansministeriet
Nicolai Wammen, finansminister
Ministerierne har på stribe sparet stort på brugen af eksterne management-konsulenter i 2020.

Fra 2019 til 2020 faldt ministeriernes forbrug af managementrådgivere således fra 1.551 millioner kroner til 797 millioner kroner. Et fald på 754 millioner kroner.

Det fremgår af tal, som netmediet Altinget har offentliggjort.

Op til valget i 2019 fremsatte Socialdemokratiet et velfærdsudspil, som skulle finansieres blandt andet ved at spare tre milliarder kroner på statens, regionernes og kommunernes brug af eksterne konsulenter over en årrække.

S-regeringens sparemål på brugen af eksterne konsulenter i staten i 2020 var 327 millioner kroner. Det mål er nået også selv om udgifterne til IT-konsulenter og ekstern juridisk rådgivning er steget fra 2019 til 2020. Den ekstra juridiske bistand udefra skyldes ikke mindst udbyttesagen.

Det samlede konsulentforbrug er således faldet fra 5.501 millioner kroner i 2019 til 5.098 millioner i 2020. Et samlet fald på 403 millioner kroner.

Wammen: “Første skridt”

Finansminister understreger, at har S-regeringen leveret “første skridt”:

Vi sagde før valget, at vi ville reducere konsulentforbruget i den offentlige sektor

”Vi sagde før valget, at vi ville reducere konsulentforbruget i den offentlige sektor. Vi har allerede aftalt store dele af vores mål. Og sidste år leverede vi første skridt,” skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et mail-svar til Netavisen Pio.

Hos de store konsulentbureauer - organiseret i Dansk Industri Rådgiverne - er der derimod sure miner over besparelsen på de eksterne managementkonsulenter:

“Der er blevet overimplementeret helt vildt her,” siger branchedirektør hos DI Rådgiverne Katrine Ellersgaard Nielsen til Altinget.

Hun mener, at S-regeringen har meldt alt for hårdt ud over for ministerier, styrelser og direktorater:

der har siddet embedsmænd rundt i ministerierne, der har været bange

“Selv om det aldrig har været et konsulentstop, så er det blevet kommunikeret sådan, og jeg tror, at en del af forklaringen bag det store fald er, at der har siddet embedsmænd rundt i ministerierne, der har været bange for at købe noget ind, som de ikke måtte,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

der har siddet embedsmænd rundt i ministerierne, der har været bange for at købe noget ind

Opgaver løses i stedet internt

Altingets tal viser, at Transportministeriet har sparet allermest på brugen af eksterne konsulenter. Ministeriets besparelse på i alt 152 millioner kroner på eksterne konsulenter. Af dem er de 126 millioner sparet på managementrådgiverne.

Transportministeriet skriver i en mail til Altinget, at en række opgaver nu som udgangspunkt skal løses internt:

“Således skal opgaver, der vedrører rådgivning og støtte til organisering, rekruttering med videre som udgangspunkt løses internt. Undtagelsesvis tilknytning af konsulentydelser til denne type opgaver kan alene ske efter godkendelse i departementet,” oplyser Transportministeriet.

Klima- Energi- og Forsyningsministeriet har sparet i alt 104 millioner kroner på ekstern konsulentbistand. Heraf er de 88 millioner sparet på managementkonsulenter.

Forsvarsministeriet har i 2020 sparet i alt 88 millioner på konsulenter.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

"Regeringen sparer for meget på eksterne konsulenter".
Tjaaa, eller også har der i mange år været et overforbrug (både timer og timepris).

Så mangler vi lige at der også bliver sparet på udgifterne til kammeradvokaten (nok især timepris).

ja men dog,det må de hellere tage at revurdere,for di er jo den ultimative ekspert når det gælder en ARBEJDER regerings mål og med,selv har jeg det helt fint med at vi sparer der ,efter min mening mangler vi bare at regeringen slår hårdt ned på diverse 'eksperter og tænketanke' betalte meninger

Annonce