EU advarer mod asylcentre og rigsret mod statsministeren forkastes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at EU advarer om, at asylcentre i udlandet ikke kan lade sig gøre, at borgerforslaget om rigsret mod statsministeren er forkastet, og at danske Syrien-børn kan ende i Somalia. Og så må Danmarks Radio (DR) beklage, hvordan TV-Avisen illustrerede et indslag om indvandreres beskæftigelse.

Tak fordi du læser med.

EU: Forslag om asylcentre i udlandet kan ikke lade sig gøre

EU-Kommissionen kritiserer i meget skarpe vendinger, at Folketinget netop har vedtaget en lov, der på sigt skal muliggøre modtagecentre for asylansøgere i tredjelande.

Det skriver Ritzau ifølge TV2.

“Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl,” siger Adalbert Jahnz, der er talsmand for kommissionen

Forslaget er før blevet blankt afvist af EU-kommissær Ylva Johansson, men torsdag blev det vedtaget af et flertal i Folketinget.

Regeringens plan er at finde et land uden for EU, der vil lægge jord til et dansk center, hvor asylansøgere kan befinde sig, mens deres sag behandles i Danmark.

Loven vil gøre det juridisk muligt at oprette modtagecentre i eksempelvis Rwanda, hvor to ministre for nylig var på besøg.

Regeringen har ikke konkrete forslag om at oprette modtagecentre, men Socialdemokratiet har i nogle år haft et ønske om det, selv om det har været skarpt kritiseret for, om det vil kunne lade sig gøre.

Men EU har "grundlæggende bekymringer" ifølge talsmanden.

“Det rejser spørgsmål om både adgangen til asylprocedurer og effektiv adgang til beskyttelse,” siger talsmanden.

Læs hele historien her.

 

Borgerforslag om rigsret mod statsministeren forkastet

Et borgerforslag om at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret "nu" efter beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned, er endeligt nedstemt i Folketinget under andenbehandlingen torsdag.

Det skriver Ritzau ifølge TV2.

Forslaget blev støttet af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og løsgænger Inger Støjberg.

Specielt Venstres støtte til forslaget vakte furore i Folketingssalen under førstebehandlingen i april. Der er nemlig bredt i Folketinget vedtaget en granskning, der skal undersøge sagen om minkaflivningen til bunds.

Samtidig understregede gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen ved førstebehandlingen, at man stemte for, delvist fordi man vidste, at et borgerforslag ikke er bindende.

Læs hele historien her.

 

Danske Syrien-børn kan ende i Somalia

Tre kvinder i syriske fangelejre, som administrativt har fået frataget deres danske statsborgerskab, risikerer at blive sendt til deres oprindelseslande, Somalia, Iran og Marokko. Tre lande, der alle har dødsstraf i deres lovgivning.

Det skriver Politiken.

Det samme kan gælde for kvindernes fem børn, som er danske statsborgere. Det siger en nordisk repræsentant for det kurdiske selvstyre, der kontrollerer lejrene, til avisen.

Mødrene bliver lige nu screenet for, om de kan retsforfølges i Danmark. Hvis ikke, er det kurdernes intention at udvise kvinderne til deres hjemlande.

Læs hele historien.

 

Ny ophavsretslov vedtaget: Medier får mulighed for at kræve betaling fra techgiganter

Et stort flertal i Folketinget har vedtaget en ny såkaldt ophavsretslov som betyder, at danske medier får nu retten til at lave kollektive aftaler med tech-giganter, som Facebook og Google, og kræve betaling for brugen af nyheder.

“Vi sikrer nu, at de medier og kunstnere, der producerer indhold, også kan tjene penge på deres produkter, når tech-giganterne bruger indholdet,” siger kulturminister Joy Mogensen (S).

“Tech-giganterne har fået en dominerende position i samfundet, der gør, at nyhedsmedier og kunstnere er afhængige af platformene for at nå offentligheden. Det er et demokratisk problem, hvis tech-giganter får en ekstrem magt over den offentlige samtale. Og det er et kulturpolitisk problem, fordi vores kulturelle identitet bliver afhængig af en digital infrastruktur, ingen i Danmark har indflydelse på. Derfor skal vi regulere tech-giganterne. Medierne får nu eneret på deres indhold, så tech-giganterne skal betale for at bruge indholdet.”

Den nye lov sikrer samtidig, at tech-giganter som YouTube skal indgå aftale med rettighedshaverne, når brugerne uploader beskyttet indhold til platformen.

Loven træder i kraft mandag den 7. juni 2021

 

DR: Illustration var en fejl

Danmarks Radio (DR) beklager have illustreret et indslag om indvandreres beskæftigelse med teksten “Indvandrerkvinder i job” og en grafik af to børn samt en kvinde iført niqab.

Illustrationen blev vist i TV-Avisen klokken 21:00 og indslaget tog udgangspunkt i afslutningsdebatten samme dag i folketingssalen, hvor det blandt andre lød fra statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark skal blive bedre til at flytte indvandrerkvinder fra kontanthjælp til arbejdsmarkedet.

Illustrationen er blevet kritiseret af flere.

“What!,” skrev blandt andre De Radikales udlændingeordfører, Kristian Hegaard, på Twitter med henvisning til grafikken.

“Hvad sker der her, DR?”

placeholder

I et svar fra Justitsministeriet fra 2018 fremgår det, at en rapport fra 2009 anslog, at mellem 100 og 200 kvinder bar niqab eller burka i Danmark.

Redaktionschef for TV-avisen, Marie Buss, forklarer Berlingske, at illustrationen var en fejl, fordi “figuren i illustrationen afspejler ikke den gruppe kvinder, som indslaget handlede om.”

Kristian Hegaard er tilfreds med DR’s beklagelse.

“Meget positivt at DR er enige i, at det ikke er repræsentativt at fremstille indvandrerkvinder som personer med niqab,” skriver retsordføreren nu på Twitter.

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Klart man ikke kan lave et borgerforslag på den måde, uden beviser, og at folketinget højre side så taber sutten og stemmer for, viser blot hvor langt ude den blå blok er for tiden.

Venstre og konservative demonstrerer hvor useriøst og børnehaveagtigt de agerer politisk.
At de to betragter sig som kandidater til statsministeriet må være en stor joke.

Annonce